Mazhar Osman: Türkiye'de deliye akıl hastası, tımarhaneye ise akıl hastanesi denilmesini sağlayan doktor


Mazhar Osman Uzman, binbir emekle yarattığı Bakırköy Emrazı
Akliye ve Asabiye Hastahanesi'ni, Sağlık Bakanlığı bürokratlarına gezdiriyor (c. 1926).
Bu başlığın içeriğine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz: 
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/12/mazhar-osmandan-gunumuze-akl-hastalklar.html
 

 
 

 

 


 

 


 





3 yorum:

  1. 16. madde olarak yazdığnız Mazhar Osman'ın dönme olmadığına yönelik iddianızın kaynağı nedir? Bu konuda kaleme aldıklarınız oldukça dikkatimi çekti. Mazhar Osman hakkında bir tez hazırlamaktayım. Kaynağı konusunda bilgi verir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. çok net bir kanıt, belge yok erişebildiğim. daha çok bir sezgi o iddiamın arkasında yatan. hoca'nın sabetaycılarla birlikte görünmekten kaçınmasını önemsiyorum. ayrıca, sabetaycılar alkole mazhar osman'ın karşı olduğu kadar karşı değiller. ya da, mazhar osman'ın alkol düşmanlığı, sabetaycılıkla birlikte ele alındığında, a-tipik bir davranış normu olarak temayüz etmekte. yine de araştırılmaya muhtaç bir durum.

    YanıtlaSil
  3. hasan hüseyin koşar'ın yorumunun fitilini ateşlediği bir okuma süreci sonunda, yukarıdaki metin, bir çok kısımlar, dipnotlar, referanslar ve alt metinler eklenerek, adeta baştan aşağı yeniden yazıldı. en köklü değişiklik de, ilk edisyonun 16., bunun ise 15. ara başlığı altındaki kısımda yapıldı. yeni katkılar ve uyarılar gelirse, yeniden elden geçirir miyim acaba? neden olmasın....

    YanıtlaSil