Ennio Morricone 87 yaşında



Önce şunu bir dinleyelim efendim, müteakiben ben nasıl olsa lâkırdımı ederim:
https://www.youtube.com/watch?v=CpZjvbSC9_M

Evet, 'Bir Avuç Dolar İçin' filminin soundtrack'inin ana temasını dinledik birlikte. Bu gerçekten yüksek düzeyde müzikal kalite içeren film müziği, bu alandaki çalışmalarıyla küresel ölçekte ve fevkalâde de haklı bir şöhret sahibi olan Ennio Morricone'nin (10 Kasım 1928, Roma) eseriydi. Üstat, 10 Kasım'da 88 yaşından ilk gününü aldı. 

Yüzlerce tv dizisi ve filme müzik yapan Morricone, bilhassa, spagetti western'in en önemli örneklerinden sayılan Bir Avuç Dolar (Sergio Leone, 1964), İyi, Kötü ve Çirkin (Sergio Leone, 1966) ve Bir Zamanlar Batı'da (Sergio Leone, 1968) için yaptığı soundtrack'lerle büyük sükse yapmıştı. Besteci, spagetti western janrı dışındaki tarzlarda çekilmiş çok sayıda önemli filmin müziğini de yaptı. Bunlardan bazıları Bir Zamanlar Amerika'da (Sergio Leone, 1984), Misyon (Roland Joffe, 1986), Dokunulmazlar (Brian DePalma, 1987) ve Cennet Sineması'dır (Giuseppe Tornatore, 1988).



Çok sayıda önemli ödülü kariyerine sığdıran büyük ustaya 'iyi ki doğdun!' diyor ve sağlıklı ve yeni bestelerle dolu yıllar diliyorum (i), (ii).
Finalde, ustanın sayısız bestesinden seçilerek yapılmış güzel bir kayıtla baş başa bırakıyorum sizi: https://www.youtube.com/watch?v=oKIhhWoKafg

kaynaklar:
(i): https://tr.wikipedia.org/wiki/Ennio_Morricone
(ii): https://en.wikipedia.org/wiki/Ennio_Morricone

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder