Kendini yenileyemeyen lideri yenisiyle değiştirirler

Gerektiğinde kendini yenileyebilmek bir lider için hayati öneme haizdir.
İnsanları birçok bakımdan kategorize etmek mümkündür. Ben buraya bunlardan çok tuttuğum birisini alıyorum.
Buna göre insanlar üçe ayrılırlar:
1-Faillerle uğraşanlar: Bunlar insan merkezlidirler. Etraflarında sürekli birileri, hatta kalabalıklar olsun isterler. Sahneye çıkmayı, şov yapmayı severler. Karizmatik, iddialı ve etkileyicidirler.
2-Fiillerle uğraşanlar: Eylem, hareket, aksiyon merkezlidirler. Projeden projeye uçarlar. Kurucu unsurlardır, ancak hiçbir yerde uzun süre kalmazlar, yerleşik unsur olmazlar. Cazip, atılgan ve cerbezelidirler.
3-Fikirlerle uğraşanlar: Bunlar düşünme, tefekkür, metin, teori merkezlidirler. Mecbur kalmadıkça insan içine çıkmazlar. Şovu sevmez, kalabalıklarda uzak dururlar. Gösterişsiz, çekingen ve sakindirler.
              
Hiç kuşku yok ki bu klasifikasyon çok kategorik ve şematiktir. Gerçek hayattaki tipler çok daha karmaşıktır. Gerçek hayattaki insanlar yukarıdaki üç özelliği de bünyelerinde barındırırlar. Ancak bunlardan (faillerle, fiillerle ya da fikirlerle uğraşma hassalarından) birisi ağır basar ve kişi ağır basan karakter özelliğinin domine ettiği bir öz benlikle sosyal rolünü oynar. Fail ve fiillerle uğraşanlar esas olarak yalnız kalamazlar, insansız yapamazlar. Parayı bunlar kazanır, önemli mevkileri bunlar işgal ederler. Fikirlerle uğraşanlar ise esas olarak ilimsiz, teorisiz yapamaz, insan içine karışmaktan imtina ederler. Para edecek fikirleri ilk bunlar akıl ederler, ancak diğerleri kadar para kazanamazlar. Önemli mevkilere de çoğunlukla erişemezler. İlk ikisinin kendisine yaptığı yatırım sınırlı, hatta bazen yok mesabesinde; üçüncüsününki ise sınırsızdır. Bu yüzden de faillerle ve fiillerle uğraşanlar hayatlarının bir döneminden sonra kendilerini tekrara başlarlar. Bu karizma ve cazibelerinin zayıflamasına ve (hususi ve kamusal manada) etraflarının boşalmasına yol açar. Hayatta, hayatın her alanında ‘ideal tertip’ fail ya da fiillerle uğraşan karizmatik liderlerin fikirlerle uğraşan akil adamlardan akıl takımı (A Takımı, İç Kabine)oluşturmalarıdır. Böylelikle birbirlerini tamamlar, hedef kilitlenir ve başarıya yürürler.
Fail ve fiillerle uğraşan önemli insanlardan şanslı olanların etraflarında cesur ve dürüst dostları vardır.
Onlar etkili arkadaşlarının eksiklerini politik davranmadan, riyakarlık yapmadan (kendini tekrarlıyorsun vb. şeklinde) dosdoğru söylerler. Söyler ve onu olası bir yalnızlaşmadan, terk edilme tehlikesinden korurlar.
Fail ve fiillerle uğraşan ‘Önemli Adamlar’ın önemli kısmı bu denli şanslı değillerdir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder