Türkiye'nin ilk selfie'sini Münir Özkul (mu) çekti?

Münir Özkul

Bir müddettir beri, özellikle de son bir yıldır, Dünyanın (sanal alem) tamamında, kelimenin gerçek manasıyla, bir selfie çılgınlığı yaşanmakta.

Her gün yüzlerce milyon insan selfie denen bu büyük dalgaya katılıyor, onun parçası oluyor ve üstünde sörf yapıyor.

İnternette yapılacak (çok da uzun olmayan) bir araştırma sonunda görülecektir ki, tarihin bilinen ilk selfie'si, amatör bir kimyager ve fotoğrafçı olan Robert Cornelius tarafından Phildelphia'da çekilmiştir(i). 

İşte o ilk selfie:

Robert Cornelius


Yukarıdaki paylaştığım ilk görsele bakılacak olursa, ülkemizdeki (Yeşilçam, ya da Türkiye eğlence endüstrisi şeklinde de okunabilir) ilk selfie'nin, günümüzden yaklaşık olarak 55 yıl kadar önce, 1960'ların başında, Türk tiyatro ve sinemasının (ismini ölümsüzler arasına yazdırmaya muvaffak olmuş) aktörlerinden Münir Özkul tarafından çekildiğine hükmetmemiz pekalâ mümkündür diye düşünüyorum.

Bu blogu, unutulmaz aktöre acil şifalar dileyerek ve Facebook'taki hesabında paylaştığı bahse konu ettiğim Münir Özkul fotoğrafı ile, okunulan satırların ebesi ve fikir babası olan değerli dostum Turgut Çeviker'e teşekkür ederek itmam ediyorum muhterem kârim(ii). 

dipnotlar:

(i): Tarihin bilinen ilk selfisi için bknz.
http://publicdomainreview.org/collections/robert-cornelius-self-portrait-the-first-ever-selfie-1839/
(ii): Turgut Çeviker'in Facebook hesabındaki mezkûr paylaşımı için bknz.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207986593956263&set=a.3449500709840.150484.1040374345&type=3&theater

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder