Ernesto Che Guevara

che guevara ile ilgili görsel sonucu
Ernesto Che Guevara (14 Haziran 1928, Arjantin - 9 Ekim 1967, Bolivya)

Ernesto Che Guevara (Che Guevara, el Che)'nın 9 Ekim 1967'de Bolivya'da, CIA destekli çeteler tarafından katledileşinin üzerinden yarım asırdan fazla zaman geçti.

che guevara sözleri ile ilgili görsel sonucu


Arjantinli doktor, politikacı, Fidel Castro ile birlikte Küba Devriminin önderlerinden, uluslararası devrimci hareket liderlerinden Che Guevara 14 Haziran 1928 doğmuştu.




9 Ekim 1967'de, ABD'nin emperyalist politikalarını uygulayan en kirli, en acımasız, en insanlık düşmanı aparat olan CIA'nın da parçası olduğu uluslararası karşı devrimci bir çete tarafından yargısız infazla fiziki yapısı yok edilen Che'nin mücadelesi, hayatı ve görüşleri ezilen sınıflara, uluslara, mazlumlara, mağdurlara ve madunlara rehberlik etmeye ve moral vermeye devam ediyor.

Balıkta işaret edilen 'Ernesto Che Guevara ABD'yi ve onu sevenleri hiç sevmedi' ifadesi aslında onun bu konudaki söylem ve eylemleriyle mutabık değildir. Bu yüzden de bu argümantasyonu mercek altına alarak ona açıklık getirmem gerektiğini düşünüyorum.

Che'nin asıl mücadele ettikleri; ABD'nin emperyalist politikaların müellifleri, uygulayıcıları ve bunların destekçileriyle idi. Onun devrimci bilinci, (bütün insanlığı tek bir millet, tek bir ümmet ve tek bir aile olarak kavrayan) enternasyonalist yaklaşımı / kavrayışı ve mâşeri vicdani, bir ülkeye ya da bir millete, kategorik olarak, karşı çıkacak bir tutumun tarafı ve uygulayıcısı olmasına kökten mani idi.


Bu yüzden de 'Che Guevara emperyalist Amerikalıyı ve onunla iş tutanı hiç sevmedi!' başlığının, okunulan satırları kuşatmak, tarif, tavsif ve özetleme hususunda daha ehil, daha yetkin ve daha mümeyyiz olduğunu düşünüyorum.

Yukarıda dillendirilen ve bir başlığın (kısa oluşunun potansiyel okuru daha çok cezbedeceği kabulü yüzünden) çok da uzun olmaması gerekliliği ve müellifin 'demek istediğini özlü bir şekilde deme' kaygı ve arzusunun tezahürü olarak başvurulmuş olan kelime ekonomisinin zorunlu sonucu olan verili haline açıklık getirdikten sonra, internet'te dolaşan ve Che Guevara'ya nispet edilen bazı görüşlerle onu anıyor, bilvesile, mücadelesinin önünde de saygıyla eğiliyorum.

İşte dijital ortamda en çok tedavül edilen Che'ye nispetli aforizmalarda bir minik buklet:

che guevara sözleri ile ilgili görsel sonucuche guevara sözleri ile ilgili görsel sonucu


dipnot:
Konuyla ilgili diğer bloglar için bknz.
***http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2011/08/ernesto-che-guevarann-ve-simon-bolivarn.html
che guevara sözleri ile ilgili görsel sonucu

che guevara sözleri ile ilgili görsel sonucu

jean paul sartre che guevara ile ilgili görsel sonucu

Jean-Paul Sartre ve Simone de Beauvoir'ın 1960'daki Küba ziyaretleri sırasında fotoğrafçı Alberto Korda tarafından saptanan tarihi karelerde Che, dünyaca meşhur konuklarıyla samimi bir sohbet geliştirirken ölümsüzleştirilmiş (yukarıdaki ve aşağıdaki kareler).



1 yorum: