Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür ve Sanat Merkezi için bir proje taslağı

 ***Projenin tanımı / kapsamı:

***Kızıltan Prodüksiyon (KP); Antalya merkezli Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür ve Sanat Merkezi'nin mahalli (Antalya), bölgesel (Batı Akdeniz / Akdeniz), ulusal ve uluslararası ölçeklerde olmak kaydıyla klasik ve dijital yayımcılık, belgeseller, kurgusal filmler ve animasyonlar, tv dizileri ve dökümanterleri, bilgisayar oyunları, sosyal medya mecralarına özel her türden prodüksiyonlar, film, tiyatro vd sahne sanatları temelli konkurlar - festivaller - temsiller, klip ve reklam prodüksiyonları, kültür turizmi, kültür - sanat - felsefe - bilimin bütün alt kırılımlarında kongreler - sempozyumlar - çalıştaylar, resim - heykel - hat - ebru - gravür - minyatür - ex libris - karikatür - çizgi roman gibi grafik ve plastik sanat disiplinlerini kapsayan her türden etkinlik ve organizasyonlar yapmak ve bunların küresel ölçekte dağıtımını, satışını, ihracatını realize etmek ve bu paragrafta bahsedilen alanlarda dış alemde gerçekleştirilen maddi ve gayri maddi kültür - sanat - felsefe - bilim ürünlerini ithal etmek - pazarlamak - satmak amacıyla kurduğu bir şirkettir.

***Projenin yayımcılık adımı: Taslağının bundan sonraki kısmında, mezkûr projenin sadece yayımcılık ayağına dair görüş ve öneriler serdedilecek, diğer alanlara dair daha ileri ifadeler ve aksiyonlar için, projenin muhatabı olan kurumla yapılacak görüşme ya da görüşmelerin çıktıları esas alınacak ve o surette ilerlenecektir. 

Kızıltan Yayıncılık (KP): 

misyon: Yayımcılığının ilk evresinde, bir diğer deyişle aktüel uğrakta ve kısa vadede, KP, Yerel (Antalya, Batı Akdeniz) değerler ve zenginliklerinden hareketle, insanlık aleminin küresel fikir - sanat - felsefe - bilim teori ve pratiklerine katkı vermek amacıyla aksiyon alacaktır. Böylece, ancak yereli lâyığıyla kucaklayan, otantisitesi - sahihliği - sahiciliği - samimiyeti net olan söylem ve eylemlerle küresel değer üretilebileceğini savlayan (resel)YEREL anlayışın bölgesindeki mümessili ve müstahsili olacaktır.

vizyon: Orta ve uzun vadede KP, sosyo-politik, sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel, itikadi, jeopolitik, jeostratejik, klimatolojik trendlerin seyrine paralel olarak, insanlığın global problemleri, ihtiyaçları, özlemleri, çözümleri temelinde yapılan küresel yayımcılık faaliyetlerinin yerel, bölgesel ve ulusal iş ortağı - paydaşı olarak aksiyon alacaktır; bu suretle de, yereli küresele taşıma misyonunu, küreseli yerele tatbik etme vizyonuyla taçlandırmış olacaktır.

***Bazı pratik yayımcılık adımları:

İlerleyen satırlarda önerilen bütün çalışmalar, katkı veren yazarlarının, sanatçılarının ve editörlerinin yetkinliği ve eserlerin içeriğinin zenginliği, güncelliği ve güvenirliği sayesinde, ulusal ve küresel ölçekte referans alınacak, dünyanın her yerindeki üniversite, enstitü, devlet kurumları, uluslararası kuruluşların arşivleri ve kütüphaneleri için vaz geçilemez başvuru kaynakları ve referans metinler olacaklardır. İnternetteki mecralar sürekli izlenecek, özellikle üniversiteler kozmosumuzdaki bitirme ve master tezleriyle, doktora ve post-doktora çalışmalarından aşağıdaki disiplinlere dahil olanlar KP'un yakın ilgisi ve tarassutu altında olacaktır.

i) Arkeoloji ve tarih: Daha önce yayımlanmış, ancak baskısı tükenmiş olan Antalya ve havalisine dair arkeoloji ve tarih kitaplarının en kalitelilerinin, en çok arananlarının yeni baskıları yapılacaktır.

ii) Antalyalı Meşhurlar Ansiklopedisi: Antalya doğmuş ve / veya burada eğitimini almış ve / veya burada faaliyette bulunmuş olan edebiyatçılar, hukukçular, doktorlar, başta müzisyenler - tiyatrocular ve sinemacılar olmak üzere sahne sanatçıları, plastik ve grafik sanatçılar, mimarlar, mühendisler, siyasetçiler, bürokratlar, askerler, din adamları, filozoflar, bilim insanları, yardımseverler, müteşebbisler, sporcular, kanaat önderlerini içeren bir eserdir. Önce fasiküller halinde yayımlanıp daha sonra ciltler halinde de piyasaya sürülecektir. Alanında yetkin yazarlar tarafından kaleme alınan ansiklopedi maddelerinden müteşekkil olacaktır.

iii) Antalya Salnamesi: Belirli fasılalarla, tercihan dört yılda bir, yayımlanacak olan mezkûr şehir yıllıkları, Antalya'yı bütün cepheleri, veçheleri, olguları, olayları ile ele alacaktır. Alanında uzman çok sayıda yazarın katkısıyla oluşturulan eserler, âdeta Antalya ve havalisinin icmali, hülasası ve soy kütüğü mahiyetinde olacağından, Reşat Ekrem Koçu'nın abidevi eseri İstanbul Ansiklopedisi'nin gördüğü ilginin, sevginin ve sempatinin bir benzerini derlemeyi başaracaktır.

iv) Antalya Türkçesi: Antalya ve havalisinde konuşulan yerel lehçeler, ağızlar ve söylenişleri derleyen eser Türk Dil Kurumu kalitesinde olma hedefiyle yola çıkacaktır.

v) Antalya antropolojisi, etnolojisi ve folkloru: Bu alanlarda daha önce yapılmış ve fakat baskısı tükenmiş kaliteli eserlerin yeni baskıları yapılırken, mezkûr disiplinlere dahil olan yeni ve özgün akademik - yarı akademik ve popüler eserler de yayımlanacaktır.

vi) Antalya'da ekonomi, ekonomide Antalya: Antalya ve havalisinin yerelin, ülkenin, bölgenin ve gezegenin iktisadiyatına yaptığı câri katkılar, bu mertebeye nasıl gelindiği ve bundan sonra ulaşılması düşünülen hedefler bakımından ağyarını mani, efradını câmî bir yerel ekonomi kılavuzudur; Antalya Salnamesi'nin ekonomi bölümünün genişletilmiş ve zenginleştirilmiş halidir. 

vii) Antalya'da mimari, mimaride Antalya: Şehrin mimari dokusunun geçmişi, hali ve gelecekteki olası kondisyonu hakkında daha önce basılmış ve halen baskısı tükenmiş olan eserlerden en yetkinlerinin yeni basımlarıyla, yetkin şehirci ve mimarların mezkûr alana dair yeni çalışmaları KP'un iştigal sahasında olacaktır.

viii) Antalyalı müzisyenler

ix) Antalyalı ressamlar

x) Antalyalı askerler

xi) Antalyalı alimler

vi, vii, viii, ix, x, xi numaralı başlıklar altındaki eserler, Antalyalı Meşhurlar Ansiklopedisi'nin ilgili bölümlerinin geliştirilmiş ve zenginleştirilmiş versiyonları olacaktır.

xii) Nafiz Aydın Külliyatı: Yazarın daha önce basılmış eserleri, ciddi bir editörlük faaliyetiyle birlikte ve bir külliyat mantığı içerisinde basılacaktır.

a- Nafiz Aydın Kitabı: Ölü dillere hasredilen bir yaşam: Bir ırmak söyleşi kitabı olup, otobiyografik mahiyette ve popüler içerikte olacaktır.

b- 101 soruda Sümerler, Urartular, Hititler: Nafiz Aydın'ın külliyatından faydalanarak yazılmış ve onunla yapılmış aktüel söyleşilerle güncellenmiş ve zenginleştirilmiş bir popüler bilim kitabıdır.

'x) a-' ve 'x) b-' popüler kitaplar olmaları hasebiyle Sümer, Urartu ve Hitit medeniyetleri hakkındaki akademik ve ilmi Nafiz Aydın kitaplarına giriş metinleri mahiyetindedirler.

xiii) Mayatepek Raporları Türk Tarih Tezi ve Mu Kıtası: Baskısı tükenmiş bu eserin güncellenmiş, geliştirilmiş ve zenginleştirilmiş edisyonu basılacaktır.

xiv) Komplo, Conspiracy, Fesat Nedir, Ne Değildir? Bir alternatif Tarih Anlatısı Teşebbüsü: İnsanlığı tarih boyunca derinden etkilemiş komplo kuramlarına, onları mutlak doğrular olarak ele alan ifratçı yaklaşımlarla, tümden ve toptan inkâr ve tekfir eden tefritçi pozisyonların dışında / ötesinde, olabildiğince nesnel ve soğukkanlı bir perspektiften yaklaşan; bu suretle de, verili / konvansiyonel tarih ve medeniyet anlatısına alternatif bir anlatı geliştirme teşebbüslerine Dünya'nın Antalya'sından ciddi ve eli yüzü düzgün bir katkı yapma gayretidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder