Pensilvanya Türkiye gündeminin demirbaşıdır artık!



pensilvanya hayatımızın adeta ayrılmaz ve vazgeçilemez bir parçası haline geldi.

Fethullah Gülen'in yerleşmesinden sonraki süreçte ismi zaten sık sık anılmaya başlanmış olan bu şirin abd eyaleti; özellikle de 2013 yılının 17 - 25 aralık periyodunda gerçekleşen olaylardan sonra, türkiye siyaset sahnesinde adı, açık arayla, en çok anılan yabancı coğrafya oldu.


bu anılma da, bilindiği üzere, türkiye'nin en kuvvetli siyasal figürü tarafından, fevkalâde öfke dolu bir tonlamayla yapılmaktadır.

bu durumun toplumsal karşılıklarının olması; onun sosyolojide, sosyal psikolojide ve sosyal-siyasette bazı derin akislere neden olması beklenirdi. nitekim öyle de oldu.

7 - 12 eylül 2014 tarihleri arasında yapılan ve sonuçları bugün kamuoyuyla paylaşılan geniş ölçekli bir seçmen davranışları araştırmasıyla birlikte; yurttaşlarımızın % 37 gibi çok öenmli bir kısmının, pensilvanya'yı sadece abd'nin değil, bütün dünyanın en kalabalık, en önemli, en zengin, en güçlü ve, türkiye bakımından da en stratejik coğrafyası sandıkları; araştırmaya baz teşkil eden söz konusu örneklemin % 7'sinin ise,  bahse konu abd eyaletini, türkiye'nin bir ilçesi sandığı gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldık (kaynak için bakınız:mondakonda'nın son kamuoyu araştırması sonuçları

hal böyle olunca da, abd'nin bu mütevazi yöresine dair araştırma yapmak, ülkemiz aydınları için kaçınılmaz bir vecibe haline geldi.

bu akademik ve ilmi çalışmalardan 'yaw hacı, her şey okey de; bu pensilvanya'ya ne sebeple pandispanya gibi garip gurup bi ad verilmiş?!' sorusuna da cevap teşkil eden birisini paylaşıyorum: 
pensilvanya'ya işte bu yüzden pensilvanya demişler anacım


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder