Cat Stevens'tan Yusuf İslâm'a: bir insan, iki kimlik ve iki farklı müzik anlayışı

Cat Stevens (1948 - 1977); Yusuf İslâm (1977)

1960'ların sonunda ve 1970'lerin ilk yarısında yaptığı romantik parçalarıyla tanınan İngiliz müzisyen Cat Stevens'ın en beğendiğim eseri, onun sevgilisi için 1970'de bestelediği ve bir 'el Romantico Clasico' olan (bana göre başyapıtıdır) Laydi d'Arbanville'dir.

Sanatçı, şöhretinin zirvesindeyken, 1976'da geçirdiği bir kazada, ölümden dönünce, derin bir muhasebe süreci yaşayarak İslâmiyeti seçti. Bundan bir süre sonra, Yusuf İslâm ismini alan sanatçı, sadece adını değil, hayatını da radikal bir şekilde değiştirmeye başlamıştı.


İslâmın esaslarıyla, hakiki İslâmi yaşamla ve mümince bir duruşla bağdaştıramadığı müziği terk etmesi işte bu sıralara rastlar.

 

Batı Medeniyeti, ve onun insanı her bakımdan kuşatan ve esir alan yaşam tarzının, İslâmi esaslara göre örgütlenen bir hayatı mümkün kılmadığını düşünmeye başlaması da aşağı yukarı bu sıralara rastlar.

Yusuf İslâm, yaşadığı coğrafyayı, İngiltere'yi, müslümanca yaşanan bir belde haline getirmekten ümidini kesince, İspanya'da satın aldığı bir arazide, etrafına toplanan bir grup Müslümanla birlikte, sahabenin döneminde yaşandığı gibi yaşamaya çalışan İslâmi bir komün kurma teşebbüsünde bulundu.

Ancak, bu proje, çıkan çeşitli problemler yüzünden, yarım kaldı.

İçtihatlarına güvendiği bazı İslâm alimlerinin cevaz vermesi üzerine; yalnızca Allah’ın Kur’an’daki mesajıyla, sahabenin yaşamından damıtılmış dersleri yaymayı amaçlayan bir müziğin peşinde koşmaya başladı. Gösterişsiz, basit ve İslâmi yaşamı vaz'eden misyon sahibi bir müzik olacaktı bu. 

Cat Stevens'ın 1960'lar ve 1070'lerdeki sound'una, tarzına alışan ve onun bu döneme dair discografisiyle hüzünlenip sevinen müzikseverlerin, kendilerini hiç de yakın bulmadıkları bir müzik tarzıydı Yusuf İslâm'ın icra ettiği müzik. 

Öte yandan, sanatçının bu yeni tarzıyla, yaklaşık olarak 1.5 milyara erişen devasa bir İslâm Aleminde büyük bir sempati ve beğeniyle karşılanıp dinlendiği de bir vakıadır.

Yusuf İslâm'ın, İslâmi müzik çalışmalarına bir örnek: http://www.youtube.com/watch?v=gSu4TuNGohY&list=PL10BA4149E45E6FCA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder