Yeşilcam'ın 1980 - 2015 serencamı sohbetiyle Alican Sekmeç 14 Mart'ta Gezegen Sahaf'ta

Deneme


1 - Alican Sekmeç'le Türkiye Sineması sohbetlerine devam

Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 14 Mart 2015, Cumartesi günü yapılacak olan 
onbeşincisinin konuşmacısı sinemacı Alican Sekmeç dostumuz. Hatırlanacağı üzere Alican Sekmeç, sohbetlerimizin 2014 Aralığında yapılan ilkinin ve ikincisinin konuğu olmuş, Yeşilçam'ın 100. yıl kutlamaları vesilesiyle, ülkemiz sinemasının başlangıcından 1980'lere kadar olan gelişmesinden bahsetmişti. Sekmeç, sinemamıza dair olan bahse konu bu üçüncü ve son sohbetinde, kaldığı yerden devam edecek.

2 – Alican Sekmeç kimdir?

19 Temmuz 1968'de İstanbul'da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Sinema-Televizyon Bölümü'nü bitirdikten sonra 'Yeşilçam'ın bir parçası olan Sekmez, asistanlık ve oyunculuk yaptığı filmlerde ve TV dizilerinde tanıdığı sinema emekçileri sayesinde Türk sinemasına ait görsel malzemeler toplamaya başladı. Bugün 100 bin parçaya ulaşan Türk sinemasının her dönemine ait çok zengin bir arşive (afiş, foto, el ilanı, lobi kartı, senaryo vs) sahip olan Alican Sekmeç Klaket, Sinema B, Yeni Dünya, Antrakt, Altyazı, Sinematürk gibi sektör medya organlarında sinema yazarlığı yaptı. 

Yazar, editör, özel bir tv kanalında sinema bölümü yöneticiliği, danışmanlık, yönetmenlik, program yapımcılığı ve genel kordinatörlük gibi muhtelif şapkalarının yanı sıra Alican Sekmeç konuşmacı, arşivci, üniversite hocası, küratör, jüri üyeliği ve organizayon düzenleyiciliği gibi sektörün diğer alanlarda da görevler ve sorumluluklar üstlenerek, adeta bir 'atom karınca' misali performans sergilemesini bildi. Sekmeç, bunların yanı sıra, onlarca sinema kitabına da çeşitli düzeylerde katkılar sağladı. Sahafların ve müzayedelerin müdavimlerinden olan bu iflah olmaz sinemaperest; özellikle Türkiye ve dünya sineması, İstanbul, azınlıklar, plastik sanatlar, son dönem Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet Türkiye'si ile ilgili tutkulu alımlarıyla göze çarpmaktadır. Alican Sekmeç'in 10,000'i sinema hakkında olmak üzere, 15,000 parçayı aşan kitap, afiş, belge, fotoğraf, plâk, video kaset, kaset, dvd ve efemeradan oluşan zengin arşivi, onun bu alanlara dair yazdığı makale ve kitapların çıkış noktasını oluşturmaktadır (i).

3 - 14 Mart 2015 etkinliğinin zaman plânlaması:

Etkinliğimizin zaman akışı şu şekilde cereyan edecektir:
13.00 - 14.00: Alican Sekmeç'in 'Yeşilçam'ın 1980 - 2015 serencamı' sohbeti.
14.00 - 14.10: Ara.
14.10 - 18.30: Çoğunlukla bir liradan başlayan açılış bedelleriyle 
müzayedesi gerçekleştirilecek olan eserlerin açık arttırmaya sunularak balotajlarının gerçekleştirilmesi. 

'Okumadan, araştırmadan, paylaşmadan, özellikle de sohbet etmeden yaşayamam!' 
diyenlerdenseniz; 14 Mart 2015, Cumartesi günü Gezegen Sahaf'ta Alican Sekmeç'in gerçekleştireceği sohbetle, onun hemen ardından yapılacak olan kitap müzayedesinin, sizin için anlamlı bir tercih ve adeta biçilmiş bir kaftan olduğunu söylemek doğru olacaktır (ii).

Etkinliğin adresi:
Gezegen Sahaf; Meşrutiyet Caddesi, Aslı Han Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu, İstanbul. 
iletişim için: Kerime  Yardımcı: 0 212 293 94 87, Sedat Yardımcı: 0 544 786 12 92

dipnotlar:

(i): Sayım Çınar'ın Alican Sekmeç'le, son kitabı hakkında yaptığı söyleşi için bknz.
http://www.gazeteciler.com/roportaj/alican-sekmec-2014-sinemanin-100-yilina-yakisan-bir-yil-olmadi-83596h.html
(ii): Gezegen Sahaf sohbetlerinden Beşir Ayvazoğlu muhabbeti için bknz. http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2015/02/besir-ayvazoglu-asaf-halet-celebi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder