Steve Jobs'a Mesih mesih muamelesi yapmak


Dünyadaki milyonlarca teknoloji, mobil iletişim ve internet bağımlısı insan Steve Jobs'a acaba Mesih muamelesi mi yapmaktadır? Provokatif addedilebilecek bir soru bu. 
Gelin birlikte, bu sorunun ardına düşüp cevabını bulmaya çalışalım.

Google'da William Shakespeara (1564 - 1616) ismine ait 120 milyon sayfa var.
Herkesin doğruluğunu kolaylıkla kontrol edebileceğiniz bir tespitle başlıyorum: Google'da Shakespeare yazdığınızda 120,000,000 sayfa, Steve Jobs yazdığınızda ise 285,000,000 sayfa çıkmakta. Bu sonuçların 18 Mayıs 2015, saat 14.55 itibarıyla cari olduklarını söylemeliyim. Zaman ilerledikçe bu sayıların artması beklenmelidir.

Jobs, kendisine dair oluşan bu devasa külliyatdaki yorumların bazılarında; akıllı, fırsatçı, yaratıcı, çok çalışkan, anormal hırslı, vizyoner, acımasız, baskıcı / otoriter, mükemmelliyetçi, pazarın eğilimlerini iyi koklayan ve adeta 'psikolojik telkinle' hiç yoktan müşteri talebi oluşturmasını / yaratmasını beceren, elindeki ürünü çok ama çok iyi pazarlamasını ve satmasını başaran bir iş adamı olarak resmedilmektedir. Steve Jobs'ın; saydığım bütün bu vasıfları kişiliğinde birleştirmesi yüzünden, özellikle girişte referans verdiğim people addicted to technology, PATT (teknoloji bağımlısı insanlar) tarafından bir çeşit Mesih olarak görüldüğünü iddiası ne kadar hakikatle mutabıktır acaba?

Aslında, bu denemenin girişinde yer alan karikatür PATT'in StevE jOBS algısını özetlemektedir. Buna göre PATT'ın gözünde Jobs, teknoloji evreninin ve iletişim dünyasının Mesih'idir. Bir diğer deyişle, Tanrı Steve Jobs'ı yaratmıştır; Steve Jobs da Teknoloji Dini'nin vaaz ve vaat ettiği bir Sanal Evren, bir dijital kozmos yaratmıştır.

Ölümünü takip eden anormal yoğun ve güçlü tepki ve üzüntü dalgasının, dillendirdiğim bu argümanı desteklediğini düşünüyorum.



Metnin girişindeki karikatür, Rönesans'ın en önemli sanatçılarından Raphael'in yukarıdaki eserinden mülhemdir. Raphael, Adem'in yaratılmasını resmeden bu eserinde, Yaradan'ın (tasavvufa göre) kendisine halife seçtiği İnsan'ı rabbani özünden nasıl nasiplendirdiğini, bilgi ve hikmeti ona nasıl aktardığını da kompoze etmiştir. 

Yukarıdaki karikatürün tasavvur ve tahayyül alemlerine ayna tuttuğu teknoloji bağımlısı insanlar (People addicted to technology, PATT) için ise Steve Jobs, kendi icadı (yarattığı, yaratığı (?)) olan tablet pc'yi Tanrı'ya tutarak 'İnsan ve bütün alemler, Yaradan'ın ayetleridir' merkezindeki Semavi anlayışı 'insan, bütün alemler ve yaradan idesi sanal bir dünyanın, internetin marifetidir'e tahvil etmiştir. Meseleyi mezkûr karikatür üzerinden okuduğumuzda, bu tespiti yapmak kaçınılmaz olmaktadır. Bir diğer ifadeyle, bu karikatüre damgasını vuran anlayışa göre Steve Jobs 'beni, aklımı ve diğer her şeyi sen yarattın; ancak, yaradan idesi de dahil olmak üzere, her şeyi barındıran sonsuz ve sınırsız bir ortamı, interneti ve yapay zekâyı (dijital aklı) barındıran bu tableti de ben yarattım!' kibrini ve şirkini dillendirmektedir. 

Steve Jobs'ın Google'daki sayfa sayısı tam 285 milyon.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder