İstanbul cangılında ruh sağlığını korumak için sanata, kültüre ve muhabbete sığınmak


Böyle fotoğrafına bakması çok güzel de, kameraya yakalanmış olan araçlardaki insanlar acaba mutlular mı, asıl ona bakmak gerekiyor sanıyorum.

1 - İstanbul'da yaşamak büyük dert!

İstanbul 17 milyonluk devasa ve vahşi bir cangıl. Burada yaşamak insanı had safhada yormakta ve strese sokmakta. 'İstanbul'un insanı öğüten ve sağlığından eden acımasız temposuna dayanmak adına ne yapabiliriz?' diye sorduğunuzda, size vereceğim cevap 'kültürel ve sanatsal etkinliklerle, bunların muhabbetine sığınmaya ne dersiniz?' şeklinde olacaktır.
İşte bu hakikaten ve anlayıştan yola çıkarak, bu Cumartesi de ben; her Cumartesi olduğu gibi, değerli dostlarım Sedat Yardımcı ve Kerime Yardımcı'nın Galatasaray, Aslı Han Sahaflar Çarşısı'ndaki dükkânları Gezegen Sahaf'a, 14.00 - 18.30 saatleri arasında gerçekleştirdiğimiz kitap müzayedesi ve muhabbetlerinden bir yenisine daha gideceğim meselâ.

2 - Kitap ve sanat eserleri müzayedeleri 

İnsanın hayata tutunmasına ve megapol denen insan yapımı cangılların eziyetlerine meydan okumasına yardımcı olan etkinlikler ailesinden olan 'Gezegen Sahaf Cumartesi Kitap Müzayedesi ve Kültür Muhabbeti'nin bugünkü etkinliğine katılacak olan değerli hazirunun dikkatine sunulacak olan eserlerin bazılarının görselleri için bknz: 
https://plus.google.com/u/0/photos/103683865992171942672/albums/6086814225955447361

İstanbul Müzayede'nin kurucusu ve yönetici
 Uğur Yeğin, bizlere mükemmel müzayedeler 
sunmak için yürüttüğü hummalı bir faaliyet 
sırasında yakalanmış objektife.
Bu arada, müzayededen bahsetmişken, 30 Kasım 2014, Pazar günü İstanbul - Zinzirlikuyu'daki Avantgard Hotel'de yapılacak olan çok önemli bir etkinlikten söz etmemenin yakışık almayacağına inanıyorum doğrusu. Konunun meraklıları, Türkiye ve dünya tarihi ve kültür hayatının çok önemli bazı eserleriyle, Çanakkale Savaşlarına dair olan, içerisinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısıyla yazıp imzaladığı vesaikin de bulunduğu binlerce önemli, değerli ve nadir eserin müzayede edileceği (değerli dostumuz Uğur Yeğin'in yönetimindeki) İstanbul Müzayede'nin 33. ve 34. müzayedelerinden bahsettiğimi hemen anlamıştır sanırım.

Arka arkaya yapılacak olan söz konusu bu müzayedelerle ilgili bir tanıtım yazısı için bknz: http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/11/istanbul-muzayedenin-30-kasm-2014de.html



3 - Antalya bir İstanbul değil ama, yavaş yavaş o da olacak galiba!

Antalya; yeni site, rezidans, AVYVM ve otel inşaatında İstanbul'la
yarışan kentlerimizin başında geliyor.
Megapol denen cangılların, şu post-modern çağda (insanın 'ahir zaman' diyesi geliyor doğrusu!), sakinlerini nasıl da ezdiğinden bahsetmiş, buna direnme noktasında da 'sanat, kültür ve muhabbetin' sağaltıcı tesirinden bahsetmiştim yazımın girişinde.

Antalya (nüfusu, trafiği, eziyeti, stresi bağlamlarında) bir İstanbul değil tabii. Öte yandan, Akdeniz Havzası'nın (sadece Türkiye için değil, söz konusu denize komşu olan diğer bütün ülkeler bakımından da) en önemli kentlerinden olan bu güzel kentimizin, çektiği yoğun göç yüzünden, süratle kalabalıklaştı bir gerçektir.

Ahmet Muhtar Kızıltan ve eşi, Ahmet Muhtar Kızıltan
Kültür Merkezi'nin açılışını, aralarında Kültür Bakanı'nın da
olduğu seçkin bir davetli topluluğu eşliğinde gerçekleştirmişti.
Antalyalıların da, İstanbulluların yaşadıkları megapol dertlerinin ve eziyetlerinin neredeyse tamamının yavaş yavaş hayatlarına sızmaya başladığından şikayetçi olmalarının nedeni bu olsa gerektir. Tababetin 5,000 yıllık kadim şiarıdır: 'Tehis aynıysa, tedavi de benzer olmalıdır!'. Yani, Antalyalılar da, aynı İstanbullular gibi, yaşadıkları megapolün/cangılın hoyratlık ve vahşiliklerine 'sanata, kültüre ve bunları temel alan muhabbet ve sohbete sığınarak direnebilirler' pekalâ.

4 - Antalya sanat ve kültür atmosferinin hamisi: Ahmet Muhtar Kızıltan

Gerçek bir sanatsever, hasbi ve hakiki bir kültür hamisi ve Don Kişot'u ve çağdaş bir mesen olan KılzıltanAntalya'da, adeta 'tek kişilik bir kültür-sanat ordusuşeklindeki gayret ve faaliyetleriyle, mucizeler yaratmaya ve Türkiye'nin ve Antalya'nın 'kültür-sanat ekosferi'ne değer katmaya devam ediyor. Karı - koca Kızıltanlararalarında Kültür Bakanı'nın da olduğu seçkin bir davetli topluluğu eşliğinde gerçekleştirdikleri Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Merkezi'nin açılışından bu yana, çok sayıda sanat ve kültür faaliyetine imza attılar.

Bu cümleden olmak üzere düzenlenen ve Ahmet Muhtar Kızıltan'ın kurucusu ve yöneticisi olduğu 'Antalya Antik Art Müzayede'nin 30 kasım 2014, Pazar günü gerçekleştireceği 
'resim, hat, obje ve mücevher müzayedesi' ile ilgili olan bir metin için bknz: 

5 - 'O havayı solumak istiyorum ama, işim var!'

Denizler Kitabevi'nin '1001 Güzel Kitap Müzayedesi'
kitapseverlerin halâ dilinde dolaşmaya, sohbetlerini
süslemeye devam ediyor.
Siz hiç merak etmeyiniz 'sanat ve kültür dostu' muhterem kârim; şayet mücbir bir sebepten dolayı, İstanbul Müzayede'nin 30 Kasım müzayedelerine katılamayacaksanız bile, onun havasını solumanızı sağlayacağım efendim. 

'Nasıl mı?' Nasıl olacak; değerli dostumuz Turgay Erol'un gerçekleştirdiği, tadı halâ damağımızda olan, o muhteşem '1001 Güzel Kitap Müzayedesi' sonrasında yaptığım gibi, İstanbul Müzeyede'nin 30 Kasım müzayedelerinin de görünen ve gürünmeyen birçok ayrıntısı yazacak ve siz değerli bibliyofiller ve kitapperveler ile paylaşarak yapacağım bunu pek tabii ki.

Zikrettiğim '1001 Güzel Kitap Müzayedesi' hakkındaki yazı için bknz:

6 - Üzüntü ve bir niyet beyanı

30 Kasım Pazar günü İstanbul Müzayede'nin zikrettiğim müzayedelerine katılacağımdan, ne yazık ki, Ahmet Muhtar Kızıltan dostumun Antalya'daki o önemli müzayedesine katılamayacağım. Bu yüzden duyduğum üzüntümü paylaşırken; 'Antalya Antik Art Müzayede'nin gerçekleştireceği ilk kitap müzayedesine katkı vermek için elimden geleni ardıma koymayacağım merkezindeki niyetimi de beyan ediyorum efendim.

7 - Gezegen Sahaf Kitap Müzayedesi hakkında değişik ve renkli bir ses

Ezcümle ey 'muhibban-ı kütub' ve 'ferd-i aşık-ı selüloz', 'bu Cumartesi de Gezegen Sahaf'taki kitap müzayedesi ve kültür muhabbeti'nde olalım diyorum ve sizleri, davet ettiğim etkinliğe daha önce katılmış olan fevkalâdenin de fevkinde zarif ve güzel bir hanımefendinin, Merve Gizem Oluş'un, en az kendileri kadar güzel ve zarif olan konuya dair yazısıyla baş başa bırakıyorum efendim: 
http://www.balkopugutasarim.com/2014/02/gezegen-sahaf-ve-plak-dinletisi.html#more


 'Balköpüğü Blog' isimli digital güncesinden alıntı yaptığım 
blogger Merve Gizem Oluş hanımefendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder