Arap medyası; Erdoğan'ın Mısır, Libya, Tunus (Gazze?) turu öncesi Arap Alemine, İsrail'e, Türkiye'ye, Erdoğan'a ve Filistin Meselesine nasıl mercek tutuyor?

Arap Alemi Filistin meselesini nasıl görüyor ve dünyanın bakiyesini bunun üzerinden nasıl okuyor denildiğinde, esasen, sabahlara kadar tartışacağımız bir mevzunun pimi de çekilmiş demektir.

Öta yandan, bu kâdîm ve neredeyse kanserleşmiş problemi '0 (sıfır) lâkırdı' ile özetlemek, hatta bir karikatüre indirgemek de pekalâ mümkündür.

İşte, küresel medyayı izleyen Arap entellektüellerinin çok itibar ettikleri El Ahram Weekly gazetesinde yayınlanan bir karikatür bu 'hülâsa etmek' işini pek güzel yapmış bana kalırsa*.

Söz konusu medya organının, Filistin meselesi temelindeki Türkiye - İsrail gerilimini ve Arap Alemiyle dünyanın bakiyesinin buna aldıkları aktüel pozisyonları, özelde Mısır, genelde de Arap entelijansiyasının merceğinden algılandığı haliyle özetleyen o güncel karikatürü ilâve söze gerek bırakmıyor:


Mısır’da yayınlanan El Ahram Weekly gazetesinde yer alan ve Arap liderleri yerin dibine sokan karikatür.

Kim demişti, doğrusu hatırlayamadım.
Lâkin, 'Bir görsel bazı durumlarda 1000 metinden daha etkileyici olabilir' diyen hakikaten doğru söylemiş, öyle değil mi?

Bu merkezdeki yayınların; Erdoğan'ın Mısır, Libya, Tunus (henüz netleşmemesine karşın, bu lokasyonlara Gazze de eklenebilir) turu sırasında ve sonrasında çok çeşitleneceği ve patlama yapacağını öngörmek için kâhin ya da dahi olmaya gerek yok.

Küresel medyada, ele alınıp tartışılmayı hak edecek malzeme çıktıkça bu konuya yeniden döneceğiz.

* Yukarıdaki karikatürü, twitter'da verdiği linkle yayınlayarak bundan haberim olmasını sağlayan 'benhanzala direniş ve diriliş' mahlâsı sahibi kullanıcıya teşekkür ederim:-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder