Akira Kurosawa uyarıyor: sakın yatarak okuma!

Akira Kurosawa'nın 100 Favori Filmi | Sanat Karavanı


Dünya sinemanın - hiç kuşkusuz - en özgün, en yaratıcı, en önemli yönetmenlerindendir Akira Kurosawa (23 Mart 1910, Tokyo - 6 Eylül 1998, Tokyo). Şayet sözlüklerde 'auteur'ün (sinema da kendisine ait özgün bir derdi, orijinal bir meselesi, herkesten farklı bir hikâyesi - menkıbesi - anlatısı, kişisel bir tarzı - üslûbu olan anlamındaki kavram) karşılığında Japon ustanın ismi yazılsa, bu yeterince açıklayıcı olur ve kimse de bu izahatı eksik ya da yadırgatıcı bulmaz diye düşünüyorum. O, tecessüm etmiş, vücut bulmuş sinemadır.

Anılarından ve verdiği röportajlardan öğrendiğimize göre Kurosawa çocukluğundan itibaren masa başında yapmış okumalarını. Tam bir vazife şuuru ile okumuş, adeta akademik bir tez hazırlıyormuşçasına aynı boydaki / bir örnek defterlere okuduklarından notlar çıkarmış. İlerleyen zamanlarda bu notlardan hareketle metinler yazmış; ardından onları senaryolaştırmış.

Dünya sinemasının ve edebiyatının bu dehası, yaratıcı beyinler hiyerarşisinin bu zirve ismi, aşağıdaki çizgi romanda da görüleceği üzere, uyarıyor, hem de sarsarak ve adeta şefkat şamarları atarak doğru yola işaret ediyor:Dark haired woman lying on couch and ... | Stock image | Colourbox

'Sakın yatar durumda ya da uzanarak okumayın: masada okuyun ve notlar çıkarın'.

Ustanın filmografisinin, yaşam öyküsel skeçler barındırdığı, bunların bazılarının onun hayatının çok özel anlarına referans verdiği bilinen bir gerçektir. Buna dair sorulara muhatap olduğunda Akira Kurosawa'nın 'bunun çok da gönüllü ve istemli bir tercih olmadığı' merkezindeki yanıtı enteresandır. 

Bakın Yedinci Sanat'ın büyük ustası nasıl dillendirmiş bu görüşünü:
'Diğer insanlar gibi olduğu intibaını verdiği sırada insanoğlu, kendisine dair bütünüyle dürüst konuşma yeteneğine sahip olmasa da, hakikatten kaçınması daha da zordur.'

Film Director Quote - Akira Kurosawa - Movie Director Quote #akirakurosawa  | Movie directors, Film director, Japanese film

Akira Kurosawa çok da iyi bir ressamdı. Filmlerini çekmeden önce tasarladığı storyboardlarının renkli resimlerini kendisi yapardı. Aşağıda bunlardan bir örnek görülmekte:

Akıra Kurosawa's Spectacular Hand-Paınted Storyboards | İlkyaz

Akira Kurosawa'nın 'okumadan, sorgulamadan, özellikle de paylaşmadan yapamam!' diyen okuma tutkunlarına, işaret ettiğim konularda yaptığı o öneriyi çok başarılı bir şekilde canlandıran söz konusu çizgi romanı paylaşmaya geldi sıra.
İşte o çizgi roman:




206. AKIRA KUROSAWA: The note taker





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder