Kitap, yazan, çizen, basan, satan, alan, okuyan var olsun, hep olsun!



Albrecht Dürer'in yukarıya aldığım muhteşem gravüründe (engraving), Orta Çağ'da bir müellif (yazar) ya da müstensih (eserleri el yazısıyla çoğaltan kişi) , kendisine ya da bir başka yazara ait olan bir eseri varaklara (feuille, plache, yaprak, leaf, folio) telif (ya da tensih) ederken resmedilmiş.

Sadece geç Orta Çağ'ın değil, tüm zamanların da en önemli grafik sanatçılarından olan Dürer'in bütün eserleri ve ayrıntılı biyografisi için bknz.

http://www.albrecht-durer.org/the-complete-works.html

Ölümsüz bütün eserlere ve çığır açan ve ufuk genişleten kitapların tamamına emeği geçen yazarlara, çizerlere, illüstratörlere, musavvirlere, minyatürcülere, müzehhiplere, mücellitlere, mütercimlere, bunları elle çoğaltan müstensihlere, tab edenlere, mezkûr eserleri kütüphanelerde bibliyotek ilmi çerçevesinde klase edip barındıranlara; onları ihtirasla, muhabbetle, sabırla kovalayan, bulan ve toplayan koleksiyonerlere, kitapperestlere, bibliyofillere ve bibliyomanyaklara ve tabii ki bahse konu bu eserleri, onlarla bütünleşerek ve adeta yekvücut olarak fikren ve ruhen temellük etmeye gayret eden okuyanların cümlesine de  selâm olsun diyerek ve dahi, başlığı, 'Kitap, yazan, çizen, basan, satan, toplayan, okuyan var olsun, hep olsun!' mottosunu, önemine binaen tekrarlayarak itmam etmiş olayım muhterem kârimin hali hazırda okumakta olduğu şu hakir blogumu a cânım efendim.....

3 yorum:

  1. Saygıdeğer hocam,

    Biruni'yi araştırırken en kapsamlı bilgiye sizin sitenizde rastladım. Müslüman bilim adamlarını tanıtan bir sergi hazırlığı içindeyiz öğrencilerimle. Biruni'nin dünyanın döndüğünü, yer çekiminden bahsettiği ve Ümit Burnu'nun varlığından ilk defa bahseden kişi olduğunu anlatacağız ama bunların yer aldığı kitap hangi eseridir ve bu bilgilerin bahsedildiği sayfalarının resimlerine ulaşabilir miyiz, ulaşabilirsek nereden acaba? Standların, sunduğumuz bilgilerin kanıtlarıyla zenginleştirilmesi hayalimiz ama ne yapmam gerektiğini kestiremiyorum, yardımcı olursanız çok seviniriz.

    YanıtlaSil
  2. selâmlar songül hocam)
    blogumdaki yazımdaki kısa kaynakça, islâm ansiklopedisi'nde
    http://www.islamansiklopedisi.info/index.php?klme=biruni
    linki üzerinden erişebileceğiniz günay tümer'in yazdığı kapsamlı biruni maddesi ve
    onun sonundaki zengin kaynakça yol göstericiniz olacaktır diye düşünüyorum.
    size ve öğrencilerinize başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim hocam, iyi çalışmalar ve başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil