Readers browsing through the bomb-damaged library of Holland House, London, 1940.
Her Pazar olduğu gibi bu Pazar da 14.00 - 20.00 saatleri arasında Beyoğlu, Tophane, Boğazkesen Caddesi, no: 43/ 6, Tayfun Pasajı'nda
gerçekleştirdiğimiz geleneksel Pazar kitap müzayedesi ve kültür performansımızı yapacağız.
Etkinlik saatlerine dair olan kısmı şu ilâve bilgiyle tamamlayayım: katılımcıların ilgisi ve arzusu canlı olduğu sürece devam etmekte müzayedemiz ve sohbetimiz. Meselâ 7.5 saat kesintisiz devam ederek 21.30'da bitirdiğimiz performanslarımız da vardır.
'Peki, niçin kitap müzayedesi ve kitabiyat sohbeti' derseniz şayet işte bu yüzden derim: İnsan okur.
İnsan olmaklığımızın en karakteristik vasfı düşünmek, bir sonraki merhalede ise, bunun da ötesine geçerek, düşünmeye dair düşünmektir. Malûm, Homo Sapiens kavramı düşünen canlıyı, Homo Sapiens Sapiens ise düşünmenin kendisine ve kendisinin kendisinine / kendiliğine dair düşünme melekesine sahip olan modern insanı / bizi tarif ve tasvir eder.
Bu yüzden okuruz işte.
Bu argümantasyonu, bu fikirler silsilesini kanıtladığını düşündüğüm yukarıdaki fotoğraf, insanın kitap okuma ve öğrenme aşkının ve azminin en somut nişanelerinden birisi, belki de birincisidir.
Bahse konu fotoğrafla ölümsüzleştirilen manzara; Nazi hava kuvvetlerinin çok yoğun bombardımanı altında yıkılan Londra'da, büyük ölçüde hasar gören Hollanda Evi Kütüphanesi'nin enkazında okuyacak kitap arayan kitapseverlerin tutkulu yaklaşımıdır.
Okunulan satırları önceleyen görselin, insan ve düşünme yetisi arasındaki irtibat, iltisak ve içiçeliğe referans veren mezkûr argümanın altını dolduran bir hakikat, bir işaret, bir delil olmaklığı yüzündendir ki...
...insan okur!
Çalışırken, dinlenirken, üzgünken, neşeliyken okumaklığımız bundandır.
İnsan okur, daima okur, hep okur, her durumda okur; bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğimiz olması bakımından okuruz.
İnsan okur....
Değerli kitapseverler;
hem 'insan okur' iddiasının / tespitinin somut / yaşayan bir örneği ve hem de yukarıdaki anlamlı fotoğrafın imâ, iddia ve nispet ettiği hakikat dünyasının parçası olmaya ne dersiniz?
Öyleyse, gelin her pazar olduğu gibi bu pazar da Beyoğlu, Tophane'deki kitap müzayedesi ve kültür performansında birlikte olalım; sanatın, kültürün, felsefenin, bilimin bize sağladığı imkânlarla ve sohbetin o iyileştirici, birleştirici ve şefkatli tesiri ile haftalık üzüntülerimizden, stresimizden birkaç saatliğine de olsa kurtulmaya çalışalım.
Bekleniyorsunuz değerli kitap dostu...
Evet, insan okur....
Beyoğlu, Tophane, Boğazkesen Caddesi, no: 43/ 6, Tayfun Pasajı'nda
gerçekleştirdiğimiz geleneksel Pazar kitap müzayedesi ve kültür performansımızın yapıldığı mekânın adresi için lütfen tıklayın: https://www.google.com.tr/maps/place/Hac%C4%B1mimi,+Bo%C4%9Fazkesen+Cd.+No:43,+34425+Beyo%C4%9Flu%2F%C4%B0stanbul/@41.028417,28.9775493,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14cab9defb45c11f:0xa6d88c0b44d48e43!8m2!3d41.028417!4d28.979738?hl=tr&authuser=0, 'etkinlik hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorum' diyorsanız bu durumda da aşağıdaki linki tıklayın lütfen: http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2015/11/pazar-gunu-tophanede-kitap-muzayedesi.html |
Olan biteni zerre miskal mertebesinde anlayabilmek adına, mütemadiyen yüksek sesle düşünüyor, benzer duyarlılıkları paylaştığını sandıklarıma, bu blog benzeri, işaret fişekleri yolluyorum. Cümle debelenmem 'Bir hakîkat kalmasın âlemde Allah’ım nihân' içindir; 'bütün bunlar niye?' içindir. 'Ah bin yâ bin fesaye!' için ezcümle bir de...
İnsan okur: her Pazar Tophane'de kitap müzayedesi ve kültür performansı var
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder