Belgeselci Cem Kaya 'Motör: Kopya Kültürü ve Türk Sineması' sohbetiyle 21 Şubat'ta Gezegen Sahaf'ta




1 - Bu hafta sonu Gezegen Sohbet'in konuğu Cem Kaya

Gezegen Sahaf Sohbeti'nin 21 Şubat 2015, Cumartesi günü yapılacak olan onikincisinin konuğu belgeselci Cem Kaya. 

2 – 'Remake, Remix, Rip-Off'; ya da 'Motör: Kopya Kültürü ve Türk Sineması'

Gökhan Bulut'la çektiği Arabeks'le Antalya’da En İyi İlk Belgesel Ödülünü kazanan belgeselci Cem Kaya, bu sefer de Remake, Remix, Rip-Off (Motör: Kopya Kültürü ve Türk Sineması)' belgeseli ile seyircinin karşısına çıktı (i). Dünya prömiyerini Ağustos ayında Locarno Film Festivali’nde yapan film Yeşilçam sinemasında gerçekleştirilen yeniden yapımları konu ediyor. Kopya kültürünün yaratıcılıkla olan ilişkisinin altını çizen Remake, Remix, Rip-Off'un Gezici Film Festivali ve Adana Altın Koza'ya katılacağı kesinleşti. 

Bir işçi çocuğu olarak Almanya'da doğup büyüyen Cem Kaya, hem söyledikleriyle ve hem de yaptıklarıyla bize, Türk sineması hakkında ciddi ve derinlikli belgesellere imza atacağının ipuçlarını vermekte. Ortaya çıkış sürecindeki gelişmelerle, filmlerin içerdikleri çok sayıdaki alt metinlere dair nasıl ciddi okumalar yaptığını, genç yönetmenin kendi ağzından dinleyelim:


'2003'te Remake, Remix, Rip-Off isimli yüksek lisans tezime başladım ve 2005'te bitirdim. Bu süreç içinde Türk sineması üzerine ne bulduysam okudum. 1997'de Elif Rongen-Kaynakçı, Film Institute Netherlands'da Türk melodramları üzerine bir tez yazmıştı; 2000 yılında Ahmet Gürata, University of London'da Türk yeniden yapımları üzerine çok parlak bir doktora tezi hazırlamıştı. Savaş Arslan o dönem Boston'da Türk sinema tarihi kitabını yazmaya hazırlanıyordu, makaleleri vardı. Nezih Erdoğan farklı metinlerinde Türk sineması ve Batı ile ilişkisi üzerine yazılar yayımladı. Birçok isim var bu alanda: Aslı Daldal, Serpil Kırel, Dilek Kaya, Melis Behlil. Bu akademik araştırmaların çoğu İngilizce olduğu için kolay anlıyordum, Türkçem o dönemler çok bozuktu çünkü. 

Aynı dönem rahmetli Metin Demirhan ve sevgili Giovanni Scognamillo'nun yeni çıkmış Fantastik Türk Sineması veErotik Türk Sineması kitapları beni çok etkiledi. Kaya Özkaracalar'ın ıkardığı Geceyarısı Sineması 
Cem Kaya
dergisi ve Pete Tombs'un Channel 4'da yayınlanan Mondo Macabro serisi keza öyle. Ayrıca 2/5 BZ Serhat Köksal ve işleriyle tanışmam, araştırmalarımın yönünü bile değiştirdi diyebilirim. Önceleri egzotik bir bakış açısıyla tam bir Batılı gibi yaklaşıyordum konuya. Serhat sayesinde bambaşka bir vizyona sahip oldum. Ayrıca Yılmaz Duru ve filmlerini yine Serhat'ın önerisiyle izledim ve hayranı oldum. Türk sinemasında ve araştırmalarında neden es geçildiğini anlamış değilim. Kendisiyle röportaj yapamadım maalesef, akıl ettiğimde çoktan vefat etmişti. Tez sonrası bu filmi yapmaya karar verdim ama üç yıl yapımcı aramakla geçti. Şimdiki yapımcım Jochen Laube ile 2007 sonlarında giriştik bu işe. Yani, Remake Remix Rip-Off, çocukluğumda defalarca izlediğim filmlerden yüksek lisans tezine, oradan da yapım aşaması altı yıl süren bir belgesele dönüştü' (ii) (iii).

Yeşilçam Sineması hakkında çalışanlar ve ona ilgi duyanlar için sevindirici olan şu ki; 110 dakikalık film için, röportajlar ve film parçalarından oluşan, yüzerce saatlik devasa bir arşiv oluşturan Cem Kaya, önümüzdeki süreçte, filmde kullanılamayan çok değerli dokümanter malzemeyi kitap(lar) ve sergi(ler) şeklinde kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor.


3 - 21 Şubat 2015 etkinliğinin zaman plânlaması:

Etkinliğimizin zaman akışı şu şekilde cereyan edecektir:

13.00 - 14.00: Cem Kaya'nın sohbeti.
14.00 - 14.10: Ara.
14.10 - 18.30: Çoğunlukla bir liradan başlayan açılış bedelleriyle müzayedesi gerçekleştirilecek olan eserlerin açık arttırmaya sunulmaları. 

'Okumadan, araştırmadan, paylaşmadan, özellikle de sohbet etmeden yaşayamam!' diyenlerdenseniz, 21 Şubat 2015, Cumartesi günü Gezegen Sahaf'daki  'Motör: Kopya Kültürü ve Türk Sineması' ve onun hemen ardından gerçekleştirilecek olan kitap müzayedesi sizin için anlamlı bir tercih olacaktır (iv).

Etkinliğin adresi:
Gezegen Sahaf; Meşrutiyet Caddesi, Aslı Han Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu, İstanbul. 
iletişim için: Kerime  Yardımcı: 0 212 293 94 87, Sedat Yardımcı: 0 544 786 12 92
(iv): 7 Şubat’ta yaptığımız etkinliğimizle ilgili bilgi için bknz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder