29 Haziran Eyüp Kitabiyat Merkezi kitap müzayedesi



Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde faaliyete geçen Eyüp Kitabiyat Merkezi'ndeki Sahaflar Çarşısı'nda Ramazan ayı boyunca kitap müzayedeleri yapılıyor. Bugün, 29 Haziran 2016, Çarşamba günü de, kitapseverler için Eyüp semti kitap müzayedesi anlamına gelmekte. Bu arada etkinliğin yapıldığı lokasyonun adresini hatırlayalım: Feshane Caddesi, Feshane karşısı, Eyüp.

Eyüp Kitabiyat Merkezi'nin kurulan mezkûr sahaflar çarşısında sadece İstanbul'un değil, kitapseverler bakımından Türkiye'nin de önemli sahaflarından olan Kırkambar Sahaf, Nar Sahaf, Şami Sahaf, Kalender Sahaf, Gezegen Sahaf, Labirent Sahaf, Dylemi Sahaf, Dersaadet Sahaf stant açtılar. 
Eyüp Kitabiyat Merkezi'ndeki 15 Haziran performansımdan bir enstantane.

Turkiye.Net'in bu yanlışı düzeltmesini bekliyorum



Yazılarımı okuduğunuz blogum dışında Milliyet, Radikal ve Hürriyet'in blog sayfalarında, sözlüklerden ekşi, instela (itü) ve dünya (cogito)'da paylaşıyorum. Bunların yanı sıra, başka siteler ve bloglar da, çeşitli yazılarımı iktibas ederek okurlarıyla paylaşmaktalar.

Turkiye.Net de bir yazımı internette paylaşan sitelerden.

Bahse konu sitenin, mezkûr iktibası yaparken, yeterince özenli davranmadığını, bunun ise yanlış okumalara ve anlamalara yol açabileceğini düşündüğümden, aşağıdaki metni blogumda paylaşmayı, yanı sıra da, site yöneticileriyle paylaşmayı uygun gördüm:

Bir bibliyomanyağın 15 hayati önceliği


























'Bir kitapperest, bir bibliyomanyak hayattan ne bekler; yaşayacağı günlerin kendisine neler sunmasını ister? Onun hayatının 'olmazsa olmaz (sine qua non)' öncelikleri nelerdir?' gibi sorulara verilen yukarıdaki cevap bazılarımıza hiç de yabancı gelmemiştir diye düşünüyorum.


Abdülhamit Kırmızı sohbeti 25 Haziran'da Eyüp Kitabiyat Merkezi'nde

Abdülhamit Hoca, son kitabının ismini Twitter'daki takipçilerine danışarak bir hoşluğa imza attı.
1 - 25 Haziran 2016, Abdülhamit Kırmızı sohbeti

Eyüp Kitabiyat Merkezi'ndeki sahaflar çarşısında, Ramazan etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen sohbetler silsilesinin 25 Haziran tarihli olanının konuğu genç sosyal bilimcilerimizin en başarılı, karizmatik ve cerbezeli olanlarından olan Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Abdülhamit Kırmızı. 

Eyüp, Feshane Caddesi'nde ve Feshane'nin karşısında olan Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde inşa edilmiş olan mezkûr kitabiyat merkezinde yapılan sohbetler Cuma ve Cumartesi günleri 18.00 - 20.00 saatleri arasında gerçekleştirilmekte.

18 Haziran Bayram Koç / Kırkambar Sahaf kitap müzayedesi


18 Haziran 2016, Cumartesi günü, bir önceki  müzayedemizi yaptığımız mekânda, 
Üsküdar Kanaat Lokantası üstündeki Üsküdar Mezat salonunda yapacağımız 
'Bayram Koç / Kırkambar Sahaf Kitap Müzayedesi'nin ikincisine sayılı günler kaldı değerli kitapseverler.

Bir önceki müzayedemize konu eserlerin % 95'ini alarak bizlere büyük bir teveccüh gösteren kitap dostlarına şükranlarımızı sunuyor; bahse konu etkinliğimizin katılımcılarının, her biri bizim için hazine değerindeki eleştiri, uyarı ve önerilerinin ışığında, bu sefer daha az eksiğin ve hatanın olduğu bir müzayede ve kültür performansı gerçekleştireceğimizi umuyor; yanı sıra da,18 Haziran müzayedemiz için, siz değerli kitap dostlarına, ilkinin zenginliğini, ilginçliğini ve heyecanını aratmayacak bir yeni liste hazırladığımızın altını çizmek istiyoruz.
30 Nisan müzayedemizden bir enstantane.

Tanrım beni yavaşlat!



Yukarıdaki 4,000 yılık Hitit duasını Facebook'taki hasabı üzerinden paylaştığı için WWW.MATRAKSANAT.COM'a teşekkür ederim.

Dünya müzayedeciliğinin 5,000 yıllık tarihi


Eyüp'teki Zal Mahmut Paşa Külliyesi Sahaflar Çarşısı’nda Ramazan ayı boyunca her Cuma ve Cumartesi 18.00 - 20.00 saatleri arasında Kitap Kültürü Sohbetleri yapılmakta. Şimdiye değin Ramazan Minder ve Nedret İşli bahse konu külliyede izleyenleriyle birikimlerini paylaştılar. 

17 Haziran'da Ziyaver Şencan, 18 Haziran'da Nevzat Kaya, 24 Haziran'da Beşir Ayvazoğlu, 25 Haziran'da Abdülhamit Kırmızı, 1 Temmuz'da Dursun Gürlek ve 2 Temmuz'da da Süleyman Zeki Bağlan izleyenleriyle birlikte olacaklar ve kitabiyat aleminin çeşitli unsurlarını masaya yatıracaklar.

Bu satırları destekleyen görsellerin, çoğunluğu köle / insan ticareti temelli olmak üzere, 18. ve 19. asırlarda yapılan müzayedelerin, döneminde yapılmış illüstrasyonları olduğuna işaret edip, bu metnin merkezi teması üzerinden devam ediyorum.

Konuşmacısı olduğuma yukarıda işaret ettiğim 17 Haziran tarihli sohbetin konusu 'Dünya Müzayedeciliğinin 5,000 Yıllık Tarihi' olacak.

Mezkûr konuşmamda değinmeye çalışacağım konuları, cevaplandırmaya çalışacağım soruları ise (aşağı yukarı) şöyle özetlemem mümkün:

Hakkı Devrim vefat etti



Gazeteci, dergici, yayıncı, yazar, ansiklopedist, Türk dili araştırmacısı, televizyon programcısı Hakkı Devrim (1929, Eskişehir - 15 Haziran 2016, İstanbul) vefat etti.

Kadın - Erkek ilişkilerinde tarih boyunca erkeğin durumu



Başlıkta da belirttiğim gibi, şu linkle erişebileceğiniz foto-manipülatif görsel (https://pbs.twimg.com/media/Ck6EuZZXAAAPQb6.jpg:large) çağlar boyunca süregelen kadın - erkek ilişkileri tarihinde erkeğin durumunun (temsili değil, aynıyla vaki olan) bir özeti gibi olmuş  adeta. 

Muhammed Ali kelebek gibi uçtu, arı gibi soktu



Çocukluğumun en büyük kahramanı Muhammed Ali'yi (17 Ocak 1942 - 3 Haziran 2016) rahmetle, minnetle, muhabbetle ve hürmetle anıyorum.




18 Haziran Cumartesi Kırkambar Sahaf Bayram Koç Kitap Müzayedesi 2

4 Haziran'da bu kediyle birlikte Denizler Kitabevi müzayedesindeyim



4 Haziran 2016, Cumartesi günü, ben de, yukarıdaki GIF'te gördüğünüz bibliyomanyak kedi ile birlikte, Denizler Kitapevi'nin düzenlediği '1,000 Güzel Kitap 5' müzayedesinde olacağım.

Kitap dostları, bibliofiller, bibliyomanyaklar, koleksiyonerler, araştırmacılar, yazarlar, çizerler, akademisyenler, sahaflar, arşivciler, kütüphaneciler, kitapçılar, antikacılar ya burada olacaklar, ya da, mücbir bir sebepten dolayı fiilen ve fiziken katılamamışlarsa şayet; akılları, fikirleri, ruhlarıyla burada olacaklar.

Her gün bir elma yersek ne olur?



Her gün bir elma yersek ne olur?

Yukarıdaki ifadenin serbest çevirisiyle bu soruya cevap vereyim:

'Her gün bir elma yesen de, ölümden kaçış yok!'.

İnsanların çoğu 25'inde ölür, ama, 75'ine kadar gömülmez



'İnsanların çoğu 25'inde ölür, ama, 75'ine kadar gömülmez'.

...yorumsuz.....

kaynak: https://www.facebook.com/TheTigerLillies/photos/a.434752323981.225266.6940543981/10154208363668982/?type=3&theater

Herhangi birşeyi asla tamamlayama....



Yukarıdaki slaytın içerdiği lâfa katılıyorum.

Evet, 'herhangi bir şeyi asla tamamlayama...'

Bu sıkı bir dramdır, azılı bir trajedidir, aşikârane bir hakikattir aslında ve kökeni, kaynağı, orijini de insan tabiatının dipsularında gizlidir. 

Bildimcik böcekleri en çok bildimcik böceklerini rahatsız eder.


'Her şeyi bildiğini düşünenler, özellikle kendileri gibi olanlarımızı rahatsız ederler' şeklinde çevirdiğim yukarıdaki (sanırım anonim olan) sözü Facebook hesabında paylaşan Mustafa Ekber'e teşekkür ederim (i).