Karabey Aydoğan 'Eğitimde köy eğitmenleri' sohbetiyle 6 Haziran'da Gezegen Sahaf'ta



1 - 6 Haziran sohbetinin konuğu Karabey Aydoğan

Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 6 Haziran 2015, Cumartesi gerçekleştirilecek olan yirmialtıncısının konuğu eğitimci, araştırmacı, yazar, müzisyen, koleksiyoner Karabey Aydoğan. Aydoğan, son kitabı 'Arifiye Köy Eğitmenleri Tarihi' kitabı temelinde 'Eğitimde Köy Eğitmenlerinin Yeri' başlıklı bir konuşma yapacak. 

3 Ocak 2015'da yapılan Gezegen Sahaf sohbeti ve Ruhi Su dinletisinin de konuğu olan Karabey Aydoğan dost meclisinde olur da, müzik olmaz mı? Olur elbet! Nitekim, Karabey Aydoğan, Cumartesi sohbetini sazıyla ve sesiyle icra edeceği türkülerle de zenginleştirecek ve taçlandıracak (i).

2 - Karabey Aydoğan
Karabey Aydoğan Ruhi Su'nun öğrencisi ve Ruhi Su Dostlar Korosu'nun da ilk mensuplarından birisidir. Saz çalma tekniğinde hocasının derin izlerini bulabileceğiniz Karabey Aydoğan 1957 yılında Zara/Sıvas'da doğdu. 1975'de Arifiye İlköğretmen Okulu’nu, 1979 yılında ise Şişli Siyasal Bilimler Fakültesini bitiren sanatçı aynı yıl Dostlar Korosu’na girdi. Ruhi Su'nun bahse konu koroyla birlikte doldurduğu bazı plâklara sesiyle katkı verdi. Ülkenin hemen her yerinde konserler verip korolar çalıştırdı. Sekiz yıl süren öğretmenlik hayatından sonra, bir belediyede Hesap İşleri Müdürü olarak çalıştı.

1993 -1996 döneminde İstanbul Şehir Tiyatroları Müdürü1996 -2005 arasında ise İstanbul Kent Orkestrası Müdürü olarak çalışan Karabey Aydoğan, Türkiye'de ve yurt dışında çeşitli ülkelerde konserlere çıktı, bir çok kültürel organizasyona katkı verdi. Gazete ve dergilerde yazıları yayınlanan Aydoğan'ın Kent OrkestrasıRuhi Su Türküleri ve Bandolar İçin Marşlar isimlerini taşıyan üç de basılı kitapları bulunmaktadır.
Ruhi Su'nun öğrencisi, eğitimci
Karabey Aydoğan
Halihazırda başta müzik, eğitim, Köy Enstitüleri, folklor ve etnoloji olmak üzere, birçok alanda araştırmalar yapmakta ve dosyalar hazırlamakta olan Karabey Aydoğan, söz konusu konulara dair zengin bir arşiv oluşturmuş durumdadır.

3 - 15 yıllık bir proje

'Arifiye Köy Eğitmenleri Tarihi' kitabı, yazarının 15 yıldır üzerinde çalıştığı kapsamlı bir projenin ilk ayağıdır. Bu projenin içeriğini ve kapsamını, Aydoğan'ın Arifiye Öğretmenokulları Derneği'nin internet sayfasında 18 Aralık 2014'de paylaştığı bir yazıdan yapacağımız alıntıdan okuyalım:

'Yaklaşık 15 yıldan bu yana;
-Arifiye Köy Eğitmenleri Kursu,
-Arifiye Köy Enstitüsü
-Arifiye İlköğretmen Okulu
-Arifiye İlköğretmen Lisesi
başta olmak üzere, tüm Arifiye öğretmen okulları tarihi ile ilgili olarak belgeler toplamaya çalışıyorum.
Elbette yalnız belge değil... Belge değeri taşıyan: fotoğraflar, geriye kalan eşyalar, okulda kalan arşivden çalışmalar, canlı görüşmeler, piyasada çeşitli biçimde müzayedelerde satılan fotoğraf, kitap v.b. malzemeler, çok sayıda Arifiye çıkışlıdan aldığım ve arşive kattığım binlerce fotoğraf ve belge...
Bunlar, gece gündüz en çok zamanımı alan işler olmaya devam ediyor. Ancak, geçen Haziran toplanmamızda söz verdiğim gibi ilk kitabı artık yetiştirip yayınlamak istiyorum.
Planlamam doğru akarsa; ilk kitabımız "Arifiye Köy Eğitmenleri Kursu" adını taşıyacaktır. Bunu; "Arifiye Köy Enstitüsü" ve en sonunda da "Arifiye İlköğretmen Okulu ve Arifiye İlköğretmen Lisesi" kitapları izleyecektir' (ii).

4 - 6 Haziran 2015 etkinliğinin zaman plânlaması:

Etkinliğimizin zaman akışı şu şekilde cereyan edecektir:

13.00 - 14.00: Sohbetiyle, sazıyla ve de sesiyle Karabey Aydoğan sunumu;
14.05 - 14.10: Ara;
14.10 - 15.30: Listeli nadir eserler müzayedesi (iii);
15.30 - 18.30: Çoğunlukla bir liradan başlayan açılış bedelleriyle katılımcılara sunulacak olan kitapların açık arttırmasının gerçekleştirilmesi.

'Okumadan, araştırmadan, paylaşmadan, özellikle de sohbet etmeden yaşayamam!' 
diyenlerdenseniz; 6 Haziran 2015, Cumartesi günü Gezegen Sahaf'taki sohbetle, onun hemen ardından yapılacak olan kitap müzayedesinin sizin için anlamlı bir tercih ve adeta biçilmiş bir kaftan olduğunu söylemek doğru olacaktır.

5 - Etkinliğin adresi:

Gezegen Sahaf; Meşrutiyet Caddesi, Aslı Han Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu, İstanbul. 
İletişim için: Kerime  Yardımcı: 0 212 293 94 87, Sedat Yardımcı: 0 544 786 12 92

dipnotlar:

(i): Karabey Aydoğan'ın 3 Ocak'taki sohbeti ve dinletisi için bknz.
http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/12/karabey-aydogandan-canl-ruhi-su.html
(ii): Karabey Aydoğan'ın Arifiye eğitim kurumlarıyla ilgili projesi için bknz.
http://www.arifiyeliler.org/kose-yazisi/16/arifiye-ogretmen-okullari-dernegi-yonetimine.html
(iii): Gezegen Sahaf'ın 6 Haziran Nadir Eserler Müzayedesi için bknz.
https://www.facebook.com/gezegen.sahaf/media_set?set=a.944379108945800.1073741988.100001211602444&type=1&pnref=story

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder