Mazhar Osman: Türkiye'de deliye akıl hastası, tımarhaneye ise akıl hastanesi denilmesini sağlayan doktor


Mazhar Osman Uzman, binbir emekle yarattığı Bakırköy Emrazı
Akliye ve Asabiye Hastahanesi'ni, Sağlık Bakanlığı bürokratlarına gezdiriyor (c. 1926).
Bu başlığın içeriğine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz: 
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/12/mazhar-osmandan-gunumuze-akl-hastalklar.html
 

 
 

 

 


 

 


 





Bîrûnî'ye yapılan 'maitre aliboron' terbiyezisizliğine sessiz kalmamalıyız

Maitre aliboron'un, La Fontaine'in fabllarında kullanılışı oldukça masum ve naif bir karakter arz eder. 

1 - Maitre aliboron'a ilkin Aydın Sayılı'da rastladım

Bilim tarihiyle ilgili gerçekleştirdiğim sistematik bir okuma süreci sırasında, Türkiye'nin ilk bilim tarihçisi olan Aydın Sayılı'nın  slâm Bilim Tarihi'yle ilgili bir makalesinde rastlamıştım maitre aliboron deyişine. Oldukça ilginç bir ayrıntı olan bu hususu, bir bilgi notu şeklinde, ekleyivermiştim arşivimdeki ilgili dosyaya (Aydın Sayılı için bknz. link verilen metnin birinci alt başlığı, ve, üçüncü dipnotu: http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2011/09/biruni-beyruni-11-asra-damgasn-vuran.html#more).

Selim Sırrı Tarcan, olimpizm, sağlık için spor ve Gençlik Marşı

Selim Sırrı Tarcan (1874 - 1957)
1 - Selim Sırrı Tarcanın Çocuklara Sağlık Öğütleri


Şu an elimde 'Selim Sırrı Tarcanın Çocuklara Sağlık Öğüdleri’ kitabı var. Çok  enteresan, nadir ve önemli bir eser olan söz konusu kitap hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, yazarı hakkında da bir parantez açacağım. Böylelikle, ülkesine ve insanına yaptığı diğer birçok hizmetin yanı sıra, halkının spor yapmasına yönelik çalışmalarıyla da öne çıkan enteresan bir dava adamının, günümüzde artık ismi anılmayan idealist bir eğitimci ve halk sağlıkçısının, geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin en önemli spor insanlarından birisinin; terk edildiği unutulmuşluğun zalim karanlığından çekip çıkarılmasına, ve, toplumsal belleğimizdeki hak ettiği yerini almasına bir nebze de olsa katkı vermek istedim.


'Cumhuriyet'in en iyi oniki şiirini siz seçin' yarışması vesilesiyle: şiir yarıştırılabilir mi?





1 - Şiir yarıştırılabilir bir şey midir?

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin, '18 - 23 Ekim Şiir Günleri' vesilesiyle düzenlediği 'Cumhuriyet'in en iyi oniki şiirini siz seçin' http://onikisiir.com/ anketi vesilesiyle, 'şiirlerin yarıştırılması (kapıştırılması şeklinde de okunabilir) makul mudur, edebi midir?' sorusunu taşımak istedim mercek altına.

Zia-vr Shen-quan: kadim bir Berberi kahini

3,000 yıl yaşadığına inanılan
Zia-vr Shen-Quan, nargile'nin de mucidi olarak bilinir.




Zia-vr Shen-quan ismini deforme edip, Ziyaver Şencan
haline getiren, ve, onu internette nickname olarak
kullanan bu satırların yazarının, dolaşımda olan tek görseli.





















okunulan entry haricinde, bir de zia-vr shen-quan'a ilişkin bilgilerin otantik referansı, (bkz: gotham city state university library)'de bazı ciltleri bulunan Robert James Howard Chuchward'ın külliyatının 78. cildidir.

Gotham Kenti Devlet Üniversitesi Kütüphanesi

Gotham City State University Library
Orijinal adı 'Gotham City State University Library' olan, ve, sadece Gotham City ahalisine hizmet veren, gayrıya kapalı efsanevi kitaplık.

Gizli Kutsal Tuareg Parşömenleri (1)



bu yazıyı yazıp, burada paylaşan değin, dünyada varlığından, benimle birlikte, sadece 2 kişinin haberdar olduğu çok gizli bir dokümandır bu.

öyküsüne gelince.....

İnternette nickname olarak kullanılan tarihi şahıs isimleri, ait oldukları hakikati karartıyor, gerçekleri örtüyor!

1 - Bir internet raconu olarak nickname kullanmak

Kullanıcıların, internetteki forumlarda; başta Ekşi Sözlük olmak üzere, sözlüklerde, sayısı her geçen gün artan bloglarda, haber sitelerinin de arasında olduğu sayısız dijital adreste yaptıkları yorum ve katkılarda, yaşayan ya da ölmüş tarihi şahsiyetlere ait olan isimleri nickname (takma isim, mahlâs) olarak kullanmalarının yarattığı karmaşa ve bilgi kirliliğinin boyutları her geçen gün daha da artmaktadır.

Epeydir üzerinde düşündüğüm bir husustu bu problematik. Dün, Ekşi'de sörf yaparken okuduğum metin (https://eksisozluk.com/entry/46195940), konuya dair ani bir bilinç sıçramasını, ve, kış uykusundan yeni uyanmış bir canlının aylar sonra gördüğü ilk dış dünya manzarasının, onun retinasında ve görme merkezinde oluşturacağı o berrak ve duru gerçeklik duygusunun benzerini yaşattı bana.