Wasteland: distopik bir bağımsız grafik roman serisinin Türkçe macerası - çizgi roman kültürü yazıları - 17




Wasteland distopik bir grafik roman serisi. Onun Türkiye macerası ne yazık ki çok talihsiz bir seyir izledi. Kısaca paylaşıyorum:

ilkin Hoz Comics 1 - 6 arasındaki fasikülleri içeren bir albüm yayımladı. Bu albümün formatı ABD'deki orijinal seriyle aynıydı. Ardından Çizgi Düşler 2 albüm yayımladı. İlk albüm 1 - 6, 8 - 13 arasındaki 12 fasikülü, ikinci albüm ise 15 - 19, 21 - 24 arasındaki 12 fasikülü içermekte. Bu albümlerin formatına gelince; boyutları - hem enden ve hem de yükseklikten olmak üzere - orijinalinden ve Hoz Comics'in edisyonundan küçüktü.
Öte yandan tamamı 60 fasikülden oluşan külliyatın tamamlanmasının üzerinden de neredeyse 6 yıl geçti.


Sözün tam da burasında, diziye dair kısa künye bilgisini paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
Wasteland'in orijinal edisyonu ABD'de Oni Press tarafından 2006 Temmuz'uyla 2015 Nisanı arasında yayımlanmıştı. Senaryosu Antony Johnston'a, çizimleri ise Christopher Mitten'a ait olan Graphic novel serisi ABD' ve birçok ülkede, ilkin fasiküller halinde okuruyla / meraklısıyla buluşmuş, ardından önce 11, sonra da 5 albümlük ciltler halinde de kitap satış noktalarının raflarındaki ve okurlarının koleksiyonlarındaki yerini almıştı.
Esere dair bu kadar kitabiyat bilgisi yeter sanırım. Meraklısı şu linkten konuya dair tafsilatlı informasyona erişebilir: https://en.wikipedia.org/wiki/Wasteland_(comics)


Sözün özü değerli kitapseverler, şimdi benim gibi bu grafik romanı beğenerek okuyanlar, yayıncısından - Hoz Comics kapandığına göre, kâdîm dostum İlker Özer'e düşüyor iş sanırım - onun tamamlanmasını bekliyorlar. Umarım Çizgi Düşler başladığı işi tamamlar ve Türk okuru da, gecikmiş de olsa, kaliteli bir bağımsız grafik roman serisinin tamamını okumanın ve onu koleksiyonuna katmanın mutluluğunu yaşar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder