kırkambar - 6: Bir film nasıl okunur? *

James Monaco, çeviri: Ertan Yılmaz, Oğlak yayıncılık-bilimsel kitaplar-sinema
Kitap yazıldığı 1977’den beri sinema ve medya üzerine en temel kaynaklardan birisi olmaya devam etmekte. Yazar, en dinamik sanatı, sinemayı, çok farklı alanlardan hareketle inceliyor. Bir sanat, bir zanaat, bir duygu, bir bilim, bir gelenek, bir teknoloji olarak sinemanın etkileyici bir öyküsüne muhatap olmak isteyenlerin, sinema tutkunlarının, genel olarak da el attıkları hemen her konunun künhüne vakıf olmak isteyen münevverlerin ellerinden bırakamayacakları, başuçlarından ayıramayacakları bir baş yapıt. Mutlaka kitaplığınıza kazandırın diyorum.

Başkomser Nevzat Ahmet Ümit-İsmail Gülgeç, Doğan Yayınları, çizgi roman dizisi
Poliye yazınımızın usta temsilcisi Ahmet Ümit’in insanın ruhunu tırmalayan, içini ezen hikayesini İsmail Gülgeç resimlemiş. Pek de güzel yapmışlar bunu üstelik. Önerim, bu çizgi romanı alıp okumanız, sonra da kitaptaki hoş İstanbul resimleri için aklınıza estikçe kitaba müracaat etmeniz. İnanın bana, önerimi hayata geçirdiğinizde pişman olma olasılığınız çok zayıf.

Okumanın tarihi Alberto Manguel, çeviri: Füsun Elioğlu, Yapı Kredi Yayınları-edebiyat
Şu aralar, yine aynı yayınevinin yayınladığı ‘hayali yerler sözlüğü’ ile okura parmak ısırtan yazarın kitaplara, yazıya, yazmaya, okumaya, koleksiyona, öğrenmeye dair güzellemesine okuma dostlarının kolay kolay bigane kalamayacakları kanaatindeyim.16 yaşında J.L.Borges’e kitap okuyan yazar, okurluk macerasını 5 dilde okuyarak, yazarak, çevirerek, derleyerek sürdürmekte. Her kitaplığın süsü olmaya namzet bir inci ile karşı karşıyayız.

Baudolina Umberto Eco, çeviri: Şemsa Gezgin , Doğan Yayıncılık , dünya edebiyatı, roman
Gülün Adı ve Fucoult sarkacı ile edebiyat alanında kendisine geniş bir okur kitlesi edinen Eco’nun sondan bir önceki romanı. Kutsal Roma-Germen imparatoru Frederich Barbarossa’nın ve evlad-ı maneviyesi ‘atmasyoncu-uydurukçu Baudolino’nun sıra dışı hayatları etrafında 12. ve 13. asır Avrupa ve Asya’sının, özellikle de Haçlı Seferlerinin alternatif tarihi yazmayı denemiş üstat. Keskin tespitler, zekice oyunlar kitap boyunca hükmünü icra ederken biz okur taifesi de şu kabil mevzuların muhasebesini yapmaya icbar ediliyoruz: ‘kurgu ne, gerçek ne?’, ‘tamamen hayal mahsulümüz olan bir şeyin gerçek hayatta maddi karşılığının oluşmasına katkısı var mıdır?’, ‘kutsal şeylerin kutsallığının kaynağı bizim ötemizdeki aşkın bir varlıktan mı sadır olur, yoksa bu kutsallık bize içkin midir?’. Bu, her biri doktora tezi olabilecek sorunsalları dert edinen okur için Eco tam bir entelektüel lider fonksiyonu ifa etmekte. Alın, kolayca okuyacak, derin derin de düşüneceksiniz.

Fiziksel realite meselesine giriş Ahmet yüksel Özemre, Açılım kitap
Çernobil gündem olduğunda, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim merkezindeki sorumluluklarından dolayı ismi olumsuz sıfatlarla nitelenen yazarın en son ve en yoğun eserlerinden birisi. Özemre hoca Türkiye’nin ilk atom mühendisidir. İlmi ve yönetsel olarak pek çok önemli pozisyonda bulunan yazarın sosyal, pozitif ve dini konularda 350’den fazla makalesi, bir kısmı ders kitabı olmak üzere 40’a yakın telif ve 15 kadar da tercüme kitabı var. Bu son derece de üretken, velud hocanın hatıralarıyla oluşmuş olan ‘akademik yıllarım’ ve ‘portreler, hatıralar’ tarzı eserleri ‘bilim dünyasının magazinini yapmakta, bu bakımdan da çok canlı ve tartışmalı bir atmosfer oluşturmaktadırlar. Özemre’nin algıladımız fiziksel realiteyi sorgulayan söz konusu kitabı şimdiden kült filmler haline gelen ve küresel ölçekte heyecan yaratan Matrix üçlemesindeki temayı derinlemesine sorgulamakta: ‘olduğunu sandığımız şeyler aslında olduklarını sandığımız şekilde olmamış olabilirler mi?’. Bu ve buna benzer ‘ağır’, ‘baba’, ‘derin’ sorulara-sorunsallara dair ‘derdi’ olanlar için edinilmesinde ve acilen okumasında sayısız fayda olan bir kitapla karşı karşıyayız anlayacağınız.

Kitap müzayedesine gidiyoruz ** Son zamanlarda Simurg Sahaf’ın, Antikahane’nin ve Alif Art Antikacılık’ın yaptığı kitap müzayedeleri, satışa sundukları nadir bulunan, hatta bir kısmı sanat eseri niteliğindeki kitaplarla, bir taraftan bu piyasanın olağanüstü hareketlenmesine neden olurken, öte yandan da kitap kurtlarının (bibliophile) yüreklerinin bunlara sahip olmak hırsı ve aşkı ile tutuşmasına  yol açtılar. Birçoğu az bulunan, nadir, antika mahiyeti arz eden kitap, harita ve belgeler oldukça yüksek fiyatlarla yeni sahiplerinin oldular. Bundan sonraki ilk müzayedeler 17 Aralık 2005’de Simurg Sahaf ve 21 Ocak 2006’da Antikahane tarafından düzenlenecek. Kontak için http://www.simurg.com.tr/, http://www.alifart.com/  ve Antikahane tel: 0 216 449 18 29- 449 18 30.
* Daha önce Hedef Sağlık dergisinde ve www.tahinpekmez.org 'ta yayınlandı.
** 2 yıla mütecaviz bir zaman önce yazılan bu yazı, tahmin edilebileceği üzere, müzayede ile ilgili kısmı bakımından aktüalitesini yitirmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder