Albert Einstein: bilim ve inanç birlikte olmalı



İnançsız bilim kusurlu, bilimsiz inanç kördür (Science without religion is lame, religion without science is blind).Albert Einstein (i).

zulme karşı kinim dinimdir

2016 gelmiş neyime, kan damlar yüreğime



yeni bir dünya kurmak istiyorum; zulmün payidar olmadığı ve zalimin hükümdar. bir yeni 
evrenin merkezi olacak yepyeni bir yer olmalı o, adaletin ve vicdanın hükümferma olduğu

Günaydın Dünya, selâmlar ey insan kardeşlerim ve merhaba Kâinat



Günaydın dünya, selâmlar ey insan kardeşlerim. Selâmlar
canlı ve cansız her şeye; gönülden muhabbetler mevcudat ve
merhaba, merhaba ve merhaba eyyy Kâinat......

Gezegen Sahaf'a açık teşekkürümdür



Sahaf dostum Sedat Yardımcı ve kız kardeşi Kerime Yardımcı hanımefendiyle birlikte, Ocak 2013 - 26 Aralık 2015 döneminde, Gezegen Shaf'ta toplam 150 kere kitap müzayedesi ve kitabiyat muhabbeti yaptık. 

2 Ocak 2016 itibarıyla, oğlumla ilgilenebilmek ve Beyoğlu'nda yapacağım talk show'a hazırlanabilmek adına, bu etkinlikten, üzülerek ve kendimden bir şeyler kaybettiğimi hissederek, ayrılmak zorunda kaldım.

Bu vesileyle, başta Sedat ve Kerie kardeşlerim olmak üzere, bütün Gezegen Sahaf Ailesi'ne canı gönülden teşekkür ediyor ve bana geçen haklarını helâl etmelerini diliyorum. Benim bütün haklarım da o güzel camiaya helâl olsun.

Bahse konu yerde yaptığımız son etkinlikle ilgili olarak kaleme alıp paylaştığım metin şöyleydi:

'Bugün, her Cumartesi olduğu üzere, 14.00 - 18.30 saatleri arasında, Galatasaray'daki Aslıhan Sahaflar Çarşısında, Gezegen Sahaf'ta, mekânın sahiplerinden sahhaf dostum Sedat Yardımcı ile birlikte kitap müzayedesi ve kitabiyat muhabbeti yapacağız. 

Mekânın ortaklarından Kerime Yardımcı'nın müzayede sürecine olan değerli katkılarının altını kuvvetlice çizmek de şart tabii.


26 Aralık etkinliğimiz, Gezegen Sahaf Cumartesi Müzayedesi ve Kitabiyat Sohbeti'nin 3.üncü yılını doldurması ve 4'üncü yaşından da gün alacak olması vesilesiyle, özel bir içerikte hazırlandı.


Kitap Cafe Beşiktaş kitap müzayedesi ve kültür sohbeti




Beni izleyen kitap dostlarının da yakinen bildikleri üzere Cumartesileri burada: http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2015/11/14-kasm-2015-kitap-muzayedesi-ve.html,
pazarları ise burada: http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2015/11/pazar-gunu-tophanede-kitap-muzayedesi.html kitap müzayedesi ve kültür muhabbeti / performansı yapıyorum.

Spor yazarı ve kitap tutkunu dostum Ömer Altay'ın Beşiktaş'ta açtığı Kitap Cafe'de 16 ve 23 Aralık 2015, Çarşamba günlerinde, 18.00 - 21.00 saatleri arasında, yukarıdaki etkinliklerin formatında olmak kaydıyla, kitap müzayedesi ve kitabiyat sohbeti gerçekleştirmiştim.

Ne olur geri dönme!



Son zamanlarda okuduğum en anlamlı, en hicranlı kara sevda yazısını Ece Temelkuran yazmış. Aynen alıyorum aşağıya (i):

'Ne olur geri dönme

Önce Taksim'deydi. Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'nde pek de ortalıkta olmayan duvarlarda gördüm:
"Ne olur geri dönme!"

Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü'nü İsveç Kralı'ndan aldı



Türk asıllı ABD vatandaşı bilim insanı Aziz Sancar (8 Eylül 1946, Savur, Mardin), 2015 Nobel Kimya Ödül'ünü, Stockholm'de yapılan görkemli bir törende, İsveç Kralı'ndan aldı. 

Nobel ödülünü kazanmasının ardından dünyanın ve Türkiye'nin gündemine yerleşen Aziz Sancar, bu süreçte sergilediği alçakgönüllü (hatta mahfiyetkâr), memleketperver, yurtsever ve bilge tutumlarla herkesin gönlünü fethetmesini bildi. Onun bende oluşturduğu etkiler, izlenimler üzerine, Aziz Sancar'ı, sosyal medyada sıkça kullanılan bir ifadeyle 'helâl olsun sana Aziz Sancar, adamın hasısın, insanın dibisin, bilim insanlığının zirvesisin!' diyerek selâmlamaktan alıkoyamıyorum kendimi. 

Törenin ayrıntıları için bknz.
http://www.hurriyet.com.tr/stockholmde-tarihi-toren-aziz-sancar-nobel-kimya-odulunu-aldi-40025455

Mezat Show: bir Uğur Göktaş - Osmantan Erkır yapımı



Dün akşam (9 Aralık 2015, Çarşamba) Sahne Beşiktaş'da Uğur Göktaşı'n Mezat Show'unu izlemeye gittim. 

Bu gösteri, ilki 18 Şubat 2015'de yapılan serinin üçüncü etkinliğiydi. Show'u Osmantan Erkır sahneliyor; işin müzayede ayağını değerli koleksiyoner ve sahaf dostum Librakons Sahaf'ın müessisi ve sahibi Mustafa Ekber realize ediyor. Uğur Göktaş ise, aralarda Klasik Türk Sanat Musıkisi eserlerini icra ettiği bir akış içerisinde, müzayede münadiliğini / moderatörlüğünü gerçekleştiriyor. Uğur Göktaş, mezkûr münadiliği sırasında, müzayedeye konu eserler hakkında enteresan ve faydalı bilgiler de paylaşıyor.

John Lennon'ın vasiyeti: 'İmagine (Hayal Et)'



0 - Prologue:
Bugün, Popüler Batı Müziği'nin gelmiş geçmiş en önemli ozanlarından olan müzisyen, şair, düşünür ve aktivist John Lennon'ın uğradığı suikast sonucu terk-i dünya edişinin 46'ıncı sene-i devriyesi. Onu, suikastçısının takıntı düzeyinde sevdiğini ve sanatçıyı biraz da ondaki temalar yüzünden öldürdüğünü iddia ettiği parçasıyla, imagin'le anmaya ne dersiniz? Ama önce, John Lennon ve Imagine'in nispet, iddia, imâ ve izah etmeye çalıştığı bazı alt metinlere, kuş bakışı da olsa bir göz atmakta fayda görüyorum.

1 - 2015 sonu, 2016 başı itibarıyla insanlığın vaziyeti:
İnsanlık, 2016'nın arefesinde olduğumuz şu günlerde, kelimenin hakiki manasıyla (global olarak) zor bir süreçten geçmekte. Türümüzün 'hayati bir imtihan' ile karşı karşıya olduğu bile söylenebilir. Son aylarda çok sayıda küresel kanaat önderinin 'üçüncü dünya savaşı çıkabilir', ya da 'yaşadıklarımız üçüncü dünya savaşının tezahürleridir' merkezindeki açıklamalarına daha sık şahit olmaya başlamamız, bu tespitlerimi teyid eden argümanlar olarak okunabilir diye düşünüyorum.

Emile Zola: 'kitap okuyandan korkuyorlardı'

Lev Trotsky (Troçki): Sadece burjuvazi için parlayacaksa, güneşi de söndürürüz!



1 - Güneşi bile söndürürüz!

Burjuvaziye, kapitalizme, emperyalizme ve sömürüye karşı beslediği sınıfsal kini ve öfkesi çok güçlü bir sosyalist olan Troçki'nin ölümünün üzerinden neredeyse 75 yıl geçti.

Troçki'nin sosyalist sınıf mücadelesine olan bağlılığı, ona, 'sadece burjuvazi için parlayacaksa, güneşi dahi söndürürüz!' dedirtecek denli kuvvetliydi, sahiciydi, hasbiydi, harbiydi.

Abidin Dino mutluluğun ve hüznün resmini yapmıştı



Abidin Dino (23 Mart 1913, İstanbul - 7 Aralık 1993, Paris), ki mutluluğu ve hüznü resmetmekte pek mahirdi, 22 yıl önce 7 Aralık'ta ayrılmıştı aramızdan.


Batman 75 yaşında



Amerika Birleşik Devletleri çizgi roman kozmosu, dünya çizgi roman varlık küresinin en önemli bileşenlerinden birisi, hatta birincisidir. Kostümlü, pelerinli süper kahramanlar ise bu antitenin en temel fraksiyonlarındandır.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü



4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle maden şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla, muhabbetle ve minnetle eğiliyor; ölümlü maden kazaların artık yaşanmadığı bir Türkiye görmeyi diliyorum.

Emin Nedret İşli'nin Sahaf Turkuaz'ı Türkiye'nin 'Kütüphane Kumandanlığı'dır



'Kütüphane kumandanlığı'.

Kedi biraz abartmış öyle değil mi?



Yukarıdaki görseli Facebook'ta görür görmez ilk önce kahkahalarla güldüm; hemen ardından ise durup düşündüm ve ne yalan söyleyeyim, bir miktar yeise kapılıp üzüldüm (i).

3 Aralık Dünya Engelliler Günü



Toplu taşıma araçlarında, yollarda ve genel olarak kamusal alanda neredeyse hiç tekerlekli iskemleli yurttaşımızı görmüyorum. Kurduğumuz sistem, yarattığımız toplumsal düzen, parçası olduğumuz büyük kent yaşamı ne yazık ki onları evde yaşamaya ve sokağa çıkmamaya mahkûm etti.

İnsan 'engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına ne yapabilirim acaba?' diye düşündü mü, işte aşağıdaki gibi engelli dostu şehir mimarisi detayları ortaya çıkıyor.


Joker: ot yeme, yoksa ot gibi olursun!



'DON'T EAT VEGETABLES; BECAUSE IF YOU DO, YOU LOSE YOUR MIND! IT'S SIMPLE REALITY ABOUT VEGETARIAN.... TRUST ME; I'M SO SERIOUS! (*)'

Kurmaca dünyaların en kötü karakterlerinden olan Joker yukarıdaki temsili resminin altında (ve buraya almadığım devamında) bakın ne buyurmuş. Mealen aktarıyorum: