Tenten (Tintin) İstanbul'da; Çağrı Çalışır Tenten koleksiyonunu Gezegen Sahaf Sohbeti'nde tanıtıyor

Küresel Tenten (Tintin) algısının en önemli sembollerinden birisi bu imaj olsa gerektir.


1 - 31 Ocak 2015, Cumartesi günü Gezegen'de Çağrı Çalışır sohbeti var
Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 31 Ocak 2015, Cumartesi günü yapılacak olan dokuzuncusunun
konuğu sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda dünyanın da önemli Tenten (Tintin) koleksiyoneri, arşivcisi ve araştırmacısı Çağrı Çalışır (i).

 2 - Çağrı Çalışır kimdir?
1978 doğumlu olan Çağrı Çalışır Pertevniyal Lisesi, Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Arkansas State Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans programlarını burslu bitirdi. Türkiye'ye dönünce önce gıda sektöründe, arkasından da alanında dünyanın en önde gelen birkaç kimya firmasından biri olan bir uluslararası şirkette çalışmaya başladı. Halen aynı şirkette Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölge Lojistik Direktörlüğünü yürütmekte olan Çağrı Çalışır evli ve bir evlât sahibidir.

3 - Çizgiroman ve Tenten aşkı nasıl başladı?
Gelin bundan sonrasını Çağrı Çalışır'ın kendi ifadesi üzerinden okuyalım: 

Çağrı Çalışır
'TenTen ilgim aslında çocukluktan başlayan bir tutkuydu. Oldum olası süper güçleri olan kahramanlar bana hiç yakın gelmemiştir ama TenTen'in arkadaşları ve zekasıyla tüm kötülerin ve sorunların üstesinden gelmesi, beni maceradan maceraya sürüklemesi her zaman onu vazgeçilmez yapmıştır. Tabii ki okul dönemlerimde yeterince ilgi gösteremesem de bu çocukluk kahramanıma, sonrasında dünyanın önemli kolleksiyonerlerini de tanıma şansımın olmasıyla başladığım TenTen içeren her türlü malzemeyi biriktirme hevesim, hala ofisimdeki ve evimdeki küçük sergilerimle devam etmektedir'. 

4 - Çağrı Çalışır'ın Tenten koleksiyonu nelerden oluşmakta?
Çağrı Çalışır'ın Tenten koleksiyonunda adeta 'yok yok!'. Her koleksiyonerin yüreciğinde tatlı çırpıntılar oluşmasına neden olabilecek kapsam ve nitelikteki bu görkemli toplamın, bu göz kamaştırıcı arşivin nelerden oluştuğuna, ana hatlarıyla ve Çağrı Çalışır'ın beyanı üzerinden, kuşbakışı bir bakıverelim isterseniz:

'Türkiye'de basılmış ilk TenTen kitaplarından, son basılana kadar pek çok eser bulunmaktadır. Aynı zamanada pek gün ışığına çıkmamış, TenTen malzemeleri de bulundurmaktayım. Terlikten, kalemtraşa, Swatch saatten, Coca Cola ile ortak yapılmış malzemelerine kadar, pek çok parça içermektedir'. 

5 - 31 Ocak Tenten sohbetinin içeriği ve Çağrı Çalışır'ın gelecek plânları
Çağrı Çalışır, Gezegen Sahaf Müessesesinin alt yapıya dair olan bir eksikliği gidermesi halinde, koleksiyonunun nadir ve kıymetli parçalarının görsellerini power point sunumu üzerinden sohbete iştirak eden hazirunla paylaşacak. Bu arada, mezkûr koleksiyonun bazı çok nadir ve kıymetli parçalarını da doğrudan sohbet mekânına getirecek olan Çalışır, katılımcıların bunları yakından tetkik etmelerine zemin oluşturacak. Bahse konu teknik problemin aşılamaması halinde ise, konuşmacı, 
koleksiyonundan (yukarıda belirtilen ilk devam yolunda işaret edilenden) daha fazla parçayı sohbet ortamına taşıyacak. Çağrı Çalışır, sohbetinin bazı önemli satır başları bakın nasıl özetlemiş:

'Genel başlıklar olarak, TenTen kimdir, ne zamandan başlamıştır, hikayesi nedir, ben neden böyle bir hevese sahibim ve Türkiye'de TenTen yayımcılığından bahsedeceğim. Sonrasında ise, koleksiyondan parçalar gösterip biraz paylaşımda bulunacağım. Son olarak dünyadaki başka çizgi romanlarda TenTen atıflarından bahsedeceğim'.
Çağrı Çalışır'ın 'Tenten' başlıklı yazısının da anonsunun yapıldığı çizgi roman kültürü ve araştırmaları dergisi Boş Balon'un içindekiler sayfası.

Yukarıda görseli paylaşılan Boş Balon Çizgi Roman Araştırmaları Dergisi'nde konuya dair bir de makalesi yayınlanan Çağrı Çalışır'ın orta vadeli plânları arasında (Tenten'a dair topladığı binlerce parça malzemenin önemlilerini kamuoyuna sunacağı) 'TinTin in Istanbul - Tenten İstanbul'da' adı altında kapsamlı bir sergi düzenlemek; yanı sıra da, bu sergiyi ölümsüzleştirmek adına bir sergi kataloğu - kitabı hazırlamak var. Uzun vadede ise, Belçika ve Fransa'daki benzerlerini aratmayan bir 'Tenten Dünyası - The World of Tintin' dükkânı açmak Çağrı Çalışır'ın önüne koyduğu stratejik hedefler arasında yer almakta. 

6 - 31 Ocak 2015 etkinliğinin zaman plânlaması:
Etkinliğimizin zaman akışı şu şekilde cereyan edecektir:
13.00 - 14.00: Çağrı Çalışır'ın 'Tenten' konulu sohbeti.
14.00 - 14.10: Ara.
14.10 - 18.30: Çoğunlukla bir liradan başlayan açılış bedelleriyle müzayedesi 
gerçekleştirilecek olan eserlerin balotajının (resmi geçidinin) gerçekleştirilmesi 

7 - Gezegen Sahaf Müzayede ve Sohbeti'nin mottosu
Bu metni, Gezegen Sahaf Müzayede ve Sohbeti'nin adeta mottosu haline gelen o malûm çağrı ile tamamlayalım derim:

'Merak etmeden, araştırmadan, öğrenmeden, keşfetmeden, okumadan, yazmadan, çizmeden, müzik dinlemeden, film izlemeden, biriktirmeden, arşiv yapmadan, müzelere-galerilere-bienallere-festivallere-sempozyumlara-konferanslara-tarihi mekânlara ve ören yerlerine gitmeden ve ama özellikle de paylaşmadan ve muhabbet ve sohbet etmeden yaşayamam!' diyenlerdenseniz, 31 Ocak 2015, Cumartesi günü 
Gezegen Sahaf Sohbeti'ndeki 'Çağrı Çalışır Sohbeti' ve onun ardından gerçekleşecek olan kitap müzayedesi sizin için doğru bir tercih olacaktır 

Etkinliğin adresi:
Gezegen Sahaf; Meşrutiyet Caddesi, Aslı Han Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu, İstanbul.
iletişim için: Kerime  Yardımcı: 0 212 293 94 87, Sedat Yardımcı: 0 544 786 12 92


dipnot:
(i): Tenten (Tintin) hakkında bilgi için bknz. 
Bizi maceradan maceraya, hayalden hayale, sevinçten heyecana, meraktan mutluluğa uçuran Tenten ve dostları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder