En iyi 100 Fantastik ve Bilim Kurgu Kitabı

Bilim kurgunun ve fantastik kurgunun iyi örneklerini zevkle (üstelik de bazılarını birden çok kere; baş ucu kitabım statüsüne terfi eden kimilerini ise defalarca ve döne döne) okumamın yanı sıra, bunların iyi edebiyatın ve söz konusu genre'ların tutkulusu olan başkaları tarafından da okunmasını teşvik etmeye çalışırım. Bu bağlamdaki düşünce ve duygularımı paylaşmak ve türün meraklılarına, karınca kararınca da olsa, yardımcı olabilmek adına, uzunca bir süredir 'okuduğum en iyi bilim bilim kurgu ve fantastik kurgu kitapları' başlıklı bir liste yapıp bloguma koymayı düşünüyordum. Buna dair, epeyce kapsamlı sayılabilecek, bir taslak listeyi de oluşturmuştum. Derken, Ersin Şen'in Facebook hesabında paylaştığı ve Kayıp Rıhtım isimli bilim kurgu ve fantastik kurgu blogunun çevirip 20 Ağustos 2011'de yayınladığı aşağıdaki listeyle burun buruna geliverdim. Yarısından fazlasını okuduğum ve geri kalanlarının da önemlice bir kısmını okuma listeme aldığım kitaplardan oluşan bu çalışma, yapmayı düşündüğüm söz konusu listeyle büyük ölçüde örtüşmekteydi. Bunun üzerine 'adamlar mükemmelen yapmış işte kardeşim; sen en iyisi mi onu koy bloguna' diyerek alıverdim onu aşağıya. Siz sevgili bilim kurgu ve fantastik kurgu meraklılarını, (metaforik değil, okuduğunuzda öğreneceğiniz üzere, gerçekten de) binlerce kişinin emeğinin, ortak aklının ve müşterek gayretinin eseri olan aşağıdaki mükemmel listeyle baş başa bırakırken; yanı sıra da, başta metni çeviren ve redakte eden Yosun Erdemli olmak üzere, bu listeye emeği geçen herkese candan teşekkür etmeyi bir borç bilirim efendim (i), (ii).

En iyi 100 Fantastik ve Bilim Kurgu Kitabı 

Bu liste NPR (National Public Radio) sitesinin kullanıcı oylamasına sunduğu ve 60,000 kişi tarafından oylanan fantastik, bilimkurgu kitaplarını kapsayan bir derlemedir.Liste için 5,000’den fazla kitap aday gösterildi ve 60,000’in üzerinde oy geldi. Listeye şöyle bir göz attığımızda genel olarak hakkaniyetli bir oylama yaşandığını söyleyebiliriz. Özellikle ilk 25 kitabın Türkçeye çevrilmiş olması mutluluk verici. (Her ne kadar bazılarının sadece ilk kitabı çevrilmiş olsa da…)İşte şimdi sizlere Kayıp Rıhtım olarak bu 100 kitabı sırasıyla ve Türkçe açıklamalarıyla birlikte sunuyoruz! Çevrilmiş olan tüm kitapların künye bilgilerine ulaşmak için yapmanız gereken tek şey eserin adına tıklamak. Ayrıca çevrilmemiş kitapların isimlerinin hemen yanında duran işaretinin üzerine mouse ile geldiğiniz zaman bizim çevirdiğimiz Türkçe isimlerini de görebilirsiniz.Şimdi buyurun hep beraber listeye göz atalım ve “Ne okusam?” sorusunu uzun süreli olarak kafamızdan uzaklaştıralım!
#

1

Yüzüklerin Efendisi
J.R.R. Tolkien

Tolkien’in çığır açan üç ciltlik bu destanı, Yüzük Savaşı sırasında hobbit Frodo ile yoldaşlarının kötücül Güç Yüzüğü’nü yok etmek ve Orta Dünya’ya tekrar huzur getirmek için yola çıkışlarını kaydediyor. Fantezi edebiyatının en bilindik ve kalıcı klişelerini oluşturmuş sevilen üçlemenin etkisi halen devam etmektedir.

2

Otostopçunun Galaksi Rehberi
Douglas Adams

Adams’ın Otostopçu serisinin eğlendirici ilk kitabında, isteksiz galaksi gezgini Arthur Dent içinde uzaylıların, ispermeçet balinalarının, depresyondaki bir robotun, göründüklerinden farklı olan farelerin ve gerçekten, gerçekten kötü şiirlerin dahil olduğu, Dünya’yı gerçek anlamıyla sarsan olayların rüzgarına kapılıyor.

3

Ender’in Oyunu
Orson Scott Card

Dahi olmak üzere yetiştirilen genç Andrew “Ender” Wiggan, uzaylı Böceklere karşı yüz yıl boyunca sürecek savaşı yönetmek üzere eğitim alması için Savaş Okulu’na yazdırılır.

4

Dune
Frank Herbert

İhanete uğramış bir dükün oğlu, tehlikeli bir çöl gezegeninde öldü sanılıp bırakılan ve kendisini evlat edinen acımasız, göçebe gezegen halkının yardımıyla beklenmedik kaderini ortaya çıkaran Paul Atreides’in maceraları.

5

Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi
George R.R. Martin

Yedi Krallık bir nesil sürecek kış mevsimini karşılarken, asil Stark ailesi rakipleri olan Lannisterlerin zehirli komplolarıyla, Hiçdoğmamış iblislerin ortaya çıkışıyla, barbar kabilelerinin gelişiyle ve diğer tehditlerle yüzleşiyor.

6

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört
George Orwell

Gelecekte, totaliter bir devletin tüm vatandaşlarını gözlediği ve tüm faaliyetlerini yönlendirdiği bir zamandaki yaşantıyı anlatıyor.

7

Fahrenheit 451
Ray Bradbury
Ürpertici derecede yakın bir gelecekteki dünyayı anlatan kan dondurucu romanda, totaliter bir rejim tüm kitapların yok edilmesini emretmektedir, fakat kitap yakıcılardan biri aniden kitapların değerini anlar.

8

Vakıf Serisi
Isaac Asimov

Psikotarihçi Hari Seldon’un başı çektiği bir grup psikolog, çökmekte olan Galaktik İmparatorluk’ta sanat, bilim ve teknolojiyi teşvik etmek ve insanlığın birikmiş bilgilerini korumak üzere bir koloni kurar.

9

Cesur Yeni DünyaAldous Huxley
Huxley’in kehanet niteliğindeki klasik romanı, bireysel özgürlükten mahrum bir fütürist ütopyadaki toplumsal dehşetleri anlatmaktadır.

10

Amerikan Tanrıları
Neil Gaiman

Karısı ve en iyi arkadaşının cenaze törenine giden eski bir mahkûm olan Gölge, uçakta kendisi hakkında çok şey bilen esrarengiz bir yabancıyla karşılaşır. Gölge yabancının iş teklifini kabul ettiğinde kendisini içinde bulduğu tehlikeli oyunun bahsi son derece yüksektir: Amerika’nın ruhu.

11

Prenses Gelin
William Goldman

Sarhoş bir silahşor ve nazik bir devin yardımıyla Düğünçiçeği adındaki güzel bir prensesi kurtaran yakışıklı çiftlik yanaşmasının öyküsü gülünç bir üstkurmaca özelliğe sahiptir: Goldman sadece “S. Morgenstern” adında birinin (gerçekte kendisinin takma adı) eski bir metnini kısalttığını iddia etmekte ve bu metni zeki bir yorumla kaplamaktadır.

12

Zaman Çarkı Serisi
Robert Jordan
13 cildi aşmış olan bu geniş kapsamlı – bazılarına göre genişleyen – zengin bir hayal gücüne sahip destan, Karanlık Olan’ın uşakları ile Yenidendoğan Ejder adıyla bilinen ışığın şampiyonunun yardımcıları arasındaki mücadeleyi kaydetmektedir.

13

Hayvan Çiftliği
George Orwell

Çiftlik hayvanları, insan sahiplerini devirerek kendi derinden (ve tanıdık şekilde) kusurlu devletlerini kurarlar. Orwell’s iğneleyici totaliterlik hicvi, dokuzuncu dereceden okuma listelerinin başlıca dayanağı olma özelliğini korumaktadır.

14

Neuromancer
William Gibson

Gibson’ın çığır açan ilk romanında, yarı ölü bir bilgisayar dahisi olan Case’ten, güneş sisteminde en sıkı korunan veribankasında kilitli bir güvenlik kodunu çalması istenir. Siberpunk adıyla tanınacak edebiyat türünün ilk eseri.

15

Watchmen
Alan Moore

Suç Avcıları adında, dağılmış bir süper kahraman çetesinin üyeleri ölmeye başladığında, grubun kalan üyeleri kendileri de öldürülmeden önce katili bulmaya çalışırlar. Çizgi roman.

16

Ben, Robot
Isaac Asimov

Isaac Asimov robotların davranışlarını idare eden yasaları oluşturduğunda robotlara bakışımızı sonsuza dek değiştirdi. Ben, Robot kitabında, Asimov robotların gelişimini günümüzdeki ilk ilkel robottan çok da uzak olmayan bir gelecekteki kusursuzluklarına kadar uzanan birbirine bağlı bir dizi öyküde kaydetmektedir; bu gelecekte insanların modası geçmiş bile olabilir.

17

Yaban Diyarlardaki Yabancı
Robert A. Heinlein

Mars’ta doğup büyümüş Valentine Michael Smith, Dünya’ya dönüşünde insanüstü yetenekleriyle Batı dünyasını şaşkına döndürüyor.

18

Kralkatili Güncesi
Patrick Rothfuss

Bu sürükleyici reşit olma öyküsünde, Kvothe nasıl büyü yeteneğine sahip genç bir adamdan kendi dünyasının en kötü şöhretli büyücüsüne, müzisyenine, hırsızına ve katiline dönüştüğünü anlatıyor.

19

Mezbaha No. 5
Kurt Vonnegut

Billy Pilgrim 2. Dünya Savaşı sonrası evine döndüğünde Trafalmadore gezegeninden gelen uzaylılarca kaçırılır. Uzaylılar Pilgrim’e zamanın ebedi bir hediye olduğunu öğretir.

20

Frankenstein
Mary Shelley

Mary Shelley’nin çizdiği hayat yaratma takıntısına sahip bir bilim adamının (başarısına karşılık büyük bir bedel ödemiştir) ürpertici portresi, bilimkurgunun ilk örnekleri arasındadır. Etik ve felsefi konularda düşünmeye sevk eden etkili alegorik gücü ve saf ürpertici havası ile en kalıcı ve etkili kitaplardan biri olma özelliğini korumaktadır.

21

Android’ler Elektrikli Koyun Düşler mi?
Philip K. Dick

Dick’in aşmış romanı, yaratıcılarının aleyhine dönüp kıyamet sonrası bir Dünya’ya kayan ve ödül avcısı Rick Deckard tarafından avlanmaları gereken gelişmiş dünya dışı androidleri anlatmaktadır. Kitap genel hatlarıyla, Ridley Scott’un 1982 tarihli filmi Blade Runner’a ilham vermiştir.

22

Damızlık Kızın Öyküsü
Margaret Atwood 

Yakın geleceğin tüyler ürpertici bir görünümünde, eskiden ABD olan Gilead Cumhuriyeti’nde, kadınların okumasına izin verilmeyen ve sadece üreyebildikleri sürece değerli oldukları baskıcı bir dünyadaki damızlıklardan biri olan Offred’in öyküsü anlatılmaktadır.

23

Kara Kule Serisi
Stephen King

Dünyada kalan son silahşor Roland, gizemli Siyahlı Adam’ı yasak olan kara kuleye doğru takip ederken arayışı sırasında ölümlü ve diğer dünyalardan güçlerle savaşır.

24

2001: Bir Uzay Efsanesi
Arthur C. Clarke 

İki astronotun uzay yolculuğu sırasında, HAL adındaki olağanüstü bilgisayarın kıskançlığı hayatlarını tehlikeye sokar.

25

Mahşer
Stephen King

Müthiş bir salgının ardından sağ kalan bir avuç insan, rüyalarında iyi ile kötü arasındaki bir savaş görmeye başlar ve Boulder, Colo’ya doğru, gerçek bir yüzleşmede hazır bulunmak için yola çıkar.

26

Snow Crash *
Neal Stephenson

Stephenson’un Sümer mitolojisi ile çağdaş betimlemeleri bağlayan üçüncü romanı, “Metaverse” adındaki alternatif Internet’in hem içinde hem dışındaki insanları etkileyebilen gizemli bir “sözde narkotik” Kar Kazası etrafında dönüyor.

27

Mars Yıllıkları
Ray Bradbury

Mars’ın huzuru, uzayı fethetmek, gezegeni kolonileştirmek ve ölüme mahkum bir Dünya’dan kaçmak isteyen dünyalılarca bozulur.

28

Kedi Beşiği
Kurt Vonnegut
Genç bir yazar atom bombasının üretiminin başlıca sorumlusu olan bilim adamının çocuklarıyla röportaj yapmaya karar verir.


29

Sandman Serisi
Neil Gaiman
Yıllar boyunca 75 sayı çıkmış çizgi roman serisinde Gaiman başta, ölümlülerle olan ilişkileri nadiren iyi sonuçlanan ve alıngan ailesinin üyeleri arasında Ölüm, Umutsuzluk, Arzu ve Kader’in ete kemiğe bürünmüş hallerinin bulunduğu Rüya Kralı Morpheus’un öyküsünü anlatmaktaydı; oldukça etkileyici bu seri şimdi on ciltte toplandı.

30

Otomatik Portakal
Antony Burgess
Burgess’in kendi gençlik argosunu oluşturduğu, çağdaş kültürün bu taşlamasında genç Alex uyuşturucu, seks ve amansız şiddet dolu bir distopyayı seçmişken, onu ıslah etmeyi amaçlayan psikolojik bir deney için seçilir.

31

Starship Troopers *
Robert A. Heinlein
Robert A. Heinlein’ın en tartışmalı romanlarından birinde, geleceğin bir askeri evrendeki en sert acemi birliğine düşerek insanlığın en korkunç düşmanına karşı Terran Seyyar Piyadeleri ile beraber savaşa girer. Türkçeye çevrilmemiş olan bu kitaptan uyarlanmış bir film üçlemesi bulunmaktadır.

32

Watership Tepesi
Richard Adams
Atalarının yuvasını terk edip daha uygar bir toplum kurmak isteyen bir grup yaban tavşanının alegorik öyküsü, tavşanların barış içinde yaşayabilecekleri yeni bir semt kurmak üzere güvenli bir yer ararken başlarından geçenleri anlatıyor.

33

Ejder Uçuşu
Anne McCaffrey
Ejderbinicilerinin sayısı güvenliği sağlayamayacak kadar düştüğünde ve hayvanlarla binicilerini eğitecek tek bir Weyr kaldığında, Kızıl Yıldız Pern’e yaklaşarak gezegeni tehdit etmeye başlar.

34

The Moon Is A Harsh Mistress *
Robert A. Heinlein
Tek kollu bir bilgisayar teknisyeni, radikal bir sarışın güzel, yaşlı bir öğretim görevlisi ve duyarlı, bilgiç bir bilgisayar ay nüfusunun sömürgeci Dünya’ya karşı ayaklanmasını yönetir.

35

Leibowitz İçin Bir İlahi
Walter M. Miller Jr.
Miller’in 1959 tarihli romanı, nükleer savaş sonrası uygarlıktan geriye kalanları kurtarmaya çalışan St. Leibowitz Tarikatı Keşişleri’ni anlatmaktadır.

36

Zaman Makinesi
H. G. Wells
Wells’in 1895 tarihli klasik öyküsünde, mütevazi bir İngiliz mucidin yarattığı aygıt onu uzak geleceğe, kesin bir tarih vermek gerekirse M.S. 802701 yılına fırlatır. Bu zamanda yeraltında yaşayan Morlocklar çocuksu Eloilerle beslenmektedir.

37

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah
Jules Verne
Deliren Kaptan Nemo’nun esiri olarak olağanüstü bir denizaltıda tutulan Profesör Arronax ile iki arkadaşı, egzotik okyanus yaratıklarıyla ve yukarıdaki dünyadan gizlenen garip manzaralarla karşılaşır.

38

Kobay
Daniel Keyes
Bir farenin beyin ameliyatı ile bir dahiye dönüştürülmesi üzerine, yarım akıllı Charlie Gordon ameliyatın kendisi üzerinde de işe yarayıp yaramayacağını merak eder.

39

Dünyaların Savaşı
H. G. Wells
Zaman Makinesi’nin de yazarı olan Wells’in bu klasik bilimkurgu eserinde, başka bir gezegenden gelen uzaylılar gelişmiş yıkım makineleri ile Dünya’ya saldırarak fetihlerine başlar.

40

Amber Yıllıkları
Roger Zelazny
Zelazny’nin “gerçek dünya” olan Amber’de (bizim dünyamız Amber’in sadece bir gölgesidir) bir prens olan Corwin ve onun büyü kullanıcısı/hacker oğlu Merlin hakkındaki öyküsü onlarca yılı kapsamaktadır. Zelazny, Düzen ile Kaos arasındaki ebedi çatışma arasında Shakespeare’den, Tarot’tan ve kuantum mekaniğinden bahsetmekten zevk alır.

41

Belgariad Serisi
David Eddings
Edding’in beş ciltlik bu epik fantezisinde, çalınan gizemli bir kürenin arayışına ve küreyi sarmalayan kehanet ve güçle dolu zengin bir dünyaya çekilen genç çiftçi Garion’un peşinden gidiyoruz.

42

Avalon’un Sisleri
Marion Zimmer Bradley
Kral Arthur’un efsanesi, öyküye dahil olan kadınların gözünden anlatılmaktadır – ne pahasına olursa olsun tanrıçasını yüceltmeye and içmiş azimli Morgaine’den, krala vaat edilmiş olsa da kalbi başkasına ait olan sofu Gwenhwyfar’a kadar.

43

Sissoylu Serisi 
Brandon Sanderson
Allomancer adı verilen özel büyü kullanıcılarının metal kullanarak fiziki ve zihinsel becerilerini güçlendirebildikleri bir dünyada, genç bir hırsız kaderini öğrenerek Hakim Lord’u devirmek üzere yola çıkar.

44

Halka Dünya
Larry Niven
Niven’in 1970 yılında yazdığı, oldukça etkileyici romanında, gizemli bir nesneye – halka şeklinde geniş, yapay bir dünya – doğru yapılan uzay yolculuğu son derece kötü sonuçlanır.

45

Karanlığın Sol Eli
Ursula K. Le Guin
Halkının cinsiyetlerini değiştirebildiği Gethen gezegenine bir görev için giden dünyalı Genly Ai, Orgoreyn devletinin liderleri tarafından toplama kampına atılır. Karhide devletinin sürgündeki başbakanı, Ai’yi kurtarmaya çalışır.

46

Silmarillion
J. R. R. Tolkien
Yüzüklerin Efendisi’ni lakayt ve hafif bulanlar için yaratılış efsaneleri: Yazar, karakteristik Beowulf tarzı düzyazı eserinde, dünyanın başlangıcındaki efsaneleri, tanrılarıyla insanlarının düşüşünü ve Orta Dünya’nın çehresini sonsuza dek değiştirecek olayları nakletmektedir.

47

The Once And Future King *
T.H. White
Kral Arthur’un çocukluğundan taç giymesine kadarki hayatı, Yuvarlak Masa’nın ortaya çıkışı ve Kutsal Kase arayışı hakkında bir eser.

48

Yokyer
Neil Gaiman
Gaiman’ın alaycı, rahatsız edici ölçüde garip bu öyküsünde, Londralı sıradan bir genç işadamı kaldırımda yaralı bir kıza yardım etmesinin ardından kendisini yeraltında garip bir dünyaya çekilmiş bulur.

49

Son Nesil 
Arthur C. Clarke
Yazar, dünyaya hakim olan uzaylı Derebeyleri hakkındaki bu bilimkurgu öyküsünde insanlığın hayatta kalışını sorgulamaktadır.

50

Mesaj
Carl Sagan
1999 yılında çok uluslu bir astronot ekibi, çıktıkları uzay boşluğu yolculuğunda gelişmiş bir uzaylı medeniyetiyle karşılaşır.
Bu kitabın film uyarlamasında Jodie Foster başrolde oynamıştır.

51

The Hyperion Cantos *
Dan Simmons
Örümcekkuşu adında korkunç ve gizemli bir yaratığın hüküm sürdüğü Hyperion’a doğru yola çıkan yedi hacı, insanlığı kurtaracak bilgeliğe ulaşmayı ümit eder.

52

Yıldız Tozu
Neil Gaiman
Duvar isimli küçük İngiliz köyünde yaşayan Tristran Thorn, kayan yıldızı unutulmaz güzellikteki sevgilisi Victoria Forester’a getirmek için periler diyarına doğru olağanüstü bir yolculuğa atılır.

53

Cryptonomicon *
Neal Stephenson
Lawrence Pritchard Waterhouse ve Teğmen Bobby Shaftoe’nun gizli bir kriptografik görev olan Kıta 2702’ye atanmalarından 50 yıl sonra, torunları Randy ve Amy, Güney Pasifik’te bir “veri sığınağı” oluşturmak için güçlerini birleştirdiklerinde kökleri Kıta 2702’ye uzanan mnuazzam bir komployu ortaya çıkarırlar.

54

Zombi Savaşı
Max Brooks
İnsan ve ölü ordularının on yıl süren amansız savaşının sağ kalan düzinelerce insanın-askerler, politikacılar, siviller ve diğerleri- kendi sözleriyle belirttikleri bir anlatısı.

55

Son Tekboynuz
Peter S. Beagle
Son Tekboynuz, Büyücü Schmedrick ve Molly Grue ile birlikte, büyülü ormanın güvenliğinden çıkıp, kendi türünü aramak için bir maceraya atılır

56

Bitmeyen Savaş
Joe Haldeman
Dünya’nın yıldızlararası savaşçılarından Er William Mandella, Tauranlara karşı dövüşürken ışıktan hızlı seyahatin yaşlanma hızı üzerindeki yan etkilerle de mücadele eder.

57

Küçük Tanrılar
Terry Pratchett
Basit bir adam olan Brutha’nın hayatı, bahçesiyle uğraşırken, Tanrı’nın kendisiyle bir kaplumbağa olarak şeklinde konuşup barış için bir göreve yollamasıyla geri dönülemez biçimde değişir.

58

İnançsız Thomas Covenant Tarihçeleri
Stephen R. Donaldson
Bu ilk üçlemede, inzivaya çekilmiş, suçluluk duyan yazar Thomas Covenant kendini büyülü bir dünyada, güçlü bir büyücü olarak kahraman ilan edilmiş ve cüzamı mucizevi bir biçimde iyileşmiş halde bulur. Kötü niyetli büyücü Lord Foul’u yenmelidir-tabi kendi deliliğini de.

59

The Vorkosigan Saga *
Lois McMaster Bujold
Solucan delikleriyle birbirine bağlanmış gezegenlerden birindeki insan kolonisinde, fiziksel engelli (asil ailesine yapılan bir suikast nedeniyle) genç bir adam, güçlü bir askeri lider olur.

60

Going Postal *
Terry Pratchett
Sahtecilik ve dolandırıcılıktan ölüm cezasına çarptırılmış Moist von Lipwig, af için eski bir postaneyi yenileştirme teklifini kabul eder; ancak çabaları gönderilmemiş tonlarca mektup, 18 bin yıl önceden hayalet bir postacı, ayakkabısını ustaca kullanan yeni sevgilisi ve postanenin kapatılmasını isteyen ölüm saçan birkaç kişi tarafından hiçe sayılır.

61

The Mote In God’s Eye *
Larry Niven ve Jerry Pournelle
Dünya’ya gönderilen bir grup elçinin kazara ölümü insanoğlunun geleceğini tehlikeye atar.


62

Doğruluk Kılıcı Dizisi
Terry Goodkind
Genç Richard Cypher, “Doğruluk İzcisi” olma kaderini yavaş yavaş benimser ve başkalarının serbest bırakacağı şeytanı durdurmaya hazırlanır.

63

Yol
Cormac McCarthy
Belirsiz, fütüristik ve kıyamet sonrası bir dünyada, bir baba ve oğul kendi insanlıklarının yıkıntıları arasından yollarını bulmaya çalışırlar.

64

Jonathan Strange ve Bay Norrell
Susanna Clarke
On dokuzuncu yüzyıl İngilteresinde, eski İngiliz büyücülerinin gücünü yeniden kazanmış olan zengin münzevi Bay Norell için her şey iyi gidiyordu, ta ki rakip bir büyücü, Jonathan Strange ortaya çıkıp onun öğrencisi olana dek.

65

Ben, Efsane
Richard Matheson
Vampirlerin hüküm sürdüğü bir dünyada, yalnız bir adam Robert Neville, geceleri kendini evine kapatmak, gündüzleriyse aç vampirleri öldürmek zorundadır.

66

Gediksavaşları Efsanesi
Raymond E. Feist
Tsuranilerin uzay zamanda büyü marifetiyle açılan bir gedikten Midkemia gezegenine girmeleri sonucu Düzen ve Kaos arasında başlayan savaşı sonlandırabilecek tek kişi bir büyücünün yanına çırak olarak verilmiş öksüz Pug’dur…

67

Shannara’nın Kılıcı
Terry Brooks
Üç kitap boyunca, Ohmsford ailesinin birkaç nesli, kötülüğe karşı mücade eder.

68

Conan Yıllıkları
Robert E. Howard ve Mark Schultz
Zengin ve yaratıcı içeriğiyle, kaslı kahraman Conan’ın hepsi birbirine bağlantılı, Robert E. Howard tarafından yazılmış klasik kılıç ve büyücü serisi.

69

Farseer Serisi
Robin Hobb
Prens Amcası zombi benzeri, “Dövülmüş Olan”larla mücadele ederken, kurnaz suikastçi anlaşmasını ikiye katlar.

70

Zaman Yolcusunun Karısı
Tara Bray Smith
Birbirlerine tutkuyla bağlı olan ve her şartta birlikte olacaklarına söz veren Claire ve Henry evlenirler. Zamanda Yerinden Olma Bozukluğundan muzdarip olan Henry, zamanın boyutları arasında savrulur.

71

Kralların Yolu
Brandon Sanderson
Roshar dünyasını, hayaller gören savaş yorgunu bir asilin, orduya esir düşmüş genç bir adamın ve yoksul evini kurtarmaya çalışan bir kadının gözünden anlatır.

72

Dünyanın Merkezine Seyahat
Jules Verne
Profesör Lindenbrock ve yeğeni Axel ile rehberleri Hans, İzlanda’da bir volkandan dünyanın derinliklerine korku dolu ve fantastik bir maceraya atılırlar.

73

Drizzt Efsanesi
R. A. Salvatore
Yeraltındaki efsanevi ve muhteşem büyülü kara-elf dünyasında yaşayan Drizzt Do’urden kendisini ve ırkını keşfeder.

74

Yaşlı Adamın Savaşı
John Scalzi
John Perry, 75. doğum gününde, insanlar ve üzerinde yaşam olan birkaç gezegen için tehike olan uzaylı güçleri arasındaki yıldızlararası mücadelede orduya alınır.

75

Elmas Çağı
Neal Stephenson
Kendi adına düşünebilen bir kız yetiştirmek üzere bir cihaz icat eden bir mühendisin ve bu cihaz fakir bir kızın eline geçtiğinde neler olacağının öyküsüdür.

76

Rama’yla Buluşma
Arthur C. Clarke
22. Yüzyılda insan uydularından birisi, güneşe yaklaşmakta olan dev bir silindiri keşfeder. İnsanoğlu, uzaylılarla ilk kez temasa geçer.

77

The Kushiel’s Legacy Series*
Jacqueline Carey
Çocukken egzotik Gece Mahkemesi’nde sözleşmeli köle olarak satılan Phedre, komplo, ihanet ve fedakarlıkla yüzleştiği bir dünyada onur ve görev arasında kalır.

78

Mülksüzler
Ursula K. Le Guin
Anarres ve Urras, iki ütopik dünyadır ve birbirlerinin ayıdır. Anarşist Anarres’li bilim adamı Shevek, hayatını riske atar ve liberal Urras’a gider.

79

Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana
Ray Bradbury
Karnaval şehre geldiğinde, iki çocuk, Cooger ve Dark’ın Pandemonyum Gölge Gösterisi’nde gizlenen dehşet verici ve korkutucu sırları açığa çıkarır, ve dileklerin sonuçlarını öğrenirler.

80

Lanetli
Gregory Maguire
Somurtkan bir büyücünün intiharı düşündüğü Oz dünyasında, Batının Kötü Cadısı olarak tanınan yeşil ciltli Elphaba, ölen kız kardeşinin intikamını almaya çalışan bir hayvan hakları eylemcisi olarak tanımlanır.

81

The Malazan Book Of The Fallen series *
Steven Erikson
Eriksson’un serisi, zamanda sıçrayarak değişken ittifakların, gizemli büyücü loncalarının, suikastçi tanrıların ve askeri ayaklanmaların hüküm sürdüğü yayılmacı Malazan İmparatorluğunun günlüğünü tutar.

82

The Eyre Affair *
Jasper Fforde
Edebiyatın içinde gerçek anlamıyla kaybolabileceğiniz bir dünyada, edebi araştırmalarda ün salmış özel dedektif Thursday Next, dünyanın En Çok Aranan Üçüncü suçlusunun Jane Eyre gibi karakterleri edebiyat eserlerinden kaçırmasını önlemek için zamana karşı yarışırken, kendisiyle beraber bir roman sayfalarına dalmaya zorlayarak son derece yaratıcı, büyüleyici bir gerilimdeki edebiyat cinayetini önlemeye çalışır.

83

The Culture Series *
Iain Banks
Eşekarısı Fabrikası yazarının bilimkurgu serisinde, İnançları için savaşan Idrianlar ve var olma hakkını savunan Medeniyet arasında galaksi boyunca süren ölümüne mücadeleye karışan, İnsan ve Robotların eşyaşamcıl bir hayat sürdüğü topluluk tanıtılır.

84

The Crystal Cave *
Mary Stewart
Stewart’ın 5 bölümlük Arthur efsanesinin ilk kitabı, büyücü Merlin’in isteksizce, Arthur’un doğumunu planlamasını, onun gözünden anlatır.

85

Anathem
Neal Stephenson
Çocukluğunu manastırda, dış dünyadaki ayaklanmalardan uzakta geçiren Raz, yüksek bir güç tarafından, yaklaşan felaketi önlemek için Eski Manastır Ulemaları arasına seçilir.

86

The Codex Alera Series *
Jim Butcher
İnsanların perilerle –hava, su, toprak, ateş ve metal yaratıkları-yaşadığı Alera Diyarında genç Tavi, büyü yeteneğinin eksikliğiyle mücadele eder. Ta ki, memleketi asiler ve sadıklar arasında çıkan çatışmada yok olana ve ülkenin kurtuluşunun kendi elinde olduğunu fark edene kadar.

87

The Book Of The New Sun *
Gene Wolfe
Uzak gelecekte, güneş soğuyup çöktüğünde, işkenceci Sevarian, mutlak güce kavuşmanın savaşını verir.

88

Thrawn Üçlemesi
Timothy Zahn
İmparatorluğun çöküşünün üzerinden 5 yıl geçmiş, imparatorluğun ölmekte olan yanı, sona bu kadar yakınken, onu geri getirebilecek bir şey keşfederler. Son İmparator’un savaş lordlarından birini: Amiral Thrawn.

89

Yabancı Serisi
Diana Gabaldon
Claire Randall, zamanda 200 yıldan fazla geriye gittikten sonra, 1743 İskoçyasında kendini şiddet, veba ve devrimle ayrılmış bir dünyanın ortasında, genç bir askere vurulmuş olarak bulur.

90

Elric Destanı
Michael Moorcock
Albino Prens, Melniboné’lu Elric, Karada ve Denizde Giden Gemi’yle Dhoz-kam şehrine, büyülü kılıçlar Dulbırakan ve Fırtınayaratan’ın bulunduğu Nabız Gibi Atan Mağara’ya açılan Gölge Geçidi’ne gider.

91

Resimli Adam
Ray Bradbury
Mars, Venüs ve uzayda geçen, aşkı, deliliği ve ölümü işleyen 18 bilimkurgu öyküsü.

92

Sunshine *
Robin McKinley
Vampir ordusunun dünyayı ele geçirmesine karşı tek umut DÖB(Diğer Özel Birlikler)’ün Günışığı’nı, efsanevi büyücü Onyx Blase’in kızını geri getirmesine bağlıdır.

93

A Fire Upon The Deep *
Vernor Vinge
Uzak bir gelecekte, uzay “düşünce bölgeleri”ne bölünmüşken, antik bir veri arşivine yapılan gezi, insanlığı yok edecek süperzeki varlık Yıkım’ı serbest bırakır.

94

Çelik Mağaralar
Isaac Asimov
Uzaycılar ve Dünyalılar arasındaki sert çatışmada, Dedektif Baley ve yeni partneri, bir uzayşehri bilim adamının ölümünü araştırır.

95

Mars Üçlemesi
Kim Stanley Robinson
Mars’ta dünya benzeri bir atmosfer kurmak için girişilen görevde, John Boone, Maya Toitovna, Frank Chalmers ve Arkady Bogdanov, Mars’ın değişmesine karşı ölümüne mücadele eden direnişçilerle savaşırlar.

96

Lucifer’s Hammer *
Larry Niven ve Jerry Pournelle
Basın tarafından Şeytanın Çekici olarak adlandırılan Hamner-Brown kuyrukluyıldızı dünyaya yaklaşmaktadır ve çeşitli iş adamlarıı, suçlular, politikacılar, gazeteciler ve bilim adamları, yaklaşan felaketi ve genel ve kişisel etkilerini farklı hislerle beklemektedir.

97

Kıyamet Kitabı
Connie Willis
14. yüzyılda –batıl inanç ve korku çağı- sıkışıp kalmış bir zaman yolcusu olan Kivrin, bir anda tarihin en karanlık çağında bir umut meleği haline gelir ve yoldaşlarının gelip onu kurtarmasını bekler.

98

Perdido Sokağı İstasyonu
China Mieville
Sefil, Gotik şehir Yeni Crobuzon’da yaşayan yetenekli ama ilginç bir bilim adamı olan Isaac’a bir gün gizemli yarı-kuş, yarı-insan bir yaratık gelir ve ondan uçabilmeyi ister. Ancak Isaac’in takıntılı deneyleri ve girişimleri, şehre büyük bir karanlık ve kötülük yayar.

99

The Xanth Series *
Piers Anthony
Anthony’nin göndermeli büyülü dünyasında (Büyük oranda Florida’ya benzer) herkesin farklı bir yeteneği vardır ve bu dünyada ejderhalar, goblinler, harpiler, atadamlar yaşar.

100

Kozmik Üçleme
C. S. Lewis
Psikolog Edwin Ransom Mars ve Venüs’e gider, Yerküre’nin güneş sistemindeki konumu hakkında dramatik keşiflerde bulunur.
#
Çeviri ve Redaksiyon
Yosun Erdemli
kaynaklar:
***Ersin Şen'in Facebook hesabı için bknz.
https://www.facebook.com/muzipmasalcini?fref=nf
***Yukarıdaki listeyi iktibas ettiğim bilim kurgu ve fantastik kurgu blogu Kayıp Rıhtım için bknz.
http://www.kayiprihtim.org/portal/arsiv/

1 yorum:

  1. güzel 1 liste lakin ölüm kapısı ve felsefe yüzüğü serileride eklenebilir bu listeye.

    YanıtlaSil