kırkambar - 5: ‘Büyük Fizikçiler, Galileo’dan Hawking’e Büyük Hayatlar’ *

William H. Cropper, Oğlak Bilimsel Kitaplar. Bir miktar mürekkep yalayıp da bu kitaba yabancı kalabilecek insan zor bulunur kanımca.
Bakar mısınız arka kapak yazısına: 'Bu kitap bilime adanmış hayatları, daha kesin bir deyişle 'fizik panteonunun otuzları'nın hayatlarını anlatan bir hikâyedir. Adlardan bazıları (Newton, Einstein, Curie, Heisenberg, Bohr) bildik olmakla birlikte, bazıları (Clausius, Gibbs, Meitner, Dirac, Chandrasekhar) tanıdık gelmeyebilir. Ama en azından işledikleri konular kadar hayranlık uyandırıcı ve olağanüstü insanlardı hepsi, ki hâlâ da öyleler. Bu kitaptaki kısa biyografiler hem insanların hem de fiziğin hikâyesini anlatıyor. Derim ki muhterem okurum, bu kitabı alacağız, okuyacağız ve dahi okutacağız.
Ludwig Wittgenstein, Zettel, Nisan Yayınları. Wittgenstein’ın kitaplarının Türkçe çevirileri ne yazık ki çok az, sadece 2-3 tane. Bunların tamamının kütüphanemizde bulunması neredeyse zorunlu. Hatta, çantamızda bunlardan birisini, tercihen de ‘Tractatus Logico Philosophicus’u sürekli olarak taşıyalım. Metni anlamasak bile önsözünü ve sonundaki notları okuyalım. En azından havamız olur, karizma yaparız. Ne demek istediğimin anlaşılması için işte Zettel’en kısacık bir alıntı:
"...Güçlük -Diyebilirim ki- çözümü bulmakta değil, sanki çözüme hazırlıkmış gibi görünen bir şeyi çözüm olarak tanımaktır. Her şeyi zaten söyledik. Çözüm bundan çıkacak bir şey değil. Hayır, çözüm bunun ta kendisi."
İntiharlar Sözlüğü, Eric Volant, Sel Yayınları. Sevimsiz bir konu intihar.  Ancak hayatın önemli bir realitesi. Bu konuda yazılmış en ilginç, en kapsayıcı, en aydınlatıcı kitaplardan birisi bu. İntihar olgusunu sosyolojik, psikolojik, ilahiyat, siyaset bilimi, ahlak, sanat başta olmak üzere birçok disiplin açısından ele alan kitap başucunuzda bulunsun derim.
Çizim: Mimarlıkta ve sanatta yaratıcı bir süreç, Francis D. K. Ching, YEM Yayınları. Resim yapanlar, resim biriktirenler, mimariye ilgi duyanlar, görsel malzemenin estetik ve işlevine dikkat edenler…Evet, sizlerin yabancı kalamayacağınız bir kitap bu. Çizmeyi, bir düşünce ve iletişim aracı olarak kullanmak isteyen herkese benzersiz bir rehber sunuyor kitap. Alalım, okuyalım, çizelim, güzelleşelim arkadaşlar.
Yahudilik Ansiklopedisi, Yusuf Besalel, Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın A.Ş. Arap-İsrail anlaşmazlığı hala çözülemediği gibi, üstüne üstlük 11 Eylül 2001 sürecini de besledi. Günümüzde dünyanın yaşadığı küresel terör sürecinin arka planında büyük ölçüde Orta Doğudan kaynaklanan kültürel-ideolojik-dini-sosyolojik olgular yatmakta. Bu çerçevede, özellikle de Soğuk Savaş’ın bitiği 1991’den bu yana dünyamızda ne olup bittiğini anlamak isteyenlere, Musevi Cemaati'nin içinden birisinin yazdığı ve bahse konu topluluğun tarihine, dinine ve geleneklerine dair her şeyi kapsayan bu 3 ciltlik otantik çalışmayı hararetle öneriyorum.

İzle, arşivini yap, muhabbetlerine mevzu et
Günah Şehri (Sin City) Yönetmen:
Robert Rodriguez-Frank Miller-Quentin Tarantino
Oyuncular:
Bruce Willis , Mickey Rourke, Jessica Alba...
Tür: Aksiyon-Suç-Gerilim
Amerika’nın 1 asırdan fazla bir zamandır yaptıklarının; 1929 büyük depresyonunun, Hiroşima’nın, Vietnam’ın, Afganistan’ın, Irak’ın, Ebu Garib’in, Guantanamo’nun, Las Vegas’ın, Bush’un, Bill Gates’in, robot askerlerin, dünyanın en zengin ülkesinde açlıktan ölenlerin, neredeyse her 100 kişiden birisinin hapiste oluşunun nedenlerini daha iyi anlamak için seyret bu filmi. Quentin Tarantino’nun hususi katkılarını esirgemediği, Robert Rodriguez ve Frank Miller’in birlikte yönettiği film Frank Miller’in efsanevi çizgi romanının uyarlaması. 
Mickey Rourke, Clive Owen, Bruce Willis gibi Holywood’un ağır toplarının yer aldığı film görsel bir şölen ve bir sadistlik ve sapıklık abidesi. İbret için gidile ve seyredile diyorum.
Çarpışma(Crash) Yönetmen:
Paul Haggis
Oyuncular:
Sandra Bullock , Don Cheadle, Matt Dillon.
Tür: Dram-Suç
Bir durun ve şu karakterler galerisine bir bakın lütfen: Tamamı Los Angeles’de yaşan Brentwood’lu bir ev kadını, savcı kocası. İranlı bir dükkan sahibi. Aynı zamanda sevgili olan iki polis memuru. Zenci bir televizyon yöneticisi ve karısı. Meksikalı bir anahtarcı. İki araba hırsızı. Acemi bir polis. Koreli orta yaşlı bir çift.  Film, 36 saatlik bir süreçte bu karakterlerin çatışması üzerine kurgulanmış.
Yönetmenin otobiyografik skeçlerden oluşturduğu senaryo özellikle 11 Eylülün ardından farklı etnisite, din ve kültürden insanların yaşadıkları güvensizlik, anlayışsızlık ve yobazlıklara eleştirel bir nazarla yaklaşmakta.  ‘Küresel Şerif’in korkularını, zaaflarını, ‘ev içi’ ruh halini anlamak için önemli ipuçları ve kod çözümleri sunan filmi hiçbir şey için olmazsa sosyolojik bir vakıa olarak izleyebilirsiniz. Ve tabii yine bir miktar ibret için.
Fedakar Kız (Samaritan Girl) Yönetmen:
Kim Ki-Duk
Oyuncular:
Ji-min Kwak, Min-jeong Seo, Eol Lee
Tür: Dram
Güney Kore'li usta "Boş Ev" ve "Fedakar Kız"la yeniden karşımızda. Güney Doğu Asya’daki kız çocuklarla seks yapma sapıklığının geldiği seviyeyi ele veren bir ibret belgesi bu film. Özellikle kız çocuk büyütenlerin mutlak suretle izlemeleri gereken çok sarsıcı bir film Fedakar Kız. Bu arada yeri gelmişken, bahse konu coğrafyaya seks turizmi için giden ve çocuğu, hatta torunu yaşındaki ‘seks köleleri’yle ‘beraber olan’ları Allah’a havale ettiğimi de ekleyeyim. Beylik bir lafla bitiriyorum: sarsıcı, hatta yer yer yıkıcı sekanslar barındıran bir seyirlik. Kaçırma, izle, arşivle.
 "Gözlerimi de Al" (Take My Eyes) Yönetmen:
Iciar Bollain
Oyuncular:
Laia Marull, Luis Tosar, Candela Pena
Tür: Dram-Aile-Romantik
Tam bir ödül canavarı ile karşı karşıyayız: 22 festivalde alınmış 48 ödül. İspanyol sinemasının son yıllardaki atağının genç neferlerinden Iciar Bollain’in üçüncü uzun metrajlı filmi. Aile içi şiddet İspanya’da bize kıyasla daha büyük sorun değil bildiğim kadarıyla. Hal böyleyken, bu sorunu büyük konuşmadan, slogan atmadan, felsefe paralamadan çok duyarlıca işleyen bu filmi neden bizim sinemamız yapamadı diye sorası geliyor insanın. Eşine, karısına, çocuğuna, sevgilisine, partnerine, arkadaşına şiddet uygulayan herkesin, bir lokmacık vicdan, azıcık utanmak ve mebzul miktarda sıkılmak adına ‘bir daha asla şiddet uygulamayacağım’ yeminini etmesine vesile olabilecek bu filmi izlemeleri gerek.  Özellikle de ‘sert’, ‘asabi’, ‘yüksek testosteron’ sahibi maço karakterli okurlarım kaçırmasınlar derim.
Üç Sıra dışı(Three...Extremes) Yönetmen:
Fruit Chan/Park Chan-Wook/Miike Takashi
Oyuncular:
Byung-hun Lee, Hye-jeong Kang, Jung-ah Yum
Tür: Komedi / Korku
Takashi Miike, Park Chan-Wook ve Fruit Chan gibi Uzak Doğunun üç sıra dışı yönetmenin bu korku mu komedi mi kestirilemeyen, (yoksa her ikisine birden de mi dahil etmemiz gerekiyor?) filmi benim gibi yöre sinemasının tutkunlarının izlemeleri, mümkünse arşivlemeleri şart kanaatindeyim. Bu kadar diyor, uzatmıyorum. Zira biliyorum ki erbabı mesajı aldı.

* Daha önce Hedef Sağlık dergisi ve http://www.tahinpekmez.org/ 'ta yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder