Osman Hamdi Bey'in 'Yeşil Cami Önü' tablosu 13.509.000 liraya satıldı

Yeşil cami önü (1882).


1 - Osman Hamdi Bey'in 'Yeşil Cami Önü' tablosu

Artam Antik AŞ'nin 14 Mayıs 2016, Cumartesi günü yapılan 291. müzayedesinde Osman Hamdi Bey'in 'Yeşil Cami Önü' adlı tablosu KDV dahil 13,509,000 liraya (4,550,000 $) yeni sahibinin oldu. Bu sayede de Türkiye'de satılan en değerli sanat eseri rekorunu da ele geçirdi(i).
Bu satışın öncesine gidelim ve söz konusu tablo hakkında 5 mayıs 2016'da yayınlanan Hürriyet Gazetesi'nde çıkan haberin bazı bölümlerine göz atalım:

Kaplumbağa terbiyecisi (1906).
'Osman Hamdi'nin Osmanlı mimarisinin süslemelerini ve ince işçiliğindeki detaylarını 16 insan figürü ile tuvalde betimlediği yağlı boya tablosu, 185 x 100 cm ebatları ile ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablosundan sonra bilinen en büyük Osman Hamdi Bey eserlerinden biri. Sanat tarihçileri, müze direktörleri ve sanat uzmanları tarafından “başyapıt” olarak nitelendirilen tablo, 10 milyon lira açılış fiyatı ile satışa sunulacak.
Ressamın, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kurduğu yıl olan 1882’de tamamladığı eser, 132 yıl gizli kalmış 2014’te eski Gebze Belediye Başkanı Mustafa Zeki Bey koleksiyonundan çıkmıştı (ii)'. 
2 - Tarihimizin en pahalı satışı
'Yeşil Cami Önü' tablosunun 4,550,000 $'a satılması, onun Türkiye güzel sanatlar pazarının en pahalı tablosu yaptı. Bundan önce en pahalıya satılan resim ünvanı yine bir Osman Hamdi Bey tablosu olan 'Kablumbağa terbiyecisi' idi. Aralık 2004'de 5 trilyon liraya (3.5 milyon $) satılan tablonun sahibi Pera Müzesi idi.
Öte yandan, başta resim experleri olmak üzere sektörün profesyonelleriyle koleksiyonerlerin hakkında 'yeniden müzayedeye çıksa 10 milyon $'ı görür!' dedikleri Kaplumbağa Terbiyecisi 'en pahalıya satılan resim' ünvanını elinden kaçırmasına karşın, güzel sanatlar pazarımızın en kıymetli eseri olma vasfını elinde tutmaya devam etmekte(iii).

14 Mayıs 2016 günü gerçekleşen 4.5 milyon $'lık satış bazı çevrelerde yüksek bir meblağ olarak nitelenebilir. Oysa, dünya resim piyasasında son yıllarda gerçekleşen yüzlerce milyon dolarlık satış rakamlarına bakıldığında, bu meblağın aslında çok ama çok mütevazi olduğunu teslim etmek durumdayız. Anlayacağınız, Türkiye güzel sanatlar marketinin (fiyatlar anlamında) kat edeceği daha çok yolu var (iv).

dipnotlar:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder