Dilber Ay: 'gapitalizm çok şerefsiz bi şey!'


dilber ay ile ilgili görsel sonucu

Usta ses sanatçı Dilber Ay (1956 - 29 nisan 2019) hayatını kaybedeli 1.5 yıl oldu.

Çok sahici biriydi, samimiydi, mazlumdu ve mazlumların sesi oldu hayatı boyunca.
Benim gözümde o dişi bir Müslüm Gürses'di. 

Mekânı Cennet olsun....

Yıllar önce ona dair yazdığım kısa bir metni bu vesileyle yeniden paylaşıyorum:

'Dünya birkaç gündür 2008 Eylül'ünde Lehman Brothers'ın batmasıyla patlak veren finansal krizin bir benzerinin (bazı çevrelerin epeydir öngördükleri üzere) bu kez de Çin ekonomisini sarstığını, bunun ise küresel ölçekte bir ekonomik krizin tetikçisi olabileceğini tartışıyor.




Siyasal entervalin sağında ya da solunda durmasına karşın, 'anti-kapitalist olmak' ortak paydasında birleşen çok sayıda çevre ve kişi ise, mezkûr gelişmeleri 'bu kriz kapitalizmin ipini çeken nihai kriz olabilir mi?' sorgulamasının prizmasından kırarak algılamayı tercih etmekte.

Sanatçı Dilber Ay'a gelince, o, bütün samimiyetini, harbiliğini ve hasbiliğini kuşanarak 'şu hayatta ne kadar güzel insan tanıdıysam hepsi de bu gapitalizmden nefret ediyolardı. Benim böyle şeylere pek aklım ermez gardaş; ama, bu gapitalizmin çok şerefsiz bi şey olduğu besbelli!' demiş kapitalizm hakkında.


Dilber Ay'ın kapitalizm hakkındaki bu ifadesinin, bilim insanları ve profesyonel iktisatçılarca yapılmış sayfalar dolusu ilmi analiz ve akademik argümantasyon kadar değerli olduğunu düşünüyorum.  


Sanatçının aktüel sosyo-ekonomik yapı tarafından sömürülmesiyle ilgili bir başka metin için bknz. http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2012/03/dilber-ayr-kendimi-somurtmek-zorunda.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder