Alican Sekmeç |
1 - Alican Sekmeç ve 'Türk Sineması 100 yaşında'
Çok uzun süren bir hazırlık evresine müteakiben başladığımız 'Gezegen Sahaf Medeniyet Muhabbetleri ve Kültür Sohbetleri'nin ilkini geçen Cumartesi, 6 Aralık 2014 günü, 'Gezegen Sahaf Kitap Müzayedesi' öncesinde gerçekleştirmiştik. İlk etkinliğimizin konuğu, sinemamızın 100. doğum yıl dönümünü idrak ettiğimiz 2014'de olmamız hasebiyle, değerli sinemacı dostumuz Alican Sekmeç'ti (bknz. http://ziyaversencan.blogspot.com.tr/2014/12/sinemac-alican-sekmec-cumartesi.html#more) (1).
Alican Sekmeç'in 'Türk sineması 100 yaşında ve arslanlar gibi yaşıyor ve savaşıyor' başlığı altında yaptığı konuşması, onun, bahse konu alanda nasıl da mütebahhir birisi olduğunu ferah feza ispat eden fevkalâdenin de fevkinde bir kültür şöleni şeklinde cereyan etti.
Sekmeç'in konuşmasının zengin ve enteresan bir içeriği sahip olmasının yanı sıra, onun çok canlı ve teatral bir üslâpla mücehhez oluşu, dinleyicilere, nasıl geçtiğini anlayamadıkları çok zevkli bir 90 dakika yaşattı doğrusu.
İzleyicilerin, konuşmacının anlattıklarına anında saplama ve katkı yapabildikleri ve anlatılanlara dair vakit geçirmeksizin, sıcağı sıcağına sorular sorabildikleri liberter bir formatta kotarılan sohbetin bu interaktif mahiyeti de, bahse konu etkinliğin akıcı oluşundaki bir diğer etkendi diye düşünüyorum.
Alican Sekmeç'in sohbeti öylesine beğenildi ki, hazirunun oy birliğiyle, Gezegen Sahaf Sohbetleri'nin ikincisini de onun yapmasına karar verildi. Sekmeç, 13 Aralık 2014, Cumartesi yapacağı sohbette, Türk sineması hakkındaki engin bilgisini, kültürünü ve tecrübesini, 6 Aralık'da bıraktığı yerden, paylaşmaya devam edecek.
Bahis konusu etkinliğin zaman akışı şu şekilde gerçekleşecek:
12.30 - 13.50: Alican Sekmeç'in sunumu ve katılımcıların katkı, yorum ve soruları;
13.50 - 14.00: Ara;
14.00 - 18.30: Kitap Müzayedesi.
Etkinliğe ilk kez katılacaklar için erişim bilgilerini paylaşıyorum: Gezegen Sahaf, Galatasaray, Aslı Han Sahaflar Çarşısı.
Bu haftaki müzayedede meraklısıyla buluşacak olan kitapların bazılarının imajları için bknz.
https://plus.google.com/u/0/photos/103683865992171942672/albums/6092017122602937969
Ferhat Özçep |
Gelecek Cumartesi, 20 Aralık 2014 günü yapacağımız sohbetin konuşmacısı jeofizikçi ve bilim tarihçisi muhterem dostum Doçent Doktor Ferhat Özçep'tir. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Yer Fiziği Ana Bilim Doçenti olan Ferhat Özçep, önemli bir seyahat hazırlığı
içerisinde olduğu bir periyotta olmasına karşın, sağ olsun, bizi kırmayarak, Alican Sekmeç'ten sonraki konuşmacı olmayı kabul etti.
Ferhat Hoca, 13 Ocak 2015 - 13 Mart 2015 tarihleri arasında, Cambridge Üniversitesi'nde 'misafir profesör' olarak çalışacak. Hadisenin bu boyutunu gelin birlikte sevgili Özçep'in ağzından dinleyelim:
'Nihayet, Cambridge Üniversitesi BilimTarihi ve Felsefesi Bölümü başkanı Prof. Dr. James Secord hoca ile ortak yürüteceğimiz Osmanlı İmparatorluğunda Jeofizik Çalışmalar konusunda IRP (International Research Project) projemizin İÜ Araştırma Fonu tarafından desteklenmesi kabul edildi.
Bu proje kapsamında Lent Term'de, yani Kış Sömesterde (13 Ocak -13 mart 2015 tarihleri arasında) Cambridge Universitesi Bilim Tarihi ve Felsefesi Bölümünde Visiting Scholar (Ziyaretçi Bilim Adamı) olarak bulunacağım. Visiting Scholar pozisyonu sadece araştırma pozisyonu olmayıp aynı zamanda Cambridge Üniveristesi bilimsel etkinliklerini de kapsıyor.
Öncelikle Bilim, Tarih ve Felsefe sözcüklerini barındıran bir bölümde çalışmak benim için büyük mutluluk ve onur olacak. Hadi hayırlısı diyelim'.
Doğrusu ben, 'bilim, felsefe ve tarih ilişkileri' hakkında konuşacak olan Ferhat Hocam'a soracağım sorularımı daha şimdiden hazırlamaya başladım bile. Bunlardan bazıları, (bir yer bilimciyle karşılaşan bir İstanbullunun vereceği klasik reaksiyon gereği olsa gerek!), uzmanlarının 'gecikti, her an olabilir' dedikleri 'Büyük İstanbul Depremi' ile ilgili olacak hiç şüphesiz.
Ferhat Hoca'nın biyografisi için bknz.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ferhat_%C3%96z%C3%A7ep)
Hocanın İngilizce sitesi için bknz. https://sites.google.com/site/ferozcep/
Her Cumartesi öncesinde tekrar etmeyi alışkanlık haline getirdiğim o 'Ziyaver Şencan Klasik Cumartesi Mottosu'nu tekrarlamanın tam zamanıdır değerli dostlar:
'Okumadan, araştırmadan, arşiv yapmadan, paylaşmadan, ama özellikle de sohbetsiz ve muhabbetsiz yapamam diyen bütün kitapperestleri, yarın 12.30 gibi Gezegen Sahaf'a bekliyoruz efendim'.
(1): Alican Sekmeç19 Temmuz 1968'de İstanbul'da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Sinema-Televizyon Bölümü'nü bitirdikten sonra 'Yeşilçam'ın bir parçası olan Sekmez, asistanlık ve oyunculuk yaptığı filmlerde ve TV dizilerinde tanıdığı sinema emekçileri sayesinde Türk sinemasına ait görsel malzemeler toplamaya başladı. Bugün 100 bin parçaya ulaşan Türk sinemasının her dönemine ait çok zengin bir arşive (afiş, foto, el ilanı, lobi kartı, senaryo vs) sahip olan Alican Sekmeç Klaket, Sinema B, Yeni Dünya, Antrakt, Altyazı, Sinematürk gibi sektör medya organlarında sinema yazarlığı yaptı.
Yazar, editör, özel bir tv kanalında sinema bölümü yöneticiliği, danışmanlık, yönetmenlik, program yapımcılığı ve genel kordinatörlük gibi muhtelif şapkalarının yanı sıra Alican Sekmeç konuşmacı, arşivci, üniversite hocası, küratör, jüri üyeliği ve organizayon düzenleyiciliği gibi sektörün diğer alanlarda da görevler ve sorumluluklar üstlenerek, adeta bir 'atom karınca' misali performans sergilemesini bildi. Sekmeç, bunların yanı sıra, onlarca sinema kitabına da çeşitli düzeylerde katkılar sağladı.
Alican Sekmeç'in Türk sinemasıyla ilgili 6 Aralık 2014 tarihli sohbetinden bir enstantane. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder