Doç Dr. Eyüp Sarıtaş 'Son Yüzyılda Batı'da ve Türkiye'de Çin Algısı' sohbetiyle 16 Mayıs'ta Gezegen Sahaf'ta




1 - Eyüp Sarıtaş'ın 'Son yüzyılda Batı'da ve Türkiye'de Çin algısı' sohbeti



Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 16 Mayıs 2015, Cumartesi günü yapılacak olan yirmiüçüncüsünün konuşmacısı tarihçi Eyüp Sarıtaş. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı olan Doç. Dr. Eyüp Sarıtaş'ın bahse konu sohbetinin başlığı 'Son Yüzyılda Batı'da ve Türkiye'de Çin Algısı'.

Doç. Dr. Sarıtaş, hatırlanacaktır, Gezegen Sahaf Sohbetleri'nin 4 Nisan'da yapılan onsekizincisinin de konuğu olmuş ve 'Başlangıcından günümüze Türk - Çin kültür ilişkileri tarihi' başlıklı bir konuşma yapmıştı (i).

2 - Eyüp Sarıtaş kimdir?

Eyüp Sarıtaş (1968, Afyon) lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Sinoloji Bölümü’de (1991); yüksek lisansını 'Çin Kaynaklarına Göre Türgişler Boyu ve Hakimiyeti' teziyle, araştırma görevlisi olarak kadrosunda olduğu Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde (1996); doktorasını 'Çin’de Yapılan Arkeolojik Kazı ve Araştırmalara Göre İslamiyet’ten Önceki Türklerde Kültürel Hayat (En Eski Çağlardan IX. Yüzyılın Ortalarına Kadar)' teziyle, yine kadrosunda bulunduğu Ege Üniversitesi EFTB'de (2005) tamamladı.



Lenin Kütüphanesi’nde (Moskova); Göttingen Üniversitesi'nde (Almanya); Eötvös Lorand Üniversitesi'nde (Macaristan); Leiden Üniversitesi (Hollanda); Lund, Stockholm ve Uppsala Üniversiteleri'nde (İsveç); Aarhus Üniversitesi’nde (Danimarka); Lenininski Biblioteka’da (Moskova); Niagara Üniversitesi ve Washington Üniversitesitelerinde (ABD); Pekin, Kuzeybatı, Ningxia, Shanghai, Lanzhou, İç Moğolistan, Merkezi Milletler, Qinghai Milletler, Dalian Milletler ve Zhongshan Üniversitelerinde Eski Türk ve Çin kültürü ile ilgili olarak akademik araştırmalar yapan Doç. Dr. Sarıtaş, bu mesleki araştırmalarının yanı sıra, Xinjiang Uygur Otonom Bölgesi’nde (Doğu Türkistan)’da eski Türk kültürüne dair, İç Moğolistan Moğol Otonom Bölgesinde Hunlar, Gansu eyaletinde Sarı Uygurlar ve Qinghai eyaletinde ise Salar Türkleri ile ilgili saha kapsamlı araştırmaları gerçekleştirdi. 

2012'de Doçent ünvanını alan Dr. Eyüp Sarıtaş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı doçent kadrosuna (2013) ve yine aynı yıl içinde de, mezkûr eğitim kurumunda Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı.

3 - Akademik kalifikasyonları:

European Associaiton of Chinese Studies (ALMANYA), The European Society of Central Asiantudies (LEIDEN-HOLLANDA), Central Eurasian Studies Society (HOLLANDA), The Danish Society for Central Asia (DANİMARKA), Canadian Asian Studies Association (KANADA), Western Conference of the Associaiton for Asia Studies (ABD), Associaiton for Asian Studies (Miami University-ABD), International Society for Chinese Language Teaching (ÇİN), Institute of Language and Communication Studies (ABD), Untested Ideas Research Center (Niagara Falls-ABD) ve Türk Tıp Tarihi Kurumu (İSTANBUL_TÜRKİYE) gibi akademik ve ilmi kurumların üyesi olan Doç Dr. Sarıtaş'ın hakem heyetinde yer aldığı süreli bilimsel yayınlar şunlardır:
International Journal of Education and Culture (New York-USA), China-US Education (Niagara Falls-New York-USA), US-China Foreign Language (El Monte- California-USA), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, DOĞU ARAŞTIRMALARI-Doğu Dil, Edebiyat, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırmaları Dergisi, İstanbul Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Dergisi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türkiyat Mecmuası.

China-US Education (Niagara Falls-New York-USA) dergisinin editörlerinden olan Eyüp Hoca; Haziran 2014'de Rodos'ta (Yunanistan) 'Untested Ideas Research Center-Untested Ideas Outstanding Journal Reviewer' ödülü aldı.


4 - Eyüp Sarıtaş'ın kitapları:

***Çin'de Yapılan Arkeolojik Araştırma ve Kazılara Göre İslamiyet'ten Önce Türklerde Kültürel Hayat (En Eski Dönemlerden IX. Yüzyılın Ortalarına Kadar), Scala Yayınevi, İstanbul 2010, 464 s.;
***1919-1965 Yılları Arasında Çin'de Hun Tarihi ve Kültürü Alanında Yapılan Araştırmalar Hakkında Bir İnceleme, Selenge Yayınevi, İstanbul 2010, 173 s.;
***Sarı Uygurlar, Selenge Yayınları, İstanbul 2012, 323 s.;
***Salar Türkleri Tarihi 1279-1911, Demavend Yayınları, İstanbul 2015, 200 s.;
***Tarihte Türk-Çin İlişkileri (Çinli tarihçier Ma Manli ve Yang Jianxin tarafından kaleme alınan Xibei Minzu Guanxi Shı (Kuzeybatı Milletleri İlişkileri Tarihi) adlı kitabın Hun ve Göktürk dönemi Çin ilişkileri kısımlarının Türkçeye tercümesinden oluşan eser yayın aşamasında) kitaplarının müellifi olan ve yurt dışında da yayınlanan eserleri olan Doç. Dr. Eyüp Sarıtaş, Türkiye'de ve yurt dışında yayınlanan 20 mesleki kitaba da katkıda bulundu.

Türkçe, Çince ve İngilizce dillerinde onlarca akademik makalesi; bilimsel toplantılarda sunduğu çok sayıda bildirsi; Çince'den yaptığı tercümeleri ve onlarca akademik eser tanıtım yazısı olan Eyüp Hoca, Türkiye'nin önde gelen sinologlarındandır. Bu realiteye karşın o, gerek derslerinde ve gerekse de akademik sunumlarında kullandığı renkli üslûbuyla öne çıkan bir bilim insanıdır. Doğrusu, hem onu on yılı aşkın bir süredir tanıyan, bu zaman zarfında da sayısız sohbetinin parçası olan bu satırların yazarı ve hem de Gezegen Sahaf'ta 4 Nisan'da yaptığı 'Başlangıcından günümüze Türk - Çin kültür ilişkileri tarihi' başlıklı ilk sohbetine muhatap olanlar, Eyüp Sarıtaş'ın en akademik, en teknik konuyu bile, bağlamından uzaklaştırmadan ve içeriğini boşaltmadan, nasıl da popülarize ettiğine, sevimli ve cazip kıldığına şahittirler (ii).

5 - 16 Mayıs 2015 etkinliğinin zaman plânlaması:

Etkinliğimizin zaman akışı şu şekilde cereyan edecektir:

13.00 - 14.00: Eyüp Sarıtaş'ın sohbeti;
14.00 - 14.10: Ara;
14.10 - 18.30: Çoğunlukla bir liradan başlayan açılış bedelleriyle katılımcılara sunulacak olan kitapların açık arttırması.

'Okumadan, araştırmadan, paylaşmadan, özellikle de sohbet etmeden yaşayamam!' 
diyenlerdenseniz; 16 Mayıs 2015, Cumartesi günü Gezegen Sahaf'taki sohbetle, onun hemen ardından yapılacak olan kitap müzayedesinin sizin için anlamlı bir tercih ve adeta biçilmiş bir kaftan olduğunu söylemek doğru olacaktır.

6 - Etkinliğin adresi:

Gezegen Sahaf; Meşrutiyet Caddesi, Aslı Han Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu, İstanbul. 
İletişim için: Kerime  Yardımcı: 0 212 293 94 87, Sedat Yardımcı: 0 544 786 12 92

dipnotlar:

(i): Eyüp Sarıtaş'ın Gezegen Sahaf'taki 4 Nisan sohbeti için bknz.
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2015/04/eyup-sartas-turk-cin-kultur-iliskileri.html
(ii): Eyüp Sarıtaş'ın satışta olan eserleri için bknz. 
http://www.kitapyurdu.com/index.php?route=product/search&filter_name=ey%C3%BCp%20sar%C4%B1ta%C5%9F

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder