Çizgiromanın ve çizgiroman tutkunlarının başı sağolsun! Zagor ve Mister No öksüz kaldı, Sergio Bonelli Öldü; Çizgiroman yazıları - 1

Zagor.jpg

Çizgi roman tutkunları, ama özellikle de Zagor ve Mister No hayranları yasta.

Zira, bu kahramanların yaratıcısı artık yaşamıyor.

İtalya'nın ve Avrupa'nın en önemli çizgi romancılarından Sergio Bonelli (1932 - 26 Eylül 2011) birkaç saat önce aramızdan ayrıldı.

Guido Nolitta takma ismini kullanan Bonelli, çizgiromana
sadece kahraman yaratarak, onun öyküsünü yazarak ve beraberinde bunun konsept desenlerini çizerek sanatsal ve yaratıcılık düzeylerinde katkı vermekle yetinmemiştir.
O, aynı zamanda efsanevi çizgiroman kahramanı Tex'in de yaratıcısı olan babası Giovanni Luigi Bonelli'den devraldığı Sergio Bonelli Editore Yayınevini, dünyanın sayılı çizgiroman üreticisi ve pazarlayıcısı şirketlerinden birisi haline getirerek ticari dehasını da kanıtlamıştı.

Sadece İtalyan'ın değil, aynı zamanda dünyanın da en önemli çizerlerinden ve illüstratörlerinden olan Gallieno Ferri ile birlikte, 1961'de, çizgiroman dünyasının bir başka efsanevi kahramanı olan Zagor'u yaratan Bonelli,
1975'de de bir başka popüler İtalyan çizgiroman kahramanı olan Mister No'ya hayat vermişti.

Bugün, dünyanın hemen her yerindeki on milyonlarca çizgiroman tutkununa, bazıların 50 hatta 60 yılı aşan yıldır seslenen Martin Mystere, Nathan Never, Dylan Dog, Tex, Zagor, Mister No, Julia, Brendon, Caravan,  Magico Vento (Büyülü Rüzgâr), Dampyr, Jonathan Steel, Legs Weaver, Gea, Napoleone gibi kahramanların yanısıra, kısa periyodlu çok sayıda çizgiroman kahramanının büyülü öykülerini satan Sergio Bonelli Editore, hiç kuşkusuz bu kaybı telâfi edecek kurumsal mekanizmaları çoktan oluşturmuştur.

Ancak, herşey karşın, çizgiromanların hayatlarında öyle ya da böyle yer ve anlam işgal ettiği milyonlarca çizgiroman tutkunu, Bonelli'nin kaybının azımsanmayacak bir eksiklik yarattığını önümüzdeki günlerde mutlaka hissedeceklerdir.

Ben şimdi klasik bir final yapacağım ve bu tür yazıların beylik klişesiyle bitireceğim taziye ve mersiye kıvamındaki satırlarımı.


Evet, o alışıldık ve bilindik ifadeyle söyleyecek olursam, Sergio Bonelli öldü, Zagor ve Mister No yetim kaldı (i).

Çizgi roman dünyasının ve çizgi roman tutkunlarının başı sağ olsun.

dipnot:
(i): Zagor'un çizeri Gallieno Ferri ile ilgili olan; aynı zamanda da, bu blogda 'öksüz' değil de 'yetim' terimini niçin tercih ettiğime dair bir açıklama da içeren bir diğer çizgi roman kültürü blogu için bknz.
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2016/04/zagorun-babas-gallieno-ferri-oldu.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder