Timeo Hominem Unius Libri / I fear the man of one book / Tek kitaplı insandan korkarım!


Thomas Aquinas (Aquinolu Thomas, Tommaso d'Aquino) (1225 (1226?) - 7 Mart 1274), Orta Çağ skolastik düşüncesinin ve Katolisizm felsefesinin kurucu babasıdır. 

Vatikan Kilisesi onu Katolikliğin resmi ideoloğu olarak ilân etmiştir. Hristiyan dogmatizmi bakımından bu denli hayati ve merkezi önemde olan bir teolog ve filozofun, kimi Hristiyan düşünür ve din insanlarının,

'Dünyayı, mevcudatı anlamak, anlamlandırmak, anlatmak ve insanlık halleriyle Dünya vaziyetlerinin karşımıza çıkardığı problem alanlarıyla problematikleri çözmek için Bible'den başka bir kaynağa ihtiyaç yoktur; bu bakımdan da, Bible dışındaki diğer bütün kitaplar gereksizdir!?!' şeklindeki anlatı ve iddialarına karşı kararlı bir duruş sergilemesi gerçekten de çok önemli bir itirazdır.



Thomas Aquinas bu tutumunu, teoloji ve felsefe tarihine mal olmuş şu aforizmatik argümanıyla özetlemiştir:

'Timeo Hominem Unius Libri = I fear the man of one book = Tek kitaplı insandan korkarım!'

'tekkitapyeterdiğerlerigereksiz' argümanına dogma muamelesi yapıp sorgulamaksızın söylem ve eylemlerine tatbik edenler her çağda ve her coğrafyada ve her düşünce ve inanç disiplininde çıkmışlardır ortaya, Bunlar, eylem ve söylemleriyle de, insanlığın gelişimini dondurmak ve durdurmak ve giderek de geçmişte kalmış bir 'Altın Çağ'a dönmek adına cansiperane çalışmışlardır.

İnsanlığın bu tekçi / monolitik dogmatiklerle çarpışa çarpışa ilerlemesindir biraz da tarih dediğimiz antite.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder