Sinemacı Alican Sekmeç Cumartesi Sohbetlerimiz'in 6 Aralık konuğu



1 - Cumartesi Sohbetlerimiz başlıyor!

Evet 'okumadan, araştırmadan, arşiv ve koleksiyon yapmadan, musiki dinlemeden, film izlemeden, müze, sanat galerisi, tarihi eserler ve ören yerleri gezmeden, paylaşmadan ve ama en çok da sohbetsiz ve muhabbetsiz yapamam diyen dostlara, aylardır haberini ve sözünü verdiğimiz 'Cumartesi Sohbetleri'miz nihayet başlıyor efendim.

6 Aralık 2014, Cumartesi, 12.30 - 13.50 arasında, Galatasaray, Aslı Han Sahaflar Çarşısı'ndaki Gezegen Sahaf salonunda, yapacağımız ilk sohbetimizin konuşmacısı sinemacı dostumuz Alican Sekmeç.

Türk sinemasının 100. yılını kutladığımız şu sıralarda, alanında oldukça mütebahhir olan Alican Sekmeç dostumuz, içinden geçmekte olduğumuz sürecin 'mana ve ehemmiyeti'ne yakışan oldukça geniş (neredeyse sınırları olmayan) bir konu hakkında konuşacak:

'Sinemamızın 100 yıllık tarihinin önemli dönemeçleri, ilginç kişileri, kayda değer olayları, akınları, başarıları, başarısızlıkları'.

Şimdi gelin birlikte, ilkini yarın gerçekleştireceğimiz bu 'Gezegen Sahaf Medeniyet sohbeti, kültür ve kitabiyat muhabbeti' silsilesinin arka plânına,şöyle kuş bakışı da olsa, bir göz atıverelim.

Ancak ondan önce, 'Gezegen Sahaf 6 Kasım 2014 Kitap Müzayedesi'nde meralısıyla buluşacak olan eserlerden bazılarını paylaşacağım. Eserlerin imajları için bknz. https://plus.google.com/u/0/photos/103683865992171942672/albums/6089415879393069633

2 - Bu sohbetlerin arka plânında uzun bir tefekkür ve hazırlık dönemi yaşandı

2013 başından bugüne değin, tastamam iki yıldır gerçekleştirdiğimiz ve benim de müessese sahiplerinden sahhaf dostum Sedat Yardımcı ile birlikte eş münadiliğini ve moderatörlüğünü yaptığım müzayedelerimizde, sayıları yüzleri bulan müdavimlerimizle birlikte, 100,000 (evet, yanlış yazmadım, ya da siz yanlış okumadınız, yazıyla yüz bin!)'den fazla kitap ve dergi meraklısıyla kavuştu.


Öte yandan, katılımcılarımızın da teslim edecekleri üzere, bahse konu etkinliğimiz, salt bir kitap müzayedesi olmanın çok ötesinde bir mahiyette gerçekleşmektedir. Müzayedeye konu eserler el değiştirirken, gerek münadilerimiz ve gerekse de katılımcılarımız, müzayedeye konu esere, ya da, onun gönderme yaptığı çeşitli konulara dair, faydalı, gerekli ve ilginç bilgileri paylaşmaktadırlar. İşte bu yanıyla müzayedelerimiz, aynı zamanda bir kültür muhabbeti ve entellektüel paylaşım ortamı hüviyeti de kazanmaktadır.

3 - Sohbete çok az vakit kalıyor; ne yapsak da bunu arttırsak diye düşündük ve...

Sayısı neredeyse 100’ü bulan müzayedelerimizin şikâyete en çok konu olan yanı, müzayede salonumuzun konforuna dair olanları müstesna tutacak olursak, kitaplar el değiştirirken yapılan paylaşım ve muhabbetlerin süresinin kısalığına dair olan husustur. Bu şikâyetin haklılığıyla % 100 mutabık olmamıza karşın, her müzayede seansı sırasında huzurlarınıza çıkacak olan eserlerin çok fazla sayıda oluşu,verili zamanın bunların müzayede edilmesine yetmemesi; etkinliğimizin sohbet kısmını genişletmemizeşu ana değin engel olmuştur.
Aylardan beri paylaştığımız üzere, işin sohbet kısmını, müzayedemizin öncesine koyacağımız 1.5 saatlik bir etkinlikle, olabildiğince arttırarak, bahse konuşikâyeti ortadan kaldıracağımızı ümit ediyoruz.

Bu arada, kimi dostlarımızdan 'ne yani, müzayede öncesine sohbet faslı koydunuz diye, müzayede sırasında, eserler hakkında hiç paylaşımda bulunulmayacak mı!?’ itirazının yükselebileceğini şimdiden duyar gibiyim.

Merak etmeyiniz efendim; bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da, müzayedeye konu eserler huzurunuza çıkarıldığında, paylaşılmasını gerekli ve faydalı bulduğunuz hususları,etkinliğin akışını aksatmayacak şekilde olmak kaydıyla, hazirunla paylaşmaya devam edebileceksiniz. Son zamanların favori ifadesiyle, buna dair bir ‘sıkıntı yok’. Yeter ki müzayedemiz sağlıklı bir şekilde ilerleyebilsin, yeter ki eserler hızla yeni sahipleriyle buluşabilsin; tayin edici beklentimiz budur değerli dostlar.

Değerli kitap ve sohbet dostu ve muhabbet ehli; etkinliğimizin zaman plânlaması şöyle olacak efendim:

12.30 – 13.15: kültür muhabbeti, medeniyet sohbeti;
13.15 – 13.50: soru - cevap faslı ve katkılar;
13.50 - 14.00: çay ve kahve arası;
14.00 – 18.30: Kitap müzayedesi.

4 - Sohbetlerimizde kimler konuşmacı olacak?

Şimdi de kimler sohbetlerimizde konuşmacı olacak sorusunu cevaplamaya geldi sıra.

Aslında bu sorunun çok basit ve yalın bir cevabı var: Gezegen müzayedelerine katılan kitap ve sohbet dostlarından, söz konusu sohbetlerde konuşmacı olmak isteyen herkes konuşmacı olabilecektir. Olay bu kadar net, açık ve basittir.

'Takip eden haftalardaki sohbetlerimizin konuşmacıları kimler olacak?' diye sorulduğunda, yukarıda paylaştığım anlayış ve perspektiften hareketle, buna vereceğim cevap 'Cumartesi müzayedelerimize gelen ve paylaşımda bulunmak isteyen bütün kitap dostları tabii ki!' olacaktır.

Bazılarının muvafakatını alamamış olsam da, benim, takip eden sohbetlerde konuşmacı olarak katkı verecekler bahsinde aklımdan geçen isimler şunlardır:

Turgut Çeviker, Abdülhamit Kırmızı, Ferhat Özçep, Görgün Taner, Sezar Atmaca, 
Pınar Dudaksızoğlu, İsmail Şen, Karabey Aydoğan. Celâleddin Çelik, Yaşar Adanalı, Sedat Yardımcı, Ziyaver Şencan, Önder Kaya, Şaban Özdemir, Yaşar Geyikdağı, Ömer Faruk Şerifoğlu, Hakan Alacalı, İskender Ünal, Murat Erşen, Ahmet Kot, Neşe Binark.........

Evet, amacım(ız), herkesin konuşmacı olduğu sohbetler yapmaktır. Bu suretle, herkes eteğindeki taşı dökebilecek; herkes sözünü söyleyebilecek, herkes birikimlerini paylaşabilecektir. 

Şayet bu projemizi gerçekleştirebilirsek, bunun, hem ülkemizin fikir hayatına anlamlı bir katkı sağlayabileceğini; hem de, çeşitli sosyolojik ve politik problematikler üzerinden kamplaşmış - kutuplaşmış ve hatta yarılmış olan Türkiye Toplumsal Formasyonunda kalıcı bir barış inşaasına anlamlı ve mütevazi bir katkı sunabileceğimizi düşünüyorum.
Hadi öyleyse, ne duruyoruz, gelin sohbet edelim))))

Pek ehemmiyetli hamiş: 6 Aralık Cumartesi Gezegen Sahaf'tayım, 7 Aralık Pazar ise şurada: http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/11/defterdar-abdullah-aga-yalsna-davet.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder