Fidel Castro (1926 - 25 kasım 2016) öldü





fidel castro che guevara ile ilgili görsel sonucu

Fidel Alejandro Castro Ruz (13 Ağustos 1926 - 25 Kasım 2016) 90 yaşında hayata gözlerinin kapadı.

ABD emperyalizminin Küba'daki sömürüsüne son veren bağımsızlık savaşının kumandan ve önderi, Küba devriminin ve sosyalizminin mimarı ve 1960'larda ortaya çıkan küresel 'Bağlantısızlar Hareketi'nin ilham kaynaklarından ve önderlerinden olan Castro 1959 - 1976 yılları arasında Küba başbakanlığı, 1976 - 2008 periyodunda Küba devlet başkanlığı, 1961 - 2011 döneminde ise Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği yapmıştı.

Castro'nun etkisi (yukarıda da işaret dildiği üzere) Küba ile sınırlı kalmadı; onun müktesebatı (her biri yek diğerini tetikleyen, besleyen ve ortaya çıkan sinerjik enerjiyle güçlendiren) politik, sosyolojik, ekonomik, ideolojik ve kültürel sahalarda küresel sonuçlara yol açtı. Bu durum Fidel Castro'nun uluslararası ölçekte önemli roller üstlenmesine neden olmuştu. Bunların arasında, hiç kuşkusuz, en kayda değer olanı 2 ayrı periyotta, 1979 - 1983 ve 2006 - 2008 yılları arasında yürüttüğü Bağlantısızlar Hareketi Genel Sekreterliği idi.

fidel castro che guevara ile ilgili görsel sonucu

Orijinal Tintin / Tenten çizimi 1,553,312 Euro'ya satıldı


tintin on a marche sur la lune ile ilgili görsel sonucu
1,553 milyon Euro'ya satılan Tintin sayfası.
Çizgiroman kozmosunun en popüler, en prestijli kahramanlarından birisi (belki de birincisi) Belçikalı Georges Prosper Remi'nin, ya da bilinen adıyla Hergé (orijinal dilinde okunuşu 'Erje'; 22 Mayıs 1907, Etterbeek, Brüksel Bölgesi - 3 Mart 1983, Brüksel)'nin yarattığı Tintin'dir.

on a marche sur la lune tintin ile ilgili görsel sonucuTintin'in, bizzat yaratıcısının elinden çıkma 'çin(l)i mürekkebi' ile yapılmış sayfalarının ya da renkli kapaklarının) orijinalleri nadiren müzayedelerde arz-ı endam eder (i). Etti mi de, çok yüksek fiyatlarla el değiştirir haliyle.

2016 yılının 18 ve 19 Kasım günlerinde (orijinal frankofon çizgiromanı çizimlerini, özellikle de Herge imzalı Tintin sayfalarını müzayede etmek hususunda küresel şöhret sahibi olan) Artcurial Müzayedeevi'nin Paris salonunda gerçekleştirilen açık arttırmada, 700,000 - 900,000 Euro aralığında el değiştirebileceği öngörülen Tintin'in 1954 tarihli 'On a marche sur la lune (Aya Ayak Basıldı)’ macerasının 26. sayfası (kendi alanında yeni bir küresel rekora daha imza atarak) 1,550,312 euro’ya satıldı (ii).
tintin ile ilgili görsel sonucu

Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914 - 14 Kasım 1950)

orhan veli kanık ile ilgili görsel sonucuorhan veli kanık sözleri ile ilgili görsel sonucu

Şiirin sentaksa ve üslûba dair vezin, kafiye ve edebi sanatlar gibi verili, konvansiyonel, geleneksel imkânlarını toptan inkâr eden; insanlığın bu en eski edebi sanat dilinin içeriğini, semantiğini ise poetikasını konu ettiği alabildiğine sıradan, gündelik, harcıalem konularla basite derceden Orhan Veli Kanık öleli 66 yıl oldu.

Dile getirdiğim bu nedenler yüzünden Orhan Veli Türk Şiirini demokratize eden edip olarak anılır. Onun şiiri (sosyolojik olarak mezkûr mevzuyu kuşatmaya, tarife, tahlile ve tasvire ehil olması bakımından tercih etiğim tanımla) sokaktaki insana, sıradan okura (genelde sıcak bakmamama karşın, buraya 'cuk' diye oturduğunu düşündüğüm deyişle) gerçekten 'dokunan', bahse konu kesimleri yakalayan mahiyettedir.
orhan veli kanık sözleri ile ilgili görsel sonucuorhan veli kanık sözleri ile ilgili görsel sonucu

TÜYAP 35. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı (12 Kasım - 20 Kasım 2016)

35. tüyap kitap fuarı ile ilgili görsel sonucu

Karikatürdeki Cristofer Columbus gibi, Avcılar'ın dünyanın sonu olmadığını, onu geçenlerin sonsuz uzay boşluğuna düşmeyeceklerini, aksine Beylikdüzü diye bir yere varacaklarını / geleceklerini; bahse konu o mahallede de geleneksel TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın 35'incisinin yapıldığını bilen kitapseverler bu sene de akın akın fuara gidiyorlar.
35. tüyap kitap fuarı ile ilgili görsel sonucu
Çok sayıda kültürel etkinlik, imza günü ile nadir kitap, dergi, gazete, efemera ve plâkların yer aldığı sahaflar bölümü meraklısıyla buluşan yüzbinlerce yeni kitaba eşlik edecek. Dahası var; yüzlerce sanatçının binlerce eserinin sergilendiğiArtist 2016 26. Uluslararası İstanbul Sanat Furarı da cabası. Fuarın teması felsefe, onur konuğu ise felsefeci İonna Kuçuradi (1936).

Kemal Sunal (11 Kasım 1944 - 3 Temmuz 2000)

q

Tiyatrocu ve sinema oyuncusu Ali Kemal Sunal'ın (11 Kasım 1944, İstanbul - 3 Temmuz 2000, İstanbul) bugün 72. doğum yıl dönümü. Bu arada, Vikipedi'nin sanatçının doğum gününü bir gün öne çekerek 10 Kasım olarak belirttiğine de dikkatleri çekmiş olayım (https://tr.wikipedia.org/wiki/Kemal_Sunal).

Ölümünün üzerinden 16 yıl geçmesine karşın, Kemal Sunal filmleri tv kanallarında halâ iyi ratingler alıyorsa bu onun hayatı boyunca sahici, samimi, harbi, hasbi, mazlumdan - ezilenden - yoksuldan - emekçiden - itilmişten - kakılmıştan - ötekileştirilmişten yana vicdanlı, insaflı, izanlı bir duruşu olduğu içindir.

Atatürk'ü minnetle anıyorum

10 kasım ile ilgili görsel sonucu

İstiklâl Harbi kumandanı, Cumhuriyetin kurucusu, reformasyon sürecinin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, hürmetle, muhabbetle, minnetle ve özlemle anıyorum.


Hayata, yılanların karşısındaki şu iguana gibi tutunacaksın


iguana ile ilgili görsel sonucusnake ile ilgili görsel sonucu

Onu bunu bilmem arkadaş; hayata karşı tutumumuz, onunla kuracağımız ilişki öylece ucundan tutar'mış' seviyesinde olmamalı bana kalırsa. Her yeni günde karşımıza çıkan çeşitli (bazıları eski, bazıları yeni, bazıları ise alışılmadık, görülmedik derecede yeni olan) sayısılamayacak denli çok dert, sıkıntı, problem ve müşküllerle (onlar ne denli zorlu olsalar da), aşağıdaki linkle erişilen videodaki iguana gibi mücadele etmeye mecburuz. Bir diğer deyişle, sadece hayatta kalmakla yetinmeyip, bir de başarılı olmayı koymuşsak hedefimize, bahsettiğim aşağıdaki videodaki iguana gibi davranmak vazgeçilmezimiz olmak zorundadır.