IRREDEEMABLE OMNIBUS koleksiyoner için bir yatırım enstrümanı olabilir mi?



0 - prologue - medhal - bidayet

Beni tanıyanlar bilir; 2009 Ağustos'undan 2020'nin 15 Mart'ına kadar olan dönemde - kabaca 11 yıl boyunca yâni - münadiliğini ve moderatörlüğünü gerçekleştirdiğim 1,000'den fazla kitap müzayedesinde, tedarikçilerden talep sahibine intikalini sağladığım kitap, dergi, gazete, efemera, fotoğraf, kartpostal, vesika, harita, atlas, ansiklopedi, hat, desen, resim, ebru vb selüloz temelli kültür varlıklarının sayısı 1,000,000'un (yazıyla: BİR MİLYONUN) üzerindeydi. Moderasyonunu yaptığım bahse konu etkinliklerimi, çok sayıda olan benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise, hiç kuşkusuz, onların birer kitabiyat sohbeti ve kültür muhabbeti formatında cereyan etmesine özen göstermemdi.

Hadisenin bu kültürel ve sosyal boyutunun yanı sıra, mezkûr faaliyetlerim sırasında, kitapseverleri ve koleksiyonerleri, koleksiyon / arşiv değeri olan ve alıp kütüphanelerine katmaları halinde maddi manada ciddi kazanım elde edebilecekleri malzeme konusunda da sık sık uyardığım yine bunlara muhatap - sayıları binleri bulan mertebede - eşhas tarafından bilinen bir diğer husustur. Ki, bu da etkinlikler silsilemin maddiyat boyutuna ait olan ve gözden sarfı nazar edilmemesi gereken önemlice bir ayrıntıdır diye düşünüyorum.

Değerli kitap dostları, koleksiyonerler ve grafik roman meraklıları; bu metnin ilerleyen satırlarında, aynen mezkûr müzayedelerimde yaptığım üzere, muhatıbına ciddi kazanım sağlayabilme olasılığının hiç de küçük olmadığını düşündüğüm bir hatırlatmam olacak.

1 - Felix Koleksiyon ve ilk yayını Irredeemable Omnibus'un sınırlı baskıları

Biz kitapseverler, biz bibliophille'ler, bir kitapperestler, biz koleksiyoncular, biz arşiv sahipleri (retorik geldiyse buralara, bu gidişatın, istimal ettiğim bu lâkırdılar silsilesinin bir de 'biz bibliomaniac'lar' kısmı olmalı, öyle değil mi ama?!?) arsadan - borsadan - konvansiyonel & kripto paralardan, yanlış anlamayınız lütfen, anlamayız demiyorum pek tabii ki. Elbet de anlarız bütün bu varlık sınıflarından, lâkin en çok da, doğal olarak, kitaptan anlarız, kitaptan anlarız, kitaptan....

Bazı kitapları sadece okumak için, bazılarını salt koleksiyon değeri için, bazılarını ise hem okumak ve hem de koleksiyonumuza değer katması için sahipleniriz. Felix Koleksiyon'un Ocak sonu gibi piyasaya vereceğini belirttiği ilk kitabı 'İrredeemable Omnibus' ve onun üç ayrı sınırlı baskısı işte bu üçüncü fasileye / familyaya / gruba giren grafik romanlardan(1). Dipnotlar kısmında paylaştığım linklerde, bu metinde yer alan malûmatı tamamlayan ayrıntılı bilgisine erişilebilecek söz konusu kitap(lar) hakkındaki bir öngörümü paylaşıyorum yüksek müsâdelerinizle efendim:


'IRREDEEMABLE OMNIBUS' meraklısıyla (tabii ki, her şeyden önce, kitapların ön ödeme yapan sahiplerine ulaşmasında bir aksilik, bir sıkıntı, bir problem, bir gecikme olmamasını, yaşanmamasını umuyorum cân-ı yürekten) buluştuktan bir müddet (meselâ minimum bir, maksimum iki sene falan) sonra, onun, 'From Hell Limited Edition'a galebe çalarak, ülkemizde son birkaç on yılda yayımlanan 'EN ARANAN / EN YÜKSEK ARZU NESNESİ STATÜSÜ KAZANAN / EN KIYMETLİ / EN PAHALI!!!' grafik roman olmaya namzet gibi durduğunu düşünmekteyim naçizane.

2 - Flaneur Books ve From Hell'in sınırlı baskısı

Evet, okunulan cümlem, içerdiği yüksek volümlü iddiaya binaen, hayli kuvvetli bir şeddeyi ve birden ziyade ünlemi havidir ve bu karakterine / muhteviyatına uygun bir mimaride tasarlanıp bit/iril/miştir. Yukarıda değindiğim üzere, verili an itibarıyla, Türkçe yayımlanmış grafik romanların en pahalısı olan ve ülkemizin en önemli (aynı zamanda da en karakteristik butik) grafik roman / grafik kitap yayımcısı olan
Flaneur Comics
'in (bu vesileyle ve yeri de gelmişken, Servet İnandı ve Türker İnandı'ya da, grafik roman ve grafik kitaplar konusunda yayıncılık sektörüne yaptıkları önemli ve kıymetli katkılar ve biz okur ve koleksiyonerler de dahil, bütün paydaşlara kazandırdıkları yeni perspektifler vesilesiyle selâm, sevgi ve teşekkürlerimi yollamış olayım) mezkûr eserinin (From Hell) cârî 'arz fiyatı / satıcısının istediği bedel' hakkında bilgi sahibi olmak adına, www.nadirkitap.com'a müracaat edilebilir (2).




Bu satırların serdedilmesinin esbâb-ı mucibesine geçmeden, bir diğer deyişle, lâfı From Hell'den IRREDEEMABLE OMNIBUS'un Türkçe edisyonuna getirmeden önce, bir hususa daha dikkatlerinizi çekmek isterim: Alan Moore'un şaheser denilebilecek o mezkûr (grafik roman ifadesi onu bütünüyle kuşatmaya, tam manasıyla ihâta etmeye kifayet etmiyor; zirâ onun kurmaca unsurlarının yanı sıra, aynı zamanda docu-drama (gerçekliklere tanıklık eden belgesel) özelliği de var. Öyle ki, kitabın sonundaki onlarca sayfa bibliyografik nota ilâveten, kitabın yüzlerce sayfalık ana gövdesine yedirilmiş sayısız bilgi ve hipotez From Hell'i, Karındeşen Jack konusunda yazılmış en önemli araştırma eserlerinden birisi pozisyonuna oturtmakta aynı zamanda) kitabı, yayımcısı Flaneur Books tarafından 2018 ortalarında piyasaya verildiğinde, sadece 200 liraydı. Eserin aktüel fiyatı (yukarıda paylaştığım linkte de görüldüğü üzere) şu an sahaflarda ve internet platformlarında 1,400 - 1,500 lira aralığında seyretmekte. Bu kadar kısa bir sürede bu denli yüksek bir prim, bu oranda bir kâr hiç de fena sayılmaz, öyle değil mi?


3 - Irredeemable Omnibus'un prim potansiyeli nedir?

From Hell'den IRREDEEMABLE OMNIBUS'a gelecek olursam; ona nasıl erişilebileceği hakkında bilgi almak istediğinizde, yapmanız gereken yegâne şey, atmanız gereken biricik adım, sadece ve yalnızca 1 numaralı dipnottaki linke tıklamaktır muhterem kârîm,

Muhaveremizin tam da burasında 'ne demeye çalışıyorsun sen eyyy Ziyaver Şencan?!?' deyû beni hesaba çekecek olanlarınız varsa şayet, basitçe ve özetle şunu deme gayreti içerisinde olduğumun altını (yetmezse üstünü, sağını, solunu ve dahi diğer her cihetini) kalın kırmızı kalemle / füzenle / boyayla çizerim muhterem efendim: Naçizane şahsi kanaatim odur ki, yukarıda dillendirdiğim zaman zarfında (az önce, okuruyla buluşmasının üzerinden minimum bir, maksimum iki yıl gibi bir süre geçtikten sonra dediğim hatırlanacaktır), mezkûr grafik romanı, IRREDEEMABLE OMNIBUS'u, şu an cârî olan ön sipariş şartlarında 552 liradan, ya da ikili set halinde (tabii henüz tükenmemişlerse) 1,104 liradan alanların, yatırımlarının çok kısa zamanda katlanarak büyüdüğüne şahit olma olasılıklarının hiç de yabana atılası bir devam yolu olmadığını düşünmekteyim. Böyle düşünmemin nedeni, yukarıda da paylaştığım üzere, From Hell'in 222 adet yapılan sınırlı baskısının, çok değil 2.5 yılda gösterdiği (% 750'ye varan) getiri performansıdır(3),(4).

4 - Ön ödeme yapanları sardı tatlı bir helecan

İşin yatırımsal veçhesi, maddi kazanç cephesi, prim elde etme boyutu gibi mâli portresi hakkında serdettiğim gelecek projeksiyonuna dair bu zihni idman teşebbüsünü de realize ettikten sonra, bu blogu itmam etmenin vakti gelmiştir diye düşünmekteyim.

Bunu da bir psikolojik hali tasvire çalışarak yapacağım.

Evet, an itibarıyla, özelde grafik roman, genelde kitap ve en umumi manada da bir şeylerin koleksiyonunu yapmaya gönül vermiş her türden malzeme / ürün / eser toplayıcılarından Irredeemable Omnibus'un ön siparişine (bu satırların müellifi de dahil olmak üzere) ödeme yapmış eşhasın ruh halleri ne durumdadır deyû sorgulanacak olursa, buna verilebilecek en yalın ve de meselenin hakikatiyle mutabık yanıtın şöyle olabileceğini düşünmekteyim:

'Tatlı bir helecan dalgası sarmış olmalı an itibarıyla onları'.

Dillendirmeye çalıştığım bu psikoloji şöyledir üç aşağı, beş yukarı: bekliyoruz, kitapların teslim edileceğinin söylendiği 30 Ocak 2021'e doğru gün sayıyoruz...geri sayımdayız ödemesini yaptığımız bahse konu arzu nesnesine kavuşmak için anlayacağınız.
Vuslata çok az şafak kaldı, haydi hayırlısı.

Bazılarınızın 'nereden biliyorsun onların bu psikolojik halde olduklarını eyy muharrir?!?' diye ünleyen seslerinizi duymadığımı sanmayınız lütfen. Cevaben bu tenkide derim ki: 'Kendimden pek tabii ki, kendimden! Zîrâ, onlardanım ben de!'

5 - epilogue - nihayet - q.e.d. - όπερ έδει δείξαι'(5)

Bir grafik romanın sınırlı baskılarının zaman içerisinde sergileyebileceği olası prim / kazanç potansiyelini kovalayan okunulan satırlar dolayımı üzerinden argümante ettiğim hipotezlerin, konunun ilgilisinin (kitabı alıp almama ikilemine dair) karar alma sürecine müspet katkı yapmasını umarım ve dilerim. Bu vesileyle ve bu çerçevede oluşturduğum bu metnin Kozmos'unda sahne alan / ramp ışıklarının altına çıkan kitapseverler, koleksiyonerler, Flaneur Books, Servet İnandı, Türker İnandı, From Hell, Felix Koleksiyon, Ömer Bahadır, Irredeemable Omnibus Limited Edition'ın üç farklı varyasyonu...vd unsurlar / aktörler için sahneyi terk etme zamanıdır artık - metin nihayete eriyor zîrâ.

Öyleyse Euripides'ten, Eshilos'tan, Sofokles'ten, Chaucer'dan, Moliere'den, Ben (dürüst) Jonhson'dan, kurmacalar kozmosunun yalvaçlarından olan Shakespeare'den, Çehov'dan, Beckett'ten ve Haldun Taner'den mülhem olarak şöyle tamamlamak anlamlı olacaktır bu blogu:

Exeunt Omnes(6).

6 - hâmiş & referanslar:

(3): Irredeemable Omnibus hakkında iki ayrıntılı metin için tıklayın lütfen:
(4): Şuraya, yayın hayatına atıldığı 2007'den beri biz kitapperest ve koleksiyonerleri ziyadesiyle bahtiyar eden işlere imza atan bir yayımcıyla (Flaneur Books),
bu doğrultuda ciddi gayretler içerisinde olduğunu hissettiğimiz bir diğerinin (Felix Koleksiyon) logolarını bırakarak indiriyorum perdeyi.

(5): q.e.d. = quod erat demonstrandum; 'anlatılmak istenen buydu', 'gösterilmek istenen şey buydu' anlamındaki Latince ifade olup, asırlar boyunca yapılmış / yazılmış sayısız bilimsel, felsefi ve teolojik argümantasyonların finalinde yer almıştır. Grekçe karşılığı: 'oper edei deixai / όπερ έδει δείξαι'.
(6): 'Hepsi çıkar', 'bütün oyuncular / karakterler sahneyi terk ederler' anlamındaki tiyatro texti ifadesi.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder