Adana Demirspor 76 yaşında



1940'da demir yolu emekçileri tarafından kurulan Adana Demirspor 76 yaşında. 
Kulübün kuruluşunun / ortaya çıkışının kısa tarihçesi (resmi sitelerinden aldığım ifadeyle) şöyle: 

'1940 yılında, 2. Dünya Savaşı'nın yaşandığı zamanlarda, silah altında bulunan askerlerin dışında kalan gençleri, sivil savunma ve spora yöneltmek amacıyla 'Sivill Savunma Mükellefiyeti' adı altında çıkan kanun sonucunda 'Kamu ve Özel Sektörde 500 Kişiden Fazla Eleman Çalıştıran Kuruluşların Spor Kulübü Kurmaları Mecburiyeti' neticesinde, 21 Aralık 1940 tarihinde, o zamanın Devlet Demiryolları 6. İşletme Müdürü Eşref Demirağ tarafından Adana Demirspor Kulübü kurulmuş, resmi tescilini bir hafta sonra 28 Aralık 1940 tarihinde almıştır.' (i), (ii)

Adana Demirsporlular, nam-ı diğer 'Mavi Şimşekler', Türkiye'nin en farklı ve ateşli taraftar gruplarından birisidir. Bu takımı ve taraftar grubunu farklı kılan onların sadece 'ateşli' olmaları olmasa gerektir. Zîrâ, Türkiye'deki bütün takımın taraftarı ateşlidir, öyle değil mi? Böyle ise, nedir 'Mavi Şimşekler'i farklı kılan yanları? Sosyolojileridir, toplumsal mütekabiliyetleridir, duruşlarıdır, tercihleridir, tarzlarıdır hiç kuşkusuz. Onlar (meseleyi taraftar sosyolojisi alt metni üzerinden okumaya devam ettiğimizde) emekçi kökenlidir çoğunlukla. Bu bakımdan da, politik duruşları itibarıyla, emekten yanadırlar; insanın insanı sömürmesine, doğal - tarihi - sosyal dokuya zarar verilmesine, kadına - çocuğa - yaşlıya - hayvana - özürlüye şiddet uygulanmasına kategorik olarak karşıdırlar.

Tribünlerde takımlarını coşkuyla desteklerken yaptıkları şovların en önemli unsuru hiç kuşkusuz, repertuarlarına aldıkları marşlardır. Bunlar arasında yer alan Bella Chiao'yu hep bir ağızdan söylemeleri, görülmeye, dinlenmeye ve izlemeye değerdir.
adana demirspor ile ilgili görsel sonucu


1965 - 1970 döneminde Adana 5 Ocak Stadyumunda izleme şansına eriştiğim Adana Demirspor, Galatasaray'la birlikte desteklediğim iki kulüpten birisidir. 


'İyi ki varsın, iyi ki kuruldun, iyi ki doğdun Adana Demirspor' diyor ve onları Galatasaray ile TT Arena Stadyumu'nda (Ali Sami Yen Spor Kompleksi) yaptıkları maç sırasında söyledikleri Bella Chiao ile selâmlıyor:
https://www.youtube.com/watch?v=Eu61rzZ-JUc

dipnotlar ve kısa kaynakça:
(i): Kulübün temellerinin atılması 1938'e dayanır. Kurucu üyeleri şunlardı: Eşref DemirağVasfı RamzanHasan SilahHikmet TezelFeridun KuzeybaySeha KeyderEmin ErsanEsat Gürkan ve Kenan Gülgün
Ayrıntılı bilgi için bknz.
***https://tr.wikipedia.org/wiki/Adana_Demirspor
***http://www.adanademirspor.org.tr/tarihce.html
(ii): Bir demiryolcu olan Eşref Demirağ, Türkiye Cumhuriyeti'nin erken dönemlerinde, ülkemizin 'demir ağlarla örülmesi' davasına yaptığı unutulmaz katkıları yüzünden 1934'deki 'Soyadı İnkilâbı' sonrasında Atatürk'ün 'Demirağ' ismini lâyık gördüğü Mühürzade Mehmet Nuri Bey ile kardeşi Abdurrahman Naci Beylerin bir yakını mıdır acaba? 
Nuri Demirağ ve Türkiye'ye katkıları hakkında ayrıntılı bilgi için bknz.
***https://tr.wikipedia.org/wiki/Nuri_Demira%C4%9F
***http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/nuri-demirag-kimdir-773782/
***http://www.nuridemirag.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder