Behiç Ak: karikatürist, mimar, yazar, illüstratör, tiyatrocu, belgeselci


Behiç Ak (d. 1956) mimar, karikatürist, illüstratör, romancı, çocuk kitabı ve oyun yazarı, belgesel film yönetmenidir. Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık eğitimi alan Behiç Ak Cumhuriyet Gazetesi'ndeki 'Kim Kime Dum Duma' başlıklı çizgi bandı aralıksız olarak onlarca yıldır sürdürmekte; yanı sıra da, yukarıda ifade edilen alanlardaki yaratıcı ve başarılı çalışmalarına devam etmektedir. Kitapları çeşitli dillere çevrilen, yurt içi ve yurt dışında sergiler açan Behiç Ak'ın çevre bilinci, mimari farkındalık, karikatür, çocuk kitabı, roman, belgesel film alanlarına dair çok sayıda prestijli ödülü vardır.



Japonya'da en çok satan yabancı çocuk kitapları yazarı olan Behiç Ak ağırlıklı olarak doğal - tarihi - sosyal - kentsel dokuya dair tahribatları, emeği ve emekçileri, insan ilişkilerini, eğitim sistemini, plastik sanatları, edebiyatı, müziği, tiyatroyu, sinemayı, mimariyi, kentilik ve yurttaşlık bilincini, erdemli olmayı, ulusal ve uluslararası politikayı, başta internet ve cep telefonu tutkusu olmak üzere insan - teknoloji / insan - tabiat ve insan - hayvan ilişkilerini merkezine alan karikatürlere ve grafik çalışmalara imza atmaktadır.  Sanatçının eserlerine damgasını vuran grafik naiflik, onun konuları işlerken sergilediği derinlik, kapsayıcılık ve bilgelikle ciddi bir tezat teşkil etmektedir. 
Kim Kime Dum Duma başlıklı bant karikatürlerine http://www.cumhuriyet.com.tr/cizim/237373/Behic_Ak_Kim_Kime_Dum_Duma.html linki üzerinden erişilebilecek olan Behiç Ak'ın, bahse konu adreste yer alan çalışmalarının son 7 aya ait olanlarından yapılan bir derlemenin vaat ettiği dünyaya girmeye hazır mısınız?
İşte Behiç Ak'ın karikatür kozmosu:











































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder