Veri Apriyatno Endonezya’nın Güney Java bölgesindeki küçük bir kentte, Kuningan'da 12 Nisan 1973’te doğdu. Ülkesinde 1990'ların ikinci yarısında popüler bir sanatçı haline gelen Apriyatno, son 10 yılda şöhret basamaklarını hem Asya'da ve hem de sanatı domine eden ABD ve Avrupa'daki plastik sanatlar marketlerinde hızla tırmanmış; bunu da kendisine özgü bir tarz, atmosfer, kozmos ve ambiyans geliştirmesine borçlu olan başarılı bir illüstratör ve ressamdır.
Bandung Teknoloji Enstitüsü Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden 1993'de mezun olan Apriyatno, o günden bu yana geçen 22 yıl boyunca, sayısız solo ve toplu sergiye katıldı.
2000 yılında Winsor & Newton ve Jakarta Art Award International Art Competition ödüllerine layık görülen Apriyatno için 2004 yılı adeta bir dönemeç oldu. Sanatçı, bahse konu senede resim yaparken kullandığı teknikleri ayrıntılı olarak açıkladığı ve eserlerinden de bolca örneklerle süslediği 7 kitaplık bir seri yayımladı.
Sanat hayatını ve yaratım sürecini esas olarak Jakarta’da devam ettiren Veri Apriyatno'nun eserlerinde kullandığı temel izlekler çocuklar, başta kediler ve köpekler olmak üzere hayvanlar ve metafizik gerilim ve sorgulamalarla optik illüzyonların meczedildikleri ve neredeyse tamamı (bir şekilde) oto-portre janrında olan şaşırtıcı, adeta Esher'in kimi çalışmalarını andıran kompozisyonlardır.
Sanatçının retrospektifinin en göze çarpan unsurları olan bahse konu bu çalışmaları sadece plastik sanatlar sahasının (sanatçı, akademisyen, eleştirmen, koleksiyoner, galeri sahibi, küratör, müzeci, sanat tarihçisi gibi) çeşitli profesyonel unsurları tarafından başarılı olarak addedilmekle kalmazlar, yanı sıra da bunlar; sosyolojik olarak 'ortalama izleyici', 'sıradan insan', 'sokaktaki adam' nitelemeleriyle tarif ve tavsif edilmeye çalışılan geniş yığınlar tarafından da ilgiyle ve beğeniyle karşılanırlar.
Küresel ölçekte popüler olmaya ve çokça iktibas edilmeye başlanan ve bazı önemli örneklerini aşağıda paylaştığım oto-portre temelli illüstrasyon ve resimlerinde Apriyatno; 'kendi kendisine göndermeli', 'kendisine referans veren', Eschervari labirentler'e, aynalarda çoğalan çoklu (sonsuz) görüntülere, paralel evrenlere, yaşadığımız sıradan, olağan dünyanın / evrenin sınırlarını ihlal ederek '4 boyutlu uzay-zaman sürekliliği'ni aşan daha yüksek boyutlardaki evrenlere (metafizik antitelere) referans veren enteresan ve orijinal temaları yine otantik diyebileceğimiz bir duyarlılıktan beslenen ayrıksı bir estetik anlayışı, belirgin bir formalizm tutkusu ve benzerlerinden kendisini ayırmayı beceren bir plastisite bağlamında paylaşmayı başarmıştır.
Bu blog salt bir güzelleme mekânı değil hiç şüphesiz. Hakkında son derece müspet ve mültefit tespitlerde bulunduğum Veri Apriyatno hakkındaki bir eleştirilerimi paylaşarak bu hükmümüm altını doldurmaya çalışacağım. Sanatçının, eserlerini teşhir ederken sürekli olarak (başta Faber-Castell firmasına ait olanlar olmak üzere) çeşitli ürünlerin reklâmını yapması bana fazlaca 'market odaklı', 'piyasa temelli' ve 'kapitalist yönelimli' bir pazarlama stratejisi gibi gelmekte.
Onun için istimal ettiğim bu olumsuz lâkırdıdan sonra, Veri Apriyatno'nun en kısa zamanda Türkiye'de de sergiler açmasını ve katıldığı panellerde sanatını anlatmasını
dileyerek bu blogun metne dair olan kısmını tamamlıyorum (i), (ii), (iii), (iv), (v), (vi), (vii).
Sanatçının oto-portre temelli 'kendi kendisine göndermeli', 'paralel evrenler'i ima eden (hatta onlara kapılar açan) ve örtük ya da aleni metafizik gerilimlerle bezeli kompozisyonlarından bazıları:
Sanatçının fırça ve kaleminden bebekler ve çocuklar:
Yukarıdaki resmin bir detayı:
Sanatçının bir portresinin ortaya çıkmasının çeşitli safhaları:
Hareket halinde insan, insan içindeki hareket; ya da, 'dönen Kâinat, dönen kadın, dönen derviş!':
Veri Apriyatno'nun metafizik gerilim ve hesaplaşmalarla spiritüel temalar içeren kompozisyonları:
Aşağıdaki resim ve desenler kediseverlere gelsin:
Bunlar da köpek dostları için:
Sanatçının iki farklı çalışmasıyla bu resim galerisini tamamlıyoruz.
kısa kaynakça:
(i) : https://www.facebook.com/mustafa.a.gurler?fref=nf
(ii) : http://www.saatchiart.com/veriapriyatno
(iii): https://www.facebook.com/vapriyatno
(iv): https://instagram.com/veriapriyatno/
(v) : http://www.themost10.com/astonishing-self-portrait-drawings/
(vi):http://www.dailymail.co.uk/news/article-2295268/Veri-Apriyatno-Artist-creates-optical-illusion-works-feature-times-intricate-self-portraits.html
(vii): Veri Apriyatno'nun 'kendi kendisine göndermeli oto-biyografik eserleri'nin tesirler, izlekler, anlamsal akrabalıklar ve müşterek duyarlılıklar taşıdığını müşahede edebileceğimiz küresel ölçekte ün sahibi Hollandalı illüstratör ve ressam Maurits Cornelis Escher hakkındaki bloglar için bknz.
1 - http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2011/09/escherin-resim-sergisi-tablosuna.html
2 - http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2013/11/maurits-cornelis-escher-grafik-sonsuz.html
3 - http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2013/11/maurits-cornelis-escher-grafik-sonsuz.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder