Bulunmayan önemli kitaplar yeniden basılmalı


Zaman Gazetesi kültür muhabiri Erkam Emre piyasada epeydir bulunmayan ve aynı zamanda da ülkemizin ve insanlığın kültür hayatı bakımından önem arz eden kitaplar hakkında, aralarında şu hakirin de bulunduğu, bazı kitapperest eşhas ile söyleşiler yapmış idi. Emre, bu röportajlardan derli toplu bir metin çıkarmasını bilmiş. Mezkûr gazetenin 16 Ocak 2015 tarihli nüshasının Cuma ilâvesinde yayınlanan söz konusu çalışmayı aynen paylaşıyorum:

'Kitapların satışı ve sayısı her geçen sene artarken, buna mukabil nitelikli eserler bulabilmek zorlaşıyor. Halbuki eskinin raflarında unutulmuş, iyi kitap okuyucusunun arzuladığı pek çok kitap yeniden yayımlanmayı bekliyor.

Bir yanda nitelikten mahrum, basılan ama okunmayan kitaplar, diğer tarafta meraklılarının bulmak için yüksek ücretleri gözden çıkardığı ancak ulaşamadığı eserler... Baskısı tükendiği için bir daha okuyucuyüzü görmemiş kitapların, gazete ve dergilerdeki tefrika yazılarının okurla tekrar buluşmasının önünde pek çok mani var. Oysa bu eserlerin, muhtevası zayıf kitaplarla malul günümüz yayıncılık dünyasına ve Türkiye'deki kültür ortamına tekrar kazandırılması gerek. Bu ihtiyacı, işini kitaptan kazananlara ve  kitâbiyat ehline sorduk. Kamuoyunun istifadesine sunulacak isimleri bizimle paylaştılar. Onlar, yazarları ve kitapların hususiyetlerini anarken biz de tekrar okuyucusuna kavuşmaları ümidiyle tarihe kayıt düştük.  

Emin Nedret İşli: Bazı şöhretleri çok tüketiyoruz ama ihmal ettiğimiz büyük yazarlar var
Bugün Türkiye'de kitap bastırmakla alâkalı bir sorun yok. Ancak nice parlak, cafcaflı ambalajlarla pazarlanan ama muhtevasız, bir saman alevi gibi sönüp giden kitaplara şahitlik ediyoruz. Bazı yayıncılar meşhur isimleri devamlı basarak bir nevi körlük oluşturuyor. Farkında değiller, halbuki daha gerçek kıymetine ulaşamamış ne isimler mevcut. Milli varlığı besleyen kimi edebiyatçılarımızın bütün eserlerini daha doğru düzgün bir külliyatta toplayamadığımızı üzülerek belirtmek isterim. Bu, fevkalade üzücü ve düşünülmesi gereken bir konu.
 1- Osman Cemal Kaygılı'nın İstanbul kültürü, halkı ve folklorunu anlatan çok önemli hikâyeleri bulunuyor. Aklıma ‘Sandalım geliyor varda!', ‘Çingeneler' adlı eserleri geliyor.
 2- Ahmet Rasim'in kitapları her ne kadar çok da basılsa, bugüne hitap edecek tam manasıyla bir külliyatı oluşturulamadı. Milli Eğitim bastı galiba ama okuyucuya tam manasıyla ulaşmadı.
 3- Ahmet Mithat Efendi'nin de külliyatı... Basılan kitaplarının bir kısmı Milli Kütüphane'de ve Atatürk Kitaplığı'nda ama birinde olup diğerinde olmayanlar var. Ayrıca Ahmet Mithat Efendi'nin gazete yazıları da yetkin bir heyetle derlenmeli.
 4- Haluk Şehsuvaroğlu'nun İstanbul tarihini anlatan kitapları yeniden tab edilmeli. Pek çok gazetelerde dağınık halde bulunan yazıları da bulunup derlenebilir.
 5- Diğer kitapları yeniden basılıyor ancak Reşat Ekrem Koçu'nun 11 ciltlik İstanbul Ansiklopedisi mutlaka basılmalı. Büyük bir kaynak ve ihtiyaç. Reşat Ekrem Koçu'nun kenarda köşede kalmış gazete yazıları da mevcut.
 6- Üsküdarlı edebiyatçı Saadettin Nüzhet Ergün'ün folklor, biyografi kitapları çok kıymet arz eder. Özellikle, Türk Dini Musiki Antolojisi referans kitaplardandır.
 7- Peyami Safa'nın müstear adlarla yazdığı veya yalnızca P.S. adıyla bastırdığı polisiyeleri mevcut. Eski harflerden Latinize edilmeyenler de cabası. Bugünkü pek çok yazardan kaliteli olduğu muhakkaktır.
 8- Ahmet Ferit Tek'in eşi Müfide Ferit Tek'in ‘Pervaneler' ve ‘Aydemir' kitapları devrinde ses getirmiş kitaplardır.
 9- Fatma Aliye Hanım'ın külliyatı da tamamlanmalı, eski yazıyla arşivlerde bulunan makaleleri bir külliyat çatısı altında toplanmalı.
 10- Feridun Fazıl Tülbentçi'nin pek çok gazetede yazdığı köşe yazılarını ve radyo programlarını, çok kıymetli bulurum. Bulunup çıkarılması gerekir.
 11- Cevat Fehmi Başkut'un yazıları... Özellikle Paydos'un tekrar raflara inmesi lazım.
 12- Mesela Mehmet Akif'in damadı Ömer Rıza Doğrul veya Mithat Cemal Kuntay. Bu isimlerin muazzam eserleri mevcut. Kerim Sadi gibi pek çok isim da henüz tam manasıyla keşfedilebilmiş değil.
Ziyaver Şencan (Kitap koleksiyoneri): Müzayedelerde fahiş fiyatlara gidiyorlar
Uzun zamandır kitap mezatları ve müzayedelerde bulunuyorum ve münadilik yapıyorum. Bazı enfes kitaplar baskısı tükendiğinden dolayı fahiş fiyatlara satılıyor.
1-R. Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nin genişletilmiş haliyle yeniden basılması elzem. Çok uçuk fiyatlara satılıyor.
2-Sansürsüz haliyle Rıza Nur'un otobiyografisinin basılması lazım.
3-Ebul Ula Mardin'in armağan kitabı ve Osmanlı sultanları önünde Ramazan ayında ulemanın toplanarak yaptığı tefsir derslerini anlatan ‘Huzur Dersleri' adlı eseri...
4-Kazım Karabekir'in anılarının sansürsüz bir halde bir külliyat altında toplanması...
5-Necati Lugal'in (TDK), Cemil Bilsel (1939), Sıddık Sami Onar'ın (1977), İsmail Hakkı Uzunçarşılı (1976), Fuat Köprülü (1953) Armağan kitapları...
6-Ömer Lütfi Barkan'ın Armağan kitabı, Süleymaniye Camii ve İmareti İnşaatı (1972, TTK), Türkiye'de Toprak Meselesi kitapları....
7-Sedat Hakkı Eldem'in mimarlık alanında yazdığı kitapların bir külliyat altında toplanması...
8-Isaac Deutscher'ın Troçki, Stalin ve Lenin'in biyografileri...
9-Sosyoloji okuyanlar ve okuması yapanlar için Gordon Marshall'ın Sosyoloji Sözlüğü...
10- Ahmet Cevizci'nin Felsefe Ansiklopedisi altı ciltte kalmıştır. Mümkünse tekrar basılmasını, sonra da yetkin bir heyetle tamamlanmasını arzularım.
Murat Yalçın (Kitaplık Dergisi Editörü): Bu iş aynı zamanda bir dil meselesi

Türkiye'de kitap okuru dediğimizde bazı gerçekleri kabul etmek zorundayız. Çok iyi bir kitap okuyucu kitlesine sahip olduğumuz söylenemez. Eskinin kıymetli kitapları pek çok sebepten dolayı hasır altı ediliyor, görmezden gelinebiliyor. Buna ister umum ahlâka mugayir sebep deyin, ister eski dilin ağırlığı veya piyasa nabzı… Ben başta bir okur olarak her şeyi görmek ve tanımak isterim. Sonuçta bu bir dil meselesi.
1-İlhami Bekir Tez'in Bütün Şiirleri ve Herhangi Bir Roman Kitabıdır ile Taşlıtarladaki Ev romanları YKY 2016 programında. Bunu müjdeleyebilirim.
2-Tıflî Hikâyeleri denilen ve ‘Realist İstanbul Halk Hikâyeleri' adıyla akademik tanımlaması yapılan, vaktiyle Selami Münir Yurdatap'ın Halk Romanları serisinde yayımladığı kitapların düzgün bir edisyonla raflara çıkmasını dilerim.
3-1998'de çıkmış Eski Türk Edebiyatında Mensûr Hikâyeler (Hasan Kavruk) ile Resimli Taş Baskı Halk Hikâyeleri (Gül Derman) gibi yakın dönem çalışmalarını da anımsatabilirim.
4-Ahmet Rasim'in derli toplu bir yayını, ki ciddi bir proje meselesidir.
5-F. Celalettin imzasıyla bilinen Fahrettin Celal Göktulga'nın öyküleri.
6-Burhan Cahit Morkaya'nın romanları...
7-Sabri Esat Siyavuşgil'in yazıları...
8-Nahid Sırrı Örik'in harika Türkçesiyle elimizde olan Antoine Galland'ın iki ciltlik İstanbul'a Ait Günlük Hatıralar 1672-73 kitabının tıpkıbasımdan kurtarılıp bir uzman editörlüğünde çalışılması hoş olurdu.
9-Tanpınar'ın Günlükleri de yeniden ele alınmalı. Baş ucumuzda olan bu kitap büyük bir utanç içinde gibi geliyor bana.'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder