who, 'domuz gribi' demeyin dedi! peki ama neden?

dünya sağlık teşkilatı (who) pandemiye dönüşen son domuz gribi salgınına 'domuz gribi' denmemesini istedi. örgüt duyurularında bundan böyle hastalığı tıbbi adı olan h1n1 diye dillendireceğini, basının, hükümetlerin ve salgınla ilgili örgütlerin de buna dikkat etmelerni istedi. who bu uygulamasına gerekçe olarak bahis konusu adlandırmanın 'domuzlara karşı ön yargılar beslenmesine neden olacağını' gösterdi.
hatırlanacaktır, who aynı duyarlılığı her nedense bundan önceki salgınlarda sığırlara ve kanatlılara karşı göstermemişti.

deli dana hastalığı sırasında avrupa, özellikle de ingiltere'de milyonlarca baş sığır itlaf edildi. üstelik de bu hastalığın insanlara geçişi çok daha zor olduğu halde yapılmıştı bu. deli dana hastalığından ölen insanların sayısının çok ama çok az olmasına ve bu hastalık pandemik bir mahiyet kazanmamasına karşın who dünyayı şöyle uyarmamıştı: 'hastalığa deli dana demeyin, bu sığırlara karşı haksız ön yargıların oluşmasına yol açıyor. ilgililer bu hastalığı adlandırırken tıbbi ismi olan bovin spongiform ensefalopati desinler'. hayır, demedi bunu who.
who domuzlara gösterdiği anlayışı, sempatiyi sığırlara göstermeyince büyük bir katliam başlamıştı. akabinde bu sığır soykırımı öyle vahim bir durum almıştı ki, ingiltere'de  yakılan sığırların dumanları uzaydaki uydulardan bile görüntülenebilmişti.
who benzer bir 'duyarlılık'ı başta tavuklar olmak üzere kanatlılardan da esirgemişti. kuş gribi dünyaya yayıldığında, who ne ilgilileri 'bu gribi kuş, kanatlı ya da tavuk gribi şeklinde isimlendirmeyin, onu tıbbi adıyla niteleyin. zira bu onlara karşı haksız ön yargıların oluşmasına yol açıyor' şeklinde uyarmış ve ne de yerkürenin her köşesinde on milyonlarca kanatlı insafsızca katledilirken, insanlık cinnet geçirircesine bir kanatlı
soykırımına girişirken bu 'hayasız akın'a dur demek basiretini göstermişti.
who tavukların soykırımına göz yumdu.
who sığırların soykırımına göz yumdu.
ve ama aynı who sıra domuzlara geldiğinde 'hop dedik, domuz gribi demeyin, bu ön yargıya yol açar, gereksiz domuz itlafına neden olur' deyiverdi.
neden?
neden who sığır  ve kanatlıları, tavukları zerrece umursamazken domuzların koruyucusu, hamisi, banisi kesildi?
ey who, niye domuzları tavuklardan, kanatlılardan ve sığırlardan daha çok seviyorsun?
ne dersiniz, bu soru üzerinde düşünülmeyi ve tartışılmayı hak ediyor, öyle değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder