Deniz Gezmiş'in Filistin fotoğrafları


Mert Can Yılmaz www.teyit.org'da yayımlanan yazısında sosyal medyada heyecan yaratan bir iddianın asılsız olduğunu ortaya koydu bugün(i).

Heyecanın nedeni, Facebook'ta yayınlanmasının akabinde binlerce paylaşım alan ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde de viral etkisi yaratan bir fotoğraftı. Deniz Gezmiş'i Filistin'de İsrail'e karşı savaşırken resmettiği ileri sürülen, yazımın başına aldığım, bahse konu sosyal medya hareketliliğinin odağındaki fotoğrafın 1964'de Limasol'da EOKA çetelerine karşı direnen bir Kıbrıs Türküne ait olduğuna işaret eden Mert Can Yılmaz, görselin kaynağını da veriyor (ii). 

Bu kaynaktan söz konusu fotoğrafın 1964 Kıbrıs olaylarını The Observer Gazetesi için fotoğraflayan Don McCulin tarafından çekildiğini öğreniyoruz.  


Deniz Gezmiş'in Filistin'de olduğu sırada İsrail ile giriştiği bir çatışmaya ait olmadığının kanıtlanmasına karşın, (yaşadığımız 'post-truth' çağda dezenformasyon ve misenformasyonun belirleyici olması ve 'ALGI'nın gerçeğe, 'YANLIŞ'ın doğruya ikame edilmesi yüzünden), söz konusu görselin bir müddet daha sosyal medya kaynaklı bir heyecan dalgasının merkezine oturmasını bekleyenlerdenim doğrusu. 

Yeri gelmişken, Deniz Gezmiş'in Filistin'deki yaşantısına da değinmekte fayda var. 1968 1969 yıllarında Türkiye'de gelişen anti-emperyalist, anti-kapitalist, anti-feodal mücadele sırasında yükselen öğrenci - işçi - köylü eylemlerinin önderlerindendi Deniz Gezmiş. Bu süreçte defalarca tutuklandı, aylarca hapsedildi. Hakkında yine tutuklama kararı çıkarıldığı bir sırada, 1969 Haziran sonu - 1969 Eylül başı, arkadaşlarıyla birlikte illegal yollardan Filistin'e giden Deniz Gezmiş, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) kamplarında askeri eğitim aldı.
Deniz Gezmiş'e FDHKC tarafından verilen kimlik kartı:

Deniz Gezmiş, FDHKC saflarında çarpışan ve güvenlik nedeniyle yüzleri kapatılmış / karartılmış olan çeşitli milletlerden devrimci arkadaşlarıyla birlikte:
 10473058_919566834739646_9031628502388791866_n
FDHKC unsurlarına destek veren bir Filistin köyünün İsrail hava kuvvetleri tarafından yerle bir edilmesinin ardından, aralarında Deniz Gezmiş'in de olduğu uluslararası devrimci tugay mensuplarının olay mahalinde yaptıkları tespit çalışmalarına ait üç görsel (iii), (iv):

Deniz Gezmiş'in Filistin fotoğrafları ortaya çıktı

dipnotlar ve kaynakça:
(i) : https://teyit.org/fotografin-filistindeki-bir-kampta-bulunan-deniz-gezmisi-gosterdigi-iddiasi/
(ii): https://www.nationalgalleries.org/art-and-artists/artists/don-mccullin
(iii): Deniz Gezmiş'in Filistin pratiklerine dair görsellerin kaynağı için bknz.
https://odatv.com/iste-o-fotograflarin-altinda-yatan-hikaye-0712171200.html
https://www.yeniakit.com.tr/haber/deniz-gezmisin-filistin-fotograflari-ortaya-cikti-47859.html
(iv): Deniz Gezmiş'in hayatının çok az bilinen bir kısmına, sevdiği kıza dair olan çok nadir bir fotoğrafla, orta eğitimi hakkındaki az bilinen diğer görsellerini de içeren bir araştırma için bknz: https://ziyaversencan.blogspot.com/2015/12/deniz-gezmisin-en-buyuk-ask-avniye.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder