Leylâ ile Mecnun afişi vesilesiyle İsmail Çoban, Necati Şahin ve Köln Arkadaş Theater - arşivimden 1(*)

 


Uzun zamandır Almanya'da yaşayan ve sanata dair üretimini aralıksız sürdüren ressam İsmail Çoban tarafından 1990'ların ilk yarısında yapılan ve Köln Arkadaş Theater'de sahnelenen bir tiyatro oyununun afişini paylaşıyorum:

Leylâ ile Mecnun - Leyla und Madschnun'
Bu afiş vesilesiyle Köln Arkadaş Theater ve kurucusu Necati Şahin hakkında kısa bilgi vereceğim.
İsmail Çoban gibi, uzunca bir süredir (1974'den günümüze) Almanya'da yaşayan tiyatrocu, yazar, televizyoncu, sivil toplum lideri (Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu kurucularından), kültür aktivisti Necati Şahin (NŞ, 1955, Sivas) tarafından 1985'de (1983?) kurulan Köln Arkadaş Theater, ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, yerinden yurdundan edilenlerin dertlerini konu alan bir anlayışla ve insanlığın tamamını kucaklamayı önceleyen bir felsefe ile oluşturuyordu repertuarını.
Fuzûlî, Nizâmî, Aziz Nesin, Murathan Mungan, Brecht, Goethe, Nazım, Neruda, Kafka, Lorca başta olmak üzere, vurgu yaptığım hassasiyetleri esas alan çok sayıda yazarın eserini sahneleyen Arkadaş Tiyatrosu, sadece Almanya'da değil, Avrupa'nın ve Dünya'nın çeşitli kentlerinde de sahne almıştır. Kültürler ve inançlar arasındaki hoşgörüye verdiği önem yüzünden 'Bühne der Kulturen / Kültürler Sahnesi' ismiyle de bilinen kurum 2018 Temmuz'unda perdesini indirmiştir.
NŞ, 2000'lerin başından bu yana Almanya'nın en büyük salonlarında sergilediği dans - sema - müzik - drama prodüksiyonlarıyla, büyük kitlere erişme şansını yakaladı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Almanya'ya sığınan politik göçmenlerin yanında olan NŞ, cuntaya karşı direnen Aziz Nesin öncülüğündeki aydınlarında Avrupa'daki en büyük yardımcısıydı.

açıklayıcı not:
(*): Arşivimdeki bazı kitapları ve grafik eserleri enteresan, nadir, ya da değerli oldukları ve bu nitelikleriyle de başkalarını da alâkadar edebilecekleri zannıyla, sosyal medya platformlarında paylaşıyorum.
Bahis konusu paylaşımlarımın bazılarını, üzerlerinde çalışıp geliştirdikten sonra, okunulan bu satırlar gibi, bloguma da koymaya başladım. Bir dizinin ilk adımı olması hasebiyle, bu metnin başlığı 'arşivimden 1' diye sonlandı.

64.5 x 89 cm ebadındaki Leylâ ile Mecnun afişi iyi kondisyonda olup, özenli çerçevesindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder