Mehmet Güntekin'in 'MÜZİKLİ MAARİF TAKVİMİ: Mayıs'ın Dünya Takviminden Müziğe Yansıyanlar' sohbeti 30 Mayıs'ta Gezegen Sahaf'ta

Mehmet Güntekin: müzisyen, araştırmacı, yazar, koleksiyoner (1963, Bafra).

1 - 30 Mayıs sohbetinin konuğu Mehmet Güntekin

Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 30 Mayıs 2015, Cumartesi gerçekleştirilecek olan oturumunun konuğu müzisyen, araştırmacı, yazar, koleksiyoner Mehmet Güntekin . Güntekin'in hazırladığı ve 'MÜZİKLİ MAARİF TAKVİMİ: Mayıs'ın Dünya Takviminden Müziğe Yansıyanlar' başlığını taşıyan power point formatındaki sunumda Türk Sanat Musıkisi sanatçılarından Serap Çağlayan ve Yaprak Sayar da icrayı sanat eyleyecekler.

Böylelikle de, geçen haftaki sohbetimizin konuğu olan müzisyen, mimar Celâleddin Çelik dostumuzun 'Tamburi Cemil çalıyor yeni plakta' başlıklı Türk Sanat Musıkisi temalı sohbetinin hemen ardından, bir başka Türk Sanat Musıkisi sanatçısını hazırladığı bir musıki sohbetine / sunumuna muhatap olacağız. Tesadüfen gerçekleşen bu ard arda gelme halinin, bütün müzikperesteleri, özellikle de mezkûr müzik tarzına, Türk Sanat Musıkisi dünyasına gönül verenleri ziyadesiyle bahtiyar edeceğini düşünüyoruz.



Galatasaray şampiyon





Süper Lig'in 2014 - 2015 sezonunu şampiyon olarak tamamlayarak bu başarıya yirminci kez ulaşan; bu sayede de dördüncü yıldızı hak eden ilk futbol kulübümüz olan Galatasaray'ı canı yürekten kutluyorum.
Gömülü resim için kalıcı bağlantı

John Forbes Nash öldü

John Forbes Nash hayatının son günlerinde.

Hayatı 'Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)' filmine konu olan, Oyun Teorisi'nin mucitlerinden, şizofreniyle olan mücadelesi bu hastalığa karşı yürütülen mücadeleye ilham kaynağı  olan Nobel ödüllü matematikçi John Forbes Nash (1928 - 23 Mayıs 2015), geçirdikleri bir trafik kazasında eşiyle birlikte hayatını kaybetti.
J. F. Nash 1950'de Princeton'da mezuniyet töreninde.

Celâleddin Çelik'in 'Tanbûrî Cemil Bey çalıyor, yeni plakta' sohbeti 23 Mayıs'ta Gezegen Sahaf'ta

Celâleddin Çelik, babası ûdi Necati Çelik'le birlikte bir konserlerinde tambur çalarken.
1 - Celâleddin Çelik sohbeti


Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 23 Mayıs 2015, Cumartesi günü yapılacak olan yirmidördüncüsünün konuşmacısı  mimar, müzisyen, yazar, tv programcısı Celâleddin Çelik.

Yusuf Kaplan'ın 'Coca-Colanizasyon: Yeni-paganizmin misyoneri' yazısını doğru okumalıyız

Coca Cola'nın çok tartışılan ve cinsel mesajlar içermekle eleştirilen son reklâm filminden bir kare.


Yusuf Kaplan
Yusuf Kaplan'ın 'Coca-Colanizasyon: Yeni-paganizmin misyoneri' başlıklı yazısından, Ekşi Sözlük'te açılan 'lâiklerin tanrısı para tapınakları ise avm' başlığı altına girilen entry'leri okuduğumda haberim oldu (i), (ii).

Kaplan'ın mezkûr denemesini, altını çize çize kıraat edip, hakkında bir miktarda da tefekkür ettikte sonra, kendi zaviyemden meseleyi şöyle özetleyebilirim: 

1 - Söz konusu denemenin içerdiği alt metinlerle, zikredilen sözlükte açılan o başlık örtüşmemektedir;
2 - Bahis konusu deneme ile Ekşi Sözlük'te yapılan yorumların içerdikleri argümanlar büyük ölçüde tenakuz içerisindedir. 

B. B. King: The King of Blues öldü


ABD'li blues bestecisi, gitaristi, şarkıcısı ve söz yazarı B. B. King (Riley B. King, Beale Street Blues Boy = Beale Caddesi Bluescu Çocuğu1925, Berclair, Missisippi, ABD - 15 Mayıs 2015), yoksul insanların hüzünlü ezgiler terennüm ederek hayata tutundukları, geniş pamuk tarlalarının sınırlarını o muhteşem Missisippi nehrinin dövdüğü bir diyardan ebediyete göç etti işte.

Rudyard Kipling: Adam gibi adam olmak



Bazı metinleri sürekli olarak el altında tutmak, onları sık sık okumak, döne döne okumak, bir daha ve bir daha okumak gereklidir.

13 Mayıs Soma Maden Faciası

Soma Faciası

Bugün 13 Mayıs; 301 madencimizi kaybedişimizin ikinci sene-i devriyesi....

Doç Dr. Eyüp Sarıtaş 'Son Yüzyılda Batı'da ve Türkiye'de Çin Algısı' sohbetiyle 16 Mayıs'ta Gezegen Sahaf'ta




1 - Eyüp Sarıtaş'ın 'Son yüzyılda Batı'da ve Türkiye'de Çin algısı' sohbeti



Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 16 Mayıs 2015, Cumartesi günü yapılacak olan yirmiüçüncüsünün konuşmacısı tarihçi Eyüp Sarıtaş. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı olan Doç. Dr. Eyüp Sarıtaş'ın bahse konu sohbetinin başlığı 'Son Yüzyılda Batı'da ve Türkiye'de Çin Algısı'.

Doç. Dr. Sarıtaş, hatırlanacaktır, Gezegen Sahaf Sohbetleri'nin 4 Nisan'da yapılan onsekizincisinin de konuğu olmuş ve 'Başlangıcından günümüze Türk - Çin kültür ilişkileri tarihi' başlıklı bir konuşma yapmıştı (i).

Zeki Alasya vefat etti




Tiyatro ve sinema sanatçısı, yönetmen ve komedyen Zeki Alasya (1943 - 8 Mayıs 2015) vefat etti.

Haldun Taner'in öncülüğünde Ahmet Gülhan ve Metin Akpınar'la birlikte 1967'de kurdukları Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahneye koydukları kabareler ve tiyatro oyunları büyük ilgi ve gişe başarısı yakaladı. Toplumsal eleştiri dozu taşıyan ve komedi janrında olan bu etkinliklerde yıldızı parlayan Zeki Alasya, yanı sıra çok sayıda filmde ve tv dizisinde de rol aldı.

Yönetmen Nesimi Yetik 9 Mayıs Gezegen Sahaf sohbetinde 'Toz Ruhu' filmini anlatıyor

Print

1 - 9 Mayıs günü Gezegen Sahaf Sohbetinin konuğu Nesimi Yetik

Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 9 Mayıs 2015, Cumartesi günü yapılacak olan 
yirmiikincisinikonuşmacısı sinema yönetmeni, senarist Nesimi Yetik. Nesimi Yetik, Betül Esener'le birlikte senaryosunu yazdıkları Toz Ruhu filmi'nin yapım sürecini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri paylaşacak.