Sadece doktorlar ve diyetisyenler gibi insan sağlığının profesyonel
destekçileri, yardımcıları değil; aklı başında olduğu varsayılanların kısmı
azamisi de, güne kahvaltı ederek başlamanın öneminde hemfikirdir.
‘Kahvaltını kimseyle paylaşma, öğle yemeğini dostunla üleş, akşam
yemeğiniyse düşmanına ikram et’ atasözü, kahvaltı etmenin sağlıklı yaşam
sürdürmekteki önemin tarihsel arka plânına dair ipuçları içermektedir.
'Sağlıklı bir kahvaltı yapmak, günlük mücadeleye 1 - 0 önde
başlamaktır' ifadesi, birçokları gibi, benim de, gündelik konuşmalarımda, yeri
geldiğinde sarf ettiğim favori deyişlerdendir.
Böyledir böyle olmasına, lâkin, bazen bir şey yaşarsınız ve, meselâ, yukarıda
dillendirilen sağlıklı bir kahvaltının bünye üzerindeki olumlu etkisine dair
olan güçlü ve köklü kanaat (yoksa inanç mı demeliydim) kabilinden temel
kabulleriniz bile, birdenbire taa kökünden sarsılıverir.
Görüşlerine değer verdiğim bir dostumlaydım geçen gün. Bana, ‘birisi bana
hazırlamadığı müddetçe, asla kahvaltı edemiyorum artık’ dediğinde çok
şaşırmıştım. ‘Niye?’ diye sorduğumda anlattıkları, o günden beri kahvaltı
hazırlamakta zorlanmama neden olmakta.
İşte, dostumun beni allak bullak eden o enteresan yaklaşımları:
‘Doğrusu ben de, kahvaltının önemi bilen ve sabah öğününde, sağlıklı
olmasına özen gösterdiğim şeyler yemeden günün diğer işlerine
kalkışmayanlardandım. Ancak, bir an geldi, bir kırılma noktası yaşadım ve ondan
sonra da kahvaltı hazırlamak fikri beni öylesine yormaya başladı ki, başkasının
hazırlamadığı durumlarda, sabah öğününü atlamaya başladım.
Biliyorsun, çok yoğun biriyim. Bu yüzden de, vaktimi rasyonel ve efektif
kullanmak benim için hayati önemdedir. Zaman plânlamasında, mühendislik
eğitimimle bilişimcilik pratiğimin bana kazandırdığı becerileri kullanıyor; her
şeyi önce inceden inceye plânlıyor, atacağım fiili adımların algoritmasını
titizlikle çıkarıyor, ardından da pratiğe geçiyorum.
Bu yöntemi, profesyonel hayatım dışında da kullanmaya; yemek hazırlamak,
giyinmek, araba kullanmak gibi rutin faaliyetlerime de uygulamaya başladığımda
sorunlarla karşılaşmaya başladım. Anlayacağın dostum, özel yaşamımın basit ve
çok sıradan pratikleri bile, algoritmaları
çıkarıldığında, öylesine gözümde büyümeye, öylesine yorucu gözükmeye başladılar
ki, artık onları yapamaz oldum’
Burada lâfını keserek sordum: ‘nasıl yani, artık yemek yemiyor, araba
kullanmıyor musun?’
Çaresiz bir ifadenin yerleştiği yüzünü buruşturarak devam etti: ‘O
algoritmasını yazma işini profesyonel yaşamım dışına çıkardığımdan beri, evet,
araba kullanmıyor, gideceğim yerlere taksi, ya da umumi vasıta ile gidiyorum.
Öğle ve akşam yemeklerinde bir sorun olmuyor, zirâ, dışarıda yiyorum. Sabah
dışarıdaysam gene sorun yok, bir şeyler atıştırıveriyorum. Sorun evdeyken
patlıyor’. ‘İyi de’ diyerek tekrar girdim söze ‘evlenebilirsin, ya da ev
işlerinde sana yardımcı olacak birisini bulabilirsin, öyle değil mi?’
Sitem dolu, biraz da öfkeli bir nazarla bakıp adeta tıslayarak devam etti
dostum: ‘beni tanımazmışsın gibi konuşma lütfen! Münzevi bir hayat sürdüğümü,
vaktimin büyük kısmını, günümün neredeyse 20 saatini bilgisayarların başında
geçirdiğimi, çekilmesi, katlanılması imkânsız bir huysuz olduğumu unuttun
galiba!’
Dostumun sitemleri, onun hayat arkadaşı bulmak için yaptığı her atağın
başarısızlıkla sonuçlandığını, benim dışımda samimi bir başka arkadaşı
olmadığını, evinde çalışmaya başlayanlarınsa, onun kapris ve sinirine
dayanamayıp 1 – 2 günde kaçtıklarını hatırlamama vesile oldu ve ona hak
verdiğimi belli edercesine başımı sallama yol açtı.
Yine de, bir işin algoritmasının çıkarılmasının, onun hayata geçirilmesine
nasıl olup da engel olduğunu bir türlü kafamda canlandıramıyor, bu sorunu
kendimce mantıklı bir temele oturtamıyordum.
Bu tereddüdümü, ‘bir pratiğin, söz gelimi kahvaltı hazırlamanın
algoritmasını çıkarmak, nasıl olur da insanı o işi yapmaktan alıkoyar,
gerçekten anlamakta zorlanıyorum’ itirazıyla dile getirdiğimde, koltuğunda
iyice kaybolan ve gözlerini tavana dikerek adeta katatoniye girdiği izlenimi
bırakan dostum, bıkkın bir edayla devam etti sözlerine:
‘Gündelik, üstelik de çok basit ve rutin bir işin, algoritması yazıldığında
nasıl da altından kalkılamaz bir külfete dönüştüğünü, kahvaltı hazırlamak
üzerinden anlatayım öyleyse sana. Ama bak, sakın uyarmadı deme: birazdan
anlatacaklarımı duyduğunda, artık hiçbir şey senin için eskisi gibi olmayacak.
Hatta, diyebilirim ki, şahsi cehennemin kapıları da, bir daha kapanmamak üzere,
ardına kadar açılacak dostum. Bu belâyla yüzleşmeyi sen istedin Ziyaver Şencan,
iblislerinle didişmeye hazır mısın?’
‘Evet’ anlamında başımı sallamamla birlikte, bilgi işlemci dostum, kâh
ununu elemiş eleğini asmış ve kâh, yaşamdan zerrece zevk almayıp, hayattaki
uzatmalarını oynayan bir ‘Bezgin Bekri’ edasıyla devam etti diskuruna:
A – kahvaltı yapacak mısın?
a – ‘hayır’ ise, çevrim dışına çık.
b – ‘evet’ ise, çevrim içi ilerle.
1 – yulaf ezmesi, kaliteli ve doğal ürünler satan iyi bir kuru yemişçiden alınmış kuru
ceviz, kuru kayısı, kuru erik, kuru kara üzüm, Balparmak'ın yüksek yaylalardan derlenmiş özel seçim süzme çiçek balı ve günlük sütten oluşan
‘süper sağlıklı menü’yü mü; yoksa, kaliteli siyah ve yeşil zeytin, tercihen % 100, o olmazsa % 90 keçi sütünden yapılmış eski ya da yeni kaşar peyniri, kecheese marka % 100 keçi sütünden yapılmış beyaz peynir, salkım domates, migros'ta satılan anadolu lezzetleri başlıklı doğal ürünler markalı zahter salatası ve yine aynı markalı Maraş'ın kırmızı pul biberi, İHE'in tam buğday ekmeği, Balparmak'ın yüksek yaylalardan derlenmiş özel seçim süzme çiçek balı, sızma zeytin yağı, doğal elma sirkesi, sallama earl grey
çaydan oluşan ‘mükellef menüyü’ mü yiyeceksin?
#01 – yulaf ezmesi, kuru ceviz, kuru kayısı, kuru
kara erik, kuru kara üzüm, bal ve günlük sütten oluşan süper sağlıklı menüyü
yemeye karar verdin..
#02 - günlük sütü
buzdolabından; ceviz, kayısı, yulaf ezmesi, kara üzüm, kara erik ve balı bulundukları
dolaplardan çıkarıp tezgâh üzerine diz.
#03 - bir avuç kadar kuru ceviz içiyle,
büyüklüklerine göre 3 ya da 5 (tercihan gün kurusu) kayısı, erik ile bir
miktar üzümü bulundukları paket ya da kavanozlardan çıkarıp, sudan geçirdikten
sonra kıyma tahtasına koy.
#04 – kayısı, erik, üzüm
ve cevizin poşet ya da kavanozlarını saklandıkları dolaba geri koy.
#05 – kıyma tahtasındaki
malzemeyi yeterince keskin bıçakla kıy.
#06 – bıçağın yeterince
keskin değilse, bileyleme cihazında derhal bileyle.
#07 – süper sağlıklı menü
için kullandığım camdan derin kabı tezgâha koy.
#08 – cam kaba 5 çorba
kaşığı yulaf ezmesini koy.
#09 - ceviz içi, erik,
üzüm ve kayısıyı yulaf ezmesinin üzerine ekle.
#10 – cam kaptaki
malzemeyi şööle bi karıştır.
#11 – dolu olmamak
kaydıyla, 1 çorba ya da 2 tatlı kaşığı kadar balı cam
kaptaki malzeme üzerine, gezdirerek ekle.
.
#12 - cam kaptaki
malzemenin üzerine, (ne cumbur cumbur süt çorbası, ne de kuru bir yulaf maması
kıvamında olmamasına yetecek miktarda) göz kararıyla yeter miktarda günlük süt
ekle.
#13 – sütü, ılınacağı kadar ısıt, kaynatma ama.
#14 - ocağı kapat, işi sağlama bağlamak adına, ocağa gaz taşıyan borudaki vanayı da kapat.
#15 – sütü, balı ve yulafı muhafaza edildikleri yerlere kaldır.
#16 – mutfak tezgâhı
silerek onu aldığın gibi bırak.
#17 – kullandığın kıyma tahtasını ve bıçağı yıkayıp yerlerine kaldır.
#18 – Mutfağa dikkatlice
bakarak; seni her fırsatta eleştirmeyi alışkanlık haline getirmiş
olan beklenmedik bir ziyaretçin ‘kulp takabileceği’ bir ‘kusurlu hareketinin’,
ya da buna işaret eden bir ‘suç delili’nin ortada kalıp kalmadığını kontrol et.
#19 – münasebetsiz birinin
eleştirisine muhatap olmanı gerektirecek bir husus olmadığına kanaat
getirdiğinde, elinde kahvaltınla mutfağı terk et.
#20 - hazırladığın kahvaltıyı,
home ofisinin ilgili lokasyonuna taşı.
#21 – internete bağlan; gmail, twitter, facebook, blogun, ekşi sözlük, itü / instela sözlük, uludağ sözlük, cogito / dünya sözlük, zargan, forvo, gittigidiyor, idefix, d&r, google, ny times, washington post, bbcworld ve sürekli başvurduğun diğer sayfalara bağlan.
#22 – tivibu'da yerli
ve yabancı haber kanalları arasında zap yaparak kahvaltı sırasında izleyeceğin
kanalı sapta.
#23 – bir taraftan tv’yi
izlerken, diğer yandan da internette sörf yap ve tabii aynı zamanda da, çeşitli
malzemelerle augmente ederek hazırladığın yulaf ezmesini yemeği ihmal etme.
#24 – kahvaltın
bittiğinde, mutfağa git; kahvaltı kabını, kaşığını yıka ve yerlerine kaldır.
#25 – mutfağa son bir defa
daha göz atarak ‘asayişin berkemal’ olduğundan; yukarıda dillendirilen ‘olağan münasebetsizler’in
‘mutfağı dağıtmışsın, tezgâhı kirletmişsin, malzemeleri açıkta bırakmışsın’
mealindeki olası eleştirilerine zemin oluşturacak ‘kabahatleri’ işlemediğinden
emin ol.
#26 – süper sağlıklı
menü seçenekli kahvaltı operasyonun bu suretle tamamlandı. İmdi, bulunduğun lokasyonda seni bedenen minimum 35 dakika çalıştıracak çeşitli işlerle uğraş.
##01 – A - a - 1'de içeriğini paylaştığın ‘mükellef menüyü’ tüketmeye karar verdin.
##02 - gerekli
malzemeleri buzdolabından ve bulundukları dolaplardan çıkar ve mutfak tezgâhına
yerleştir.
##03 – su ısıtıcısına yeterince
su koyup kaynat.
##04 – kahvaltı tabağı, bıçak,
çatal, kaşık ve çay magını alıp tezgâha koy.
##05 – gece yediğin yemeğe, ya da kahvaltıya oturduğun saate göre değişmek kaydıyla, 2 orta boy ya da 1 büyük ve bir orta boy olmak üzere, 2 dilim tam
buğday ekmeğini ekmek kızartma aletine koy.
##06 – magına sallama bir
earl grey poşet koy.
##07 - su ısıtıcısındaki
kaynamış suyu çay fincanına ekle. sallama poşeti 5-6 kere fincana batırıp çıkar,
ardından da onu, tercihen kahvaltıda kullanacağın çatal ya da kaşık marifetiyle,
sıkarak tezgâhtaki küçük çöp kutusuna at.
##08 - zeytin kavanozundan
alacağın ortalama 6 adet siyah ve 6 adet de yeşil zeytin tanesini kahvaltı tabağıma
koy.
##09 – kutu ya da
kaplarından makul miktarda (kabaca her ikisinden de 2.5 kibrit kutusu
büyüklüğünde) kaşar ve beyaz peynir keserek tabağına ekle.
##10 – bir büyük, ya da
iki orta boy domatesi saf el sabunuyla yıka.
##11 – domatesleri kıyma
tahtasında dilimle.
##12 – evde (ya da
bulunduğun mahalde) domates yoksa, paniğe kapılma. salça, keççap, domates
püresi ya da rendesi de ikame besinlerdendir. Bunlardan herhangi birini, tabağında, daha önce eklediğin zeytinlerle kaşar
peyniri arasında konuçlandır.
##13 - bal kavanozundan
aldığın (tam manasıyla dolu olmamak kaydıyla) 1 çorba kaşığı, ya da 2 tatlı
kaşığı balı, beyaz peynirin yanına ve tabağın tam da periferisine ekle.
##14 – domates ve zeytinlerin üzerine zahter salatasından serp; akabinde zeytinyağı, sirke ve nar ekşisini bunların üzerinde gezdir.
##15 - sonuç olarak, mükellef kahvaltı tabağındaki malzemelerin tertibini şu şekle sokmuş ol: tabağın bir kenarında domates (ya da türevlerinden birisi), yanında 2 çeşit zeytin, yanında kaşar peyniri, tabağın karşı kenarında bal ve onun içine konulmuş beyaz peynir.
##15 - sonuç olarak, mükellef kahvaltı tabağındaki malzemelerin tertibini şu şekle sokmuş ol: tabağın bir kenarında domates (ya da türevlerinden birisi), yanında 2 çeşit zeytin, yanında kaşar peyniri, tabağın karşı kenarında bal ve onun içine konulmuş beyaz peynir.
##16 – yukarıdaki işleri
yaparken, zaman zaman ekmek kızartma aletini kontrol ederek ekmeklerinin
yanmasını önle.
##17 – ekmekler
yanmışsa, yanıklarını bıçakla temizle.
##18 – ekmeklerin yenemeyecek
denli çok yanmışsa onları (üzülerek söylüyorum) at ve ekmek kızartma cihazına yeni iki dilim koy.
##19 - kararında kızaran
ekmekleri tabağına koy.
##20 – ekmeklerinin,
tabağındaki malzemeye bulaşmaması adına, ayrı bir tabağa koy.
##21 - kızartma aletinin fişini çek.
##22 – peynirleri,
zeytinleri, salçayı (ya da püre, rende vb.), sirkeyi, nar ekşisini, zahteri, ekmeği ve sütü buzdolabına; zeytinyağını, balı ve
çayı mutfak dolaplarındaki yerlerine kaldır.
##23 – mükellef menünün
kahvaltı tabağındaki tertibi sırasında, aşırı hassasiyet gösterip malzemelerin birbirine karışmasını problem etme; unutma ki onlar gittikleri yerde zaten birbirlerine karışacaklar.
##24 - yakın zamanda
kullanılmayacaksa, su ısıtıcısının fişini çek; şayet kullanılacaksa, ısıtıcıya
su ekleyip fişte bırak.
##25 - Mutfağa dikkatlice
bakarak; seni her fırsatta eleştirmeyi alışkanlık haline getirmiş
olan beklenmedik bir ziyaretçin ‘kulp takabileceği’ bir ‘kusurlu hareketinin’,
ya da buna işaret eden bir ‘suç delili’nin ortada kalıp kalmadığını kontrol et.
##26 – münasebetsiz birinin
eleştirisine muhatap olmanı gerektirecek bir husus olmadığına kanaat
getirdiğinde, elinde kahvaltınla mutfağı terk et.
##27 - hazırladığın kahvaltıyı, home ofisinin ilgili
lokasyonuna taşı.
##28 – internete bağlan; gmail, twitter, facebook, blogun, ekşi sözlük, itü / instela sözlük, uludağ sözlük, cogito / dünya sözlük, zargan, forvo, gittigidiyor, idefix, d&r, google, ny times, washington post, bbcworld ve sürekli başvurduğun diğer sayfalara bağlan.
##29– tivibu'da yerli ve yabancı haber kanalları arasında zap yaparak kahvaltı sırasında izleyeceğin kanalı sapta; gerektiği zaman kanallar arasında zaping'e devam et.
##30 – bir taraftan tv’yi izlerken, diğer yandan da internette sörf yap ve tabii aynı zamanda da, çeşitli malzemelerle augmente ederek hazırladığın 'mükellef menü'yü yemeyi ihmal etme.
##31 – kahvaltın bittiğinde, mutfağa git; kahvaltı tabaklarını, magını, kaşığı, çatalı ve bıçağı yıka ve yerlerine kaldır.
##32 – mutfağa son bir defa daha göz atarak ‘asayişin berkemal’ olduğundan; yukarıda dillendirilen ‘olağan münasebetsizler’in ‘mutfağı dağıtmışsın, tezgâhı kirletmişsin, malzemeleri açıkta bırakmışsın’ mealindeki olası eleştirilerine zemin oluşturacak ‘kabahatleri’ işlemediğinden emin ol.
##33 – süper sağlıklı menü seçenekli kahvaltı operasyonun bu suretle tamamlandı. İmdi, bulunduğun lokasyonda seni bedenen minimum 35 dakika çalıştıracak çeşitli işlerle uğraş.
##29– tivibu'da yerli ve yabancı haber kanalları arasında zap yaparak kahvaltı sırasında izleyeceğin kanalı sapta; gerektiği zaman kanallar arasında zaping'e devam et.
##30 – bir taraftan tv’yi izlerken, diğer yandan da internette sörf yap ve tabii aynı zamanda da, çeşitli malzemelerle augmente ederek hazırladığın 'mükellef menü'yü yemeyi ihmal etme.
##31 – kahvaltın bittiğinde, mutfağa git; kahvaltı tabaklarını, magını, kaşığı, çatalı ve bıçağı yıka ve yerlerine kaldır.
##32 – mutfağa son bir defa daha göz atarak ‘asayişin berkemal’ olduğundan; yukarıda dillendirilen ‘olağan münasebetsizler’in ‘mutfağı dağıtmışsın, tezgâhı kirletmişsin, malzemeleri açıkta bırakmışsın’ mealindeki olası eleştirilerine zemin oluşturacak ‘kabahatleri’ işlemediğinden emin ol.
##33 – süper sağlıklı menü seçenekli kahvaltı operasyonun bu suretle tamamlandı. İmdi, bulunduğun lokasyonda seni bedenen minimum 35 dakika çalıştıracak çeşitli işlerle uğraş.
Dinlerken yorulmama karşın, dostum anlatmaya doyamamış olacak ki, tutkuyla
devam ediyordu:
‘Seni sıkmamak için, kahvaltı menülerimi normalde olduklarından daha kısa tuttum’
deyince, ‘aman’ diyerek kestim sözünü ‘bu kadarı bana yetti de arttı bile!’
'Algoritması çıkarıldığında alabildiğine karmaşıklaşarak zorlaşan çok basit işlerinin altında ezilen bir bilgi işlemcinin yürek sızlatan trajedisi' diye tanımlamayı (isimlendirmeyi, tasnif ve tavsif etmeyi) uygun gördüğüm işte bu hadise yüzündendir ki, artık ben de, birçok sabah, kahvaltı hazırlamayı başaramıyorum, bu yüzden de, sabah öğününü ister istemez geçiştiriyorum.
Aslında bir problemin nasıl çözüleceğinin adımlarından oluşan matematik bir modelleme olan ve hayatımızı kolaylaştırması gereken 'algoritma yazma'nın, amacından tamamen saparak bizi korkutan bir karmaşaya ve umacıya dönüşmesine enteresan bir örnek olan bu metnin, sizi ‘bunca hazırlığın altından ben nasıl kalkarım?’ diyerek korkutmamasını ve yazılımcı arkadaşım ve benim gibi kahvaltı hazırlama alışkanlığınızı kaybetmenize neden olmamasını diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder